У ході свого виступу в парламенті 1 лютого президент Володимир Зеленський розповів про те, які зміни чекають на Збройні сили України, і підписав відповідний указ про реформу армії. Корреспондент.net наводить подробиці.
 
 

Гідні умови

 
Указ №36/2022 – Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби у Збройних силах України та поступового переходу до основ професійної армії – спрямований на підвищення рівня соціального забезпечення українських військовослужбовців, збільшення чисельності та зміцнення ЗСУ.
 
Документом глава держави ухвалив поступово збільшити грошову винагороду всіх військовослужбовців до рівня не нижче трьох мінімальних заробітних плат. Крім того, передбачається збільшення терміну дії контрактів, розробка концепції житлового забезпечення військових, ветеранів та членів їхніх сімей, а також кар’єрного зростання офіцерів.
 
Вже цього року зарплати українських військовослужбовців мають зрости до рівня не менш як двох мінімальних заробітних плат (тобто, до 13 тисяч гривень станом на сьогодні). Кабінету Міністрів доручено підготувати відповідні зміни до держбюджету на поточний рік. А протягом 2023 року грошова винагорода військовослужбовців, які укладають довгострокові контракти, має досягти рівня, щонайменше, трьох розмірів мінімальної зарплати.
 
Міністерству оборони доручено розробити концепцію поступового переходу до формування ЗСУ на професійній основі, передбачивши збільшення термінів дії контрактів та формування системи спецпідготовки та перепідготовки військовослужбовців, які уклали довгострокові контракти.
 
Крім того, Міноборони має прискорити розробку проекту концепції забезпечення житлом військовослужбовців ЗСУ та членів їхніх сімей. Йдеться, зокрема, про запровадження спеціальної накопичувальної програми для отримання військовослужбовцями власного житла.
 
Реалізація військової кадрової політики припускатиме запровадження прозорої системи кар’єрного зростання військових, побудованої на рейтинговій оцінці.
 
Чисельність Збройних сил протягом наступних трьох років має зрости на 100 тисяч осіб, порівняно із сьогоднішніми 260 тисячами. Також мають бути створені додаткові 20 бригад ЗСУ.
 
 
 

Тільки професіонали

 
“Цей указ – старт переходу України на професійну армію. Цей указ – не тому, що скоро війна. Це я говорю всім. Цей указ для того, щоб скоро і надалі був мир – мир в Україні”, – наголосив верховний головнокомандувач.
 
Згідно з документом, українська армія поступово переходитиме до формування на професійній основі. Зокрема, планується запровадження моделі інтенсивної системи військової підготовки як можливу альтернативну форму проходження термінової служби.
 
Припинення призову на строкову військову службу заплановано з 1 січня 2024 року.
 
Держава має захищати тих, хто захищає її, і Україна, цінуючи підтримку ззовні, має розраховувати, насамперед, на себе та своїх військових, зазначив Зеленський.
 
“У нашої Батьківщини є багато друзів, і ми їм дуже вдячні. Але друзі мають свою Батьківщину. Так що ніхто замість нас не побудує Україну, не захистить Україну, не збереже, не підніме її”, – додав він.
 
 
 

Довгий шлях

 
Про перехід на контрактну армію та скасування обов’язкового призову в Україні говорять уже багато років. Перед президентськими виборами 2010 року перехід на службу за контрактом обіцяли кандидати Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Сергій Тігіпко, Олег Тягнибок. Переміг на виборах Віктор Янукович – він гарантував перехід на професійну армію вже з 2011 року. Але не склалося.
 
Потім перед парламентськими виборами 2012 року Партія регіонів обіцяла скасувати призов із 2014-го.
 
У 2014 році, коли були анонсовані позачергові вибори після втечі Януковича, багато кандидатів знову-таки заявляли про необхідність переходу на контрактну армію. Але переміг тоді Петро Порошенко, котрий цього не обіцяв.
 
Зеленський у своїй передвиборчій програмі запровадити контрактну армію не обіцяв, але в ній було зазначено, що “професійна армія має стати школою лідерства та свободи, армія має стати престижною службою”.
 
 

Найбільша в Європі

 
У липні 2021 року Верховна Рада ухвалила закон, яким збільшила чисельність ЗСУ на 11 тисяч осіб, до 261 тисячі.
 
Згідно з рейтингом Global Firepower Index-2022, Україна посіла 22 місце серед усіх армій світу, піднявшись за рік на три сходинки.
 
Серед європейських країн щодо Індексу сили Україна посідає шосте місце. Індекс оцінює країни за 55 показниками, зокрема кількість зброї, військової техніки та чисельність армії.
 
Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що українська армія – найбільша в Європі, а українські збройні сили вже здобули такий досвід, якого більше не має жодна європейська армія.
За його словами, армії США та Великої Британії мали певний досвід Афганістану та інших гарячих точок, “але такого досвіду – об’єднаного з маневрами, з виходом на відновлення боєздатності – жодна армія не має”.
 
“Вже не кажу про 400 тисяч ветеранів. Мій прогноз – протягом десятиліття Європа зрозуміє, що краще фінансувати українську армію як один із головних суб’єктів безпеки Європи. І українці не оливки там збиратимуть, а з гордістю носитимуть військову форму, а європейці за це платитимуть. Я в цьому переконаний”, – додав глава Міноборони.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4443075-vidmova-vid-pryzovu-reforma-zbroinykh-syl

от Admini4