https://www.rbc.ua/static/img/1/_/1_9cf851badc5fde50f28229c2a42ac715_1300x820.jpg

Кір є одним з найзаразніших інфекційних захворювань. Ліків проти цієї хвороби немає, а єдиний захист – це вакцинація.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство охорони здоров'я у Facebook.

Як зазначають у МОЗ, 9 з 10 невакцинованих людей ризикують захворіти на кір після контакту із хворим. Ліків проти кору не існує, а єдиним захистом є щеплення.

Кір супроводжується ускладненнями, серед яких запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність та смерть.

У 2023 році на кір в Україні захворіло ушестеро більше людей (65 захворілих), ніж у 2022. А з початку 2024 року – вже 23 зареєстровані випадки кору. 

Головна причина спалахів кору – це зменшення об'ємів вакцинації. Наприклад, у 2023 році в Україні щепленнями проти кору, паротиту та краснухи (КПК) охоплено 92,4% однорічних дітей та 87,3% шестирічних. За рекомендаціями ВООЗ, для колективного імунітету рівень охоплення вакцинації має становити не менше ніж 95%.

Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді внаслідок хвороби померла 41 людина, з яких 25 дітей.

У МОЗ нагадують, що кожна дитина має отримати дві дози вакцини – у 12 місяців та у шість років. Щеплення є безкоштовними.

 

Спалахи хвороб в Україні

ВООЗ офіційно скасувала пандемію коронавірусу у світі у травні 2023 року. В Україні також скасували обмеження та карантин.

Детальніше про те, чи сформувався в українців “колективний імунітет” від коронавірусу та чому з початком повномасштабної війни COVID “закінчився” – читайте інтерв'ю РБК-Україна з головним санітарним лікарем України.

Нагадаємо, також МОЗ попередило про збільшення кількості хворих на кашлюк. Ця хвороба також є небезпечною та дуже заразною, особливо для дітей.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна у Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *