https://www.rbc.ua/static/img/_/h/_hyakkyanen__gettyimages_1719738817_55d60630c5c4ec0b44ff73c959faa5fe_1300x820_2cd50196d63fb3547bee649ee6ff8ad8_1300x820.jpg

Міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен заявив про намір країни якнайшвидше побудувати завод з виробництва вибухівки в тротиловому еквіваленті. Ініціатива пов'язана із суттєвим попитом на відповідну речовину в Європі через війну РФ проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Yle.

"Потрібно значно більше виробництва вибухівки. Тому ми також повинні серйозно розглянути роль вітчизняної промисловості в цьому", – сказав фінський міністр журналістам.

Зазначається, що діалог про тротиловий завод ведеться з бізнесом, приватними інвесторами та ринком ОПК.

"Гравці ринку знають, що попит на таку продукцію є. У будь-якому випадку, держава має сильну контрольну роль у цьому питанні", – заявив Хаккянен.

Попит на тротил в Європі через війну в Україні

Нагадаємо, що тротил є традиційною вибуховою речовиною, що використовується особливо у виробництві артилерійських і мінометних снарядів. Його масове виробництво значно дешевше, ніж нові вибухові речовини.

Фінське медіа звертає увагу, що нині доступність тротилу в Європі вважається майже критичною на тлі триваючої широкомасштабної військової агресії РФ проти України, яка триває вже третій рік.

Єдиний завод в Європейському союзі знаходиться в Польщі, але виробництва недостатньо, або задовольнити високий попит.

Реалізація проекту у співпраці з іншими країнами

За словами Хаккянена, Фінляндія повідомила своїм союзникам про важливість швидких рішень щодо цього питання. Позаяк РФ готова до тривалої війни з Україною, потреба у вибухівці тротилу в Європі зберігається на високому рівні.

"Рішення повинні бути ухвалені зараз, щоб продукція була випущена через рік-два", – сказав глава Міноборони Фінляндії.

Також Хяккянен наголосив, що це проект співпраці з іншими країнами-союзниками. Воно вирішуватиметься в тісному діалозі з північними державами та партнерами.

Фінський міністр додав, що рішення про те, де буде побудований завод, ще не прийнято, а відповідні висновки "маємо зробити протягом весни". 

Фінляндія інвестує у власне виробництво боєприпасів

Нагадаємо, у березні Фінляндія отримала повне фінансування Європейського союзу на виробництво боєприпасів у розмірі 32,5 млн євро. Цьому передувало фінансування близько 24 мільйонів євро для внутрішнього виробництва, надане Міністерством оборони країни у грудні минулого року.

Пороховий завод Vihtavuori, який входить до групи Nammo, наразі значно розширює свою діяльність.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *