Ситуація навколо України загострилася до такої межі, що наступні два дні можуть бути вирішальними. У Пентагоні кажуть, що Росія, можливо, почне повномасштабне вторгнення навіть сьогодні. В Україні вважають, що російські війська до цього ще неготові. Тим часом Кремль обмірковує визнання т.зв.”Л/ДНР”. Рішення буде оголошено сьогодні, це буде поворотним моментом у конфлікті. Корреспондент.net слідкує за подіями навколо України у режимі онлайн.
 
 
Вторгнення в Україну: текстова трансляція

 

 

16:30 Представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що питання кордонів т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР” – “справа майбутнього”.
 
16:28 Спецпризначенці США залишили Україну, їхньою останньою місією був супровід американських дипломатів до Польщі, повідомляє телеканал CNN.
 
16:22 Правитель Білорусі Олександр Лукашенко звернувся до українського народу і керівництва країни: “Давайте зробимо так, щоб ми завжди жили у мирі і злагоді”.
 
16:16 У Верховну Раду внесли проект постанови про розрив дипломатичних відносин із Росією.
 
16:15 США визначають останні кроки Росії щодо України як “початок російського вторгнення”, заявляє представник Білого дому.
 
16:12 МЗС Британії: “Разом із партнерами ми ізолюємо Росію від глобальної економіки. Якщо Росія не піде на деескалацію, ми закриємо їй доступ до ринку суверенних боргів”.

15:26 Що у Росії зараз говорять про дотримання мінських угод – у матеріалі Більше не актуальні.

15:13 Східний комітет німецької економіки скасував заплановану зустріч представників бізнесу ФРН із Путіним, повідомляє Reuters.

15:10 Дмитро Медведєв: “Ласкаво просимо у новий світ, де скоро європейці платитимуть дві тисячі євро за газ”.

15:08 Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до Росії відкликати визнання “ДНР” та “ЛНР”.

15:06 Ватажок “ДНР” Денис Пушилін заявив, що може звернутися за воєнною допомогою до Росії.

14:58 Джонсон: “Британія продовжить військову підтримку України”.

14:56 Великобританія запроваджує санкції проти: Банк Россия, Промсвязьбанк, Генбанк, Черноморский банк развития и реконструкции, Индустриальный сберегательный банк.

Передбачається заморожування їхніх активів.

14:52 Джонсон заявив, що сподівається, що Путін “відступить від краю прірви”.

14:48 Мінськ із повагою ставиться до рішення Росії визнати “ЛДНР”, заявили у МЗС Білорусі.

14:48 Великобританія запроваджує санкції проти п’яти російських банків та накладе персональні санкції проти Геннадія Тимченка та братів Ротенбергів, яких вважають наближеними до Кремля олігархами.

14:38 Прем’єр Британії каже, що на території ЛДНР є російські військові, і це є вторгненням.

14:32 Путін на переговорах із азербайджанським колегою Ільхамом Алієвим запевнив, що не планує відновити РФ у межах Російської імперії. “Це абсолютно не відповідає дійсності”, – сказав він.

14:30 Пєсков заявив, що йому нічого не відомо про те, що вночі в “ЛДНР” нібито було введено російські миротворчі сили. “Ні, я не можу цю інформацію підтвердити, мені про це нічого не відомо”, – сказав він, відповідаючи на відповідне запитання.

14:28 Євросоюз заявив, що санкції проти Росії можуть торкнутися банків, які фінансують діяльність на території “ЛДНР”, включаючи “військову”.

14:27 Єврокомісія розробила проект санкцій проти близько 350 депутатів Держдуми, які схвалили визнання “ДНР” та “ЛНР”. Про це пише журнал Der Spiegel із посиланням на джерела.

Майно парламентарів у ЄС буде заарештовано, а гроші на рахунках заморожено. Самим депутатам заборонять в’їзд до Євросоюзу.

Очікується, що загалом під санкції підпадуть кілька сотень російських громадян та компаній.

Про розробку таких заходів раніше повідомляло агентство Reuters. За даними обох ЗМІ, у рамках санкцій ЄС може заборонити торгівлю російськими держоблігаціями, а також імпорт та експорт товарів із територій, підконтрольних сепаратистам.

Ці території також не будуть включені до угоди ЄС та України щодо вільної торгівлі.

14:24 Рада Федерації Росії одноголосно схвалила договір про визнання “ДНР” та “ЛНР”, а також угоду про дружбу та співпрацю з ними.

14:15 Заступник голови МЗС РФ Андрій Руденко: “Росія поки що не збирається вводити війська в “ДНР” і “ЛНР”.

13:53 Голова Держдуми В’ячеслав Володін заявив, що законодавчий орган планує розпочати міжпарламентську роботу із “ЛДНР” найближчим часом.

13:47 Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що мінські угоди вже не стоять на порядку денному.

13:30 ООН вивозить частину своїх співробітників та їхні сім’ї з України на тлі зростаючих побоювань повномасштабного вторгнення Росії. Організація при цьому має намір і надалі активно працювати в Україні, особливо на сході країни, заявила речник ООН Алессандра Велуччі.

13:27 “ДНР” та “ЛНР” будуть визнані “в тих межах, в яких вони себе проголошували”, заявив на брифінгу з журналістами прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков. На додаткові питання, у тому числі про те, чи ці кордони включають Маріуполь, він не відповів.

При цьому заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко сказав, що Росія визнає “ДНР” та “ЛНР” у межах, у яких вони “реалізують свої владні повноваження”.

13:23 Генконсульство РФ у Львові тимчасово перестало приймати громадян. Про це повідомляє прес-служба диппредставництва РФ.
 
Причинами призупинення роботи у Львові в російському генконсульстві назвали “складну епідеміологічну ситуацію” та “тимчасову оптимізацію штату” за аналогією до урядів західних країн. Документи видаватимуть без запису у понеділок з 14:00 до 17:00.
 
Крім того, у генконсульстві РФ кажуть, що з незалежних від них причин у них повністю відключено телефонний зв’язок. За необхідності рекомендують звертатися у консульський відділ посольства Росії у Києві.

 
13:15 Чехія готується до низки сценаріїв, зокрема до можливого призупинення енергоносіїв з Росії та притоку біженців з України. Про це заявив чеський прем’єр-міністр Петр Фіала. З слів політика, Заходу потрібно об’єднатися та бути готовими до жорстких санкцій.
 
13:13 Міністерство закордонних справ відкликає тимчасового повіреного у справах України в РФ Василя Покотила для консультацій.

 
13:09 Сертифікацію Північного потоку-2 буде зупинено, Мінекономіки ФРН отримало відповідні вказівки, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. 
 
12:52 Визнання Росією т.зв.”Л/ДНР” є неприйнятним, заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.
 
“Ми закликаємо сторони керуватися здоровим глуздом і дотримуватися міжнародного права”, – сказав Ердоган.
 
12:35 МЗС РФ випустило офіційну заяву із приводу визнання т.зв.”Л/ДНР”. У дипвідомстві відзначили, що визнання т.зв.”республік” було “єдиним кроком” у зв’язку із “геноцидом, який Київ влаштував на Донбасі”. МЗС закликало інші країни наслідувати приклад Росії.
 
У заяві також зазначається, що визнання т.зв.”республік” було прийнято “з урахуванням вільного волевиявлення мешканців Донбасу, на основі положень Статуту ООН, Декларації 1970 року про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин між державами, Заключного акту НБСЄ, інших основних міжнародних документів”.
 
12:23 Держдума Росії одразу у трьох читаннях ратифікувала договори про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу з т.зв.”Л/ДНР”.
 
12:19 Зеленський пообіцяв розглянути пропозицію МЗС щодо припинення дипломатичних відносин із Росією. Він також повідомив, що якщо станеться повномасштабне вторгнення Росії в Україну, в країні запровадять воєнний стан.
 
“До мене надійшов запит від Міністерства закордонних справ, щоб я розглянув питання розриву дипломатичних відносин між Україною та РФ. Я зараз, одразу після нашої прес-конференції, буду дивитися та опрацьовувати це питання, і не тільки це питання, а наші дієві кроки з ескалації зі сторони РФ”, – розповів він на прес-конференції у Києві.
 
Зеленський заявив, що визнання т.зв.”Л/ДНР” є підставою для подальшої агресії проти України.
 
На його думку, антиросійські санкції мають містити повну зупинку Північного потоку-2.
 
12:09 Лавров заявив, що під час ухвалення такого рішення Росія керувалася тим, що Київ “розтоптав” Мінські домовленості, веде войовничу риторику і “давно як не репрезентує інтереси всього населення України”.
 
Він нагадав, що Росія та т.зв.”республіки” підписали договори про дружбу, у яких РФ гарантувала забезпечення безпеки партнерів. Щодо санкцій, які Захід обіцяє Росії за це, то Росія до них вже звикла, вважає Лавров.
 
12:04 Росія продовжить безперебійне постачання газу, включаючи скраплений природний газ, на світові ринки, сказав Путін у вітанні до учасників і гостей VI Газового саміту Форуму країн-експортерів.
 
З його слів, важливо, щоб “енергоперехід не перетворювався на засіб політичних інтересів”.
 
11:55 Росія зробить “все, що потрібно” для захисту т.зв.”ЛДНР”, заявив заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко. Хоча зазначив, що про розміщення російських військових баз у т.зв.”республіках” поки що “розмови не було”.
 
11:47 Найбільша у Європарламенті фракція Європейської народної партії закликала Росію “припинити всі агресивні дії та вивести військову техніку” із Криму й Донбасу.
 
Фракція закликала Євросоюз негайно запровадити нові антиросійські санкції, щоб можна було “поступово виключити Росію із європейської економіки”.
 
У фракції переконані, що Україна “не може виграти війну тільки за допомогою європейських санкцій”, і тому їй потрібно надати “повний обсяг військової підтримки” з боку партнерів НАТО та ЄС.
 
“Геополітичні канікули ЄС закінчилися. У зіткненні з війною у Європі подальше функціонування зовнішньої та безпекової політики стало важливою та екзистенційною необхідністю для захисту нашого суверенітету і нашого способу життя”, – наполягає член Європарламенту і глава ЄНП Манфред Вебер.
 
Депутат Європарламенту і заступник глави ЄНП Раса Юкнявічене заявила, що український народ “справедливо намагається захистити свою країну” і має право жити у свободі й мирі.
 
“Путін вирішив відвернутися від дипломатії та підтвердив свою роль найбільшого агресора Європи. Європа має виступити проти нього на стороні жертви. Це моральний та історичний обов’язок Європи”, – відзначила вона.
 
11:33 Джонсон заявив, що Путін пошкодує, що визнав т.зв.”Л/ДНР”. Він додав, що пакет санкцій, який планує запровадити Велика Британія, буде першим із “шквалу санкцій”. Прем’єр-міністр уточнив, що обмеження буде направлено проти осіб, які “підтримують російський військовий агрегат”.
 
“Я думаю, що трагедія нинішньої ситуації у тому, що президент Путін оточив себе радниками-однодумцями, які твердять йому, що Україна – неповноцінна країна. І я думаю, він виявить, що серйозно прорахувався”, – заявив прем’єр, слова якого наводить британський телеканал Sky News.
 
Британський прем’єр уточнив, що додаткові антиросійські заходи будуть, якщо буде повномасштабне вторгнення в Україну. Він додав, що Велика Британія і надалі надаватиме Україні економічну допомогу.
 
“Якщо Володимир Путін і далі йтиме шляхом насильства, агресії, повномасштабного вторгнення, якщо він оточить Київ, що він, виглядає, пропонує зробити, якщо він захопить столицю України, то буде вкрай життєво важливим, щоб ці зусилля, це завоювання іншої європейської країни не мали успіху і щоб Путін зазнав невдачі”, – сказав Джонсон.
 
11:25 22 лютого гривня на відкритті обвалилася до позначок 29,13 грн за долар, але наразі її рух не розширюється, каже керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.
 
Аналітик на своїй сторінці у Facebook пише, що наразі ринок під пресингом продавців.
 
“НБУ активно заливає ринок доларом, щоб збити ажіотаж. Це йому вдається, внаслідок чого гривня трохи відійшла від максимумів. Настрої здебільшого песимістичні, ризики ескалації залишаються, і це відображається у стрімких покупках на відкритті і різкому спаді пропозиції”, – написав Шевчишин.
 
Аналітик відзначає, що новини змінюються щогодини, і це впливає на ринок і настрої гравців. Нерезиденти активно виходять із гривні, також підключилися локальні інвестори, які оцінюють сформовані ризики і гнітюче тло новин.
 
“Поки що, ймовірно, що долар встановив максимум дня, і подальше його зростання залежатиме виключно від новин, що надходитимуть”, – підсумував він.
 
11:20 22 лютого європейські фондові біржі на початку торгів почали падати близько 3% на тлі загострення навколо України.
 
Крім того, ціна ф’ючерсів на газ у Європі зросла на 10%. Вперше з вересня 2014 року ціна нафти марки Brent перевищила 99 доларів за барель.
 
Британський FTSE 100 показав зниження на 1,27%, французький CAC 40 – на 1,94%, німецький DAX – на 2,29%.
 
11:09 На засіданні Радбезу ООН постпред України в ООН Сергій Кислиця показав, що Росія слово за словом повторила своє рішення 2008 року про визнання “незалежності” територій Грузії і т.зв.”Л/ДНР” – у 2022 році.
 
“Слово в слово скопіювали. Жодної творчості”, – сказав Кислиця та продемонстрував членам Радбезу ООН однакові частини тексту, які надалі виділено в обох заявах.
 
“Копіювальний апарат гарно працює”, – додав Кислиця та поставив питання: “Хто буде наступним? Це відкрите питання”.
 
 
 
10:57 У т.зв.”Л/ДНР” “ратифікували” договір про дружбу і взаємодопомогу із Росією.
 
10:25 Під час виступу на засіданні Радбезу ООН постпред Росії при ООН Василь Небензя заявив, що визнання самопроголошених т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР” не означає вихід із Мінських угод, пише Інтерфакс.
 
“Я хочу нагадати вам, коли Мінських угод було досягнуто, т.зв.”ЛНР” і т.зв.”ДНР” вже проголосили свою “незалежність”. Той факт, що Росія сьогодні визнала їхню “незалежність”, не змінює складу сторін Мінських угод, адже Росія не є стороною Мінських угод”, – заявив Небензя.
 
Російський дипломат пригрозив, що тепер обстріли “можуть мати особливо небезпечні наслідки”, адже “функції підтримки миру” у т.зв.”Л/ДНР” виконуватиме Росія.
 
10:22 Посольство Австралії у Львові закривається. Країна закликала своїх громадян терміново залишити Україну.
 
10:10 Загиблими напередодні бійцями ЗСУ виявилися десантники 95-ї десантно-штурмової бригади Ігор Демидчук і Олександр Стельмах.
 
9:40 Кулеба закликав світову спільноту оперативно відреагувати на визнання РФ “незалежності” т.зв.”Л/ДНР”, бо від цього залежатиме, якою далі буде ситуація.
 
9:20 Блінкен заявив, що ситуація в Україні залишається непередбачуваною та здатна “погіршитися без попередження”.
 
Він відзначив, що війська РФ “продовжують наближатися до українського кордону, і це схоже на плани почати вторгнення будь-якої миті”.
 
9:03 Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова сказала, що перш ніж обговорювати, у яких кордонах РФ визнає т.зв.”Л/ДНР”, потрібно ратифікувати договір про дружбу.
 
9:01 Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що Кремль визнав не самопроголошену т.зв.”Л/ДНР”, а власну агресію проти України.
 
“Ми зберігаємо впевненість і спокій. Ми готові і здатні захистити себе і свій суверенітет. Світ не може мовчати. ​​Санкції? Ще одна цеглина в стіні? Нова Берлінська стіна?” – написав Резніков.
 
8:59 Глава МЗС Казахстану Мухтар Тлеуберді: “Мушу запевнити, що питання про визнання Казахстаном Донецької та Луганської т.зв.”народних республік” не стоїть”.
 
8:22 Канада запровадить економічні санкції проти Росії, заявила міністр закордонних справ країни Мелані Жолі.
 
“Канада разом із партнерами і союзниками жорстко реагуватиме на цю відверту зневагу міжнародним правом. З огляду на ці дії ми готуємося накласти економічні санкції, які відрізнятимуться від раніше підготовлених для реагування на вірогідне подальше військове вторгнення Росії в Україну”, – зазначила Жолі.
 
7:41 Японія планує приєднатися до санкцій США щодо Росії, якщо вторгнення РФ в Україну станеться. Країна планує обмежити експорт передових технологій в РФ, зокрема напівпровідників, технологій, пов’язаних зі штучним інтелектом і робототехнікою.
 
Токіо також вивчає можливість посилити обмеження для російських банків.
 
7:20 Працівники посольства США в Україні, які тимчасово переїхали у Львів, ночуватимуть у Польщі, розповів Блінкен.
 
6:32 На відкритті ранкових торгів Індекс Московської біржі знизився на 3,62% – до 2927,03. Курс долара і курс євро зростає.
 
6:12 Постпред Китаю при ООН Чжан Цзюнь закликав усі зацікавлені сторони продовжити діалог для мирного вирішення кризи навколо України.
 
5:55 У ніч на вівторок, 22 лютого, світові ціни на нафту оновили максимум за 8 років на тлі визнання Путіним т.зв.”Л/ДНР”.
 
Зокрема, вартість ф’ючерса на нафту марки Brent із постачанням у квітні 2022 року на лондонській біржі ICE зросла на 2,19% – до 97,48 долара за барель. Востаннє ціни на Brent перевищували 97 доларів у вересні 2014 року.
 
Станом на 3:38 за часом Києва вартість Brent зросла на 2,34%, так Brent торгується на рівні 97,62 долара за барель.
 
А вартість ф’ючерса на нафту марки WTI із постачанням у квітні 2022 року піднялася на 3,41% – до 93,29 долара за барель.
 
04:59 Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Ді Карло на засіданні Ради Безпеки організації заявила, що в ООН жалкують про рішення Росії визнати “ЛДНР” і під приводом нібито “миротворчої місії” відправити на схід України свої війська.
 
“Ми закликаємо усі відповідні сторони зосередити свої зусилля на негайному припиненні ворожих дій. Громадянські особи та цивільна інфраструктура мають бути захищені, слід уникати дій та заяв, які можуть погіршити ситуацію”, – сказала вона у ході виступу.

 
04:52 Президент Польщі Анджей Дуда провів телефонні переговори з українським лідером Володимиром Зеленським, під час яких запевнив співрозмовника у підтримці України.
 
“Я щойно говорив із президентом України Володимиром Зеленським. Я запевнив його, що Україна має повну та міжпартійну підтримку у боротьбі з агресією Кремля в Польщі. І що непорушність кордонів є для нас однією з основоположних норм міжнародного права. А стосовно Росії? Жорсткі санкції ЄС і НАТО!” – йдеться у повідомленні.

 
03:44 Президент США Джо Байден підписав указ про введення санкцій щодо “ЛДНР” через визнання “республік” Росією. Текст документа оприлюднила прес-служба Білого дому.
 
“Дії президента Путіна суперечать зобов’язанням Росії щодо Мінських угод, спростовують заявлену Росією відданість дипломатії та підривають суверенітет та територіальну цілісність України”, – йдеться у ньому.

 
02:15 Президент Володимир Зеленський виступив зі зверненням, у якому заявив, що визнання Росією “ЛДНР” є порушенням суверенітету та територіальної цілісності України, і наголосив, що “Україна нікому нічого не віддасть”.
 
 
00:35 Засідання Ради безпеки ООН щодо України вже заплановане. Воно відбудеться 22 лютого о 04:00 за Києвом.
 
00:24 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна вимагає скликати засідання Ради безпеки ООН.
 
“Україна вимагає скликати засідання Ради безпеки ООН у зв’язку з протиправними діями Російської Федерації. Відповідне звернення вже передано до Ради безпеки”, – йдеться у повідомленні.
 
23:34 Оприлюднено тексти указів президента РФ Володимира Путіна про визнання “незалежності” так званих “ДНР” та “ЛНР”.
 
 
22:56 Уряд Великобританії у вівторок, 22 лютого, оголосить про запровадження нових санкцій проти Росії у зв’язку із визнанням “ЛДНР”, повідомляє агентство Reuters.
 
22:53 Президент Грузії Саломе Зурабішвілі засудила визнання Росією “ЛДНР”. За її словами, повторюється “сценарій, що спричинив окупацію 20 відсотків грузинської території”.
 

 
22:51 Визнання “ЛДНР” може супроводжуватися введенням туди російських військових, і Захід інтерпретуватиме це багато в чому як вторгнення, тому США, швидше за все, дадуть відповідь істотними санкціями, сказав РБК колишній старший радник американського санкційного відомства OFAC Браян О’Тул.
 
Серед цих заходів, напевно, будуть блокувальні санкції проти певних російських банків і повна заборона для американців на угоди з російським держборгом, вважає він.
 
Визнання незалежності “ЛДНР” йде врозріз із попередньою російською лінією з питання територіальної цілісності України, каже старший науковий співробітник дослідницької корпорації RAND Самуель Чарап.
 
“Навіть із політичного погляду мета мінського процесу – повернення Донбасу Україні на вигідних Росії умовах. Я не розумію, як з російської точки зору визнання його незалежності вирішить питання майбутнього України та її геополітичного статусу”, – сказав він.
 
Експерт додав, що такий крок створить головний біль російському МЗС, оскільки необхідно буде пояснити, як це відповідає резолюції Ради безпеки ООН, у якій міститься текст мінського комплексу заходів, тим більше, що російське МЗС апелювало до того, що Київ, не виконуючи угоди, порушує резолюцію РБ ООН.
 
Чарап зазначив, що визнання ЛДНР не кінець ескалації, а початок нової фази, продовженням якої може стати військовий конфлікт.
 
22:44 МЗС ФРН закликало Москву скасувати рішення про визнання “республік”.

 
22:42 Євросоюз засудив визнання Путіним “ЛДНР”. Голови Єврокомісії та Євроради Урсула фон дер Ляєн та Шарль Мішель у спільній заяві пообіцяли ввести санкції.
 
“Цей крок є кричущим порушенням міжнародного права, а також мінських угод. Союз відреагує санкціями проти тих, хто причетний до цього незаконного акту”, – йдеться у зверненні.
 
Урсула фон дер Ляєн, Шарль Мішель, а також голова європейської дипломатії Жозеп Боррель також випустили заяву у Twitter, в якій обіцяли відреагувати “єдністю, твердістю та рішучістю на знак солідарності з Україною”.
 
22:37 У Вашингтоні заявили, що чекали на заяву про визнання “ЛДНР” і готові негайно відреагувати. Як повідомляється, Байден незабаром видасть указ, який забороняє американцям інвестувати в “республіки” та мати торговельні зв’язки з місцевими компаніями.

 
22:31 Зеленський звернеться до українців.
 
22:28 Росія визнає “ЛДНР” у межах, які зараз фактично встановлені, заявив заступник голови комітету Радфеду РФ у міжнародних справах Андрій Клімов.
 
22:21 Хусіти в Ємені підтримують визнання “ДНР” та “ЛНР”, пишуть російські ЗМІ.
 
22:19 Президент Сербії Олександр Вучич назвав рішення Путіна щодо Донбасу таким, що “повністю змінює світовий порядок”. “Але 85 відсотків сербів будуть на боці Росії”, – заявив він.
 
22:16 Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав визнання республік “актом агресії проти України”, закликав терміново провести саміт ЄС і запровадити санкції.

 
22:13 Прем’єр-міністр Великої Британії заявив, що визнання Росією “ЛДНР” порушує міжнародне право.
 
“Це погане знамення і дуже недобрий сигнал”, – сказав він.

 
22:09 Латвія закликала Євросоюз негайно запровадити санкції проти Росії.
 
22:07 Ендрю Вуд, колишній посол Британії у Москві, каже, що з погляду міжнародного права ніхто не визнає цього кроку Росії. Проте, очевидно, каже він, що мінські угоди більше не працюватимуть.
 
“Якими будуть подальші кроки, мені важко сказати… Можливо, це спроба Путіна знайти якийсь зручний вихід із ситуації, що склалася. Є можливість того, що Росія спробує зробити з Донецька і Луганська якусь подобу Придністров’я. Але я в цьому дуже сумніваюся”, – цитує його BBC News.
 
Введення санкцій залежатиме від того, як уряди західних країн інтерпретують відкриту появу російських військових на територіях так званих “ЛДНР”, каже дипломат.
 
“Це можна інтерпретувати як вторгнення, тому що, згідно з міжнародним правом, вони перетнуть кордон з Україною. Є прихильники такого, жорсткого підходу. Франція та Німеччина дотримуються м’якшої стратегії”, – сказав він.
 
22:03 Засідання РНБО розпочалося із запізненням.
 
22:01 РІА Новости показало донеччан, які скандують “Росія!”. Здається, журналістів там більше, ніж мітингувальників.
 

 
21:58 Зеленський повідомив, що обговорив останні події із Байденом, планує розмову з Джонсоном.
 
21:57 Обидві палати російського парламенту закріплять рішення Путіна щодо визнання “ЛДНР” на засіданні завтра, повідомив віце-спікер Держдуми Петро Толстой.
 
21:55 Президент Сирії Башар Асад заявив про готовність визнати ЛДНР, пише агентство РІА Новости.
 
21:51 Глави Єврокомісії та Євроради назвали визнання Росією незалежності “ЛДНР” порушенням міжнародного права та територіальної цілісності України.
 
21:35 Путін не бачить іншого виходу, крім як “негайно визнати” незалежність “ЛДНР”.
 
“У зв’язку з цим вважаю за необхідне ухвалити давно назріле рішення – визнати суверенітет “ДНР” і “ЛНР” і підписати з ними договір про дружбу та взаємодопомогу”, – заявив Путін.
 
Він також вимагає від Києва припинити бойові дії.
 
І відразу телеканал Россия 24 показує церемонію підписання указів Путіним про визнання “ЛДНР”.
 

 
21:34 Росія зробила все, щоб зберегти територіальну цілісність України, стверджує Путін.
 
21:33 Виступ Путіна триває вже майже годину. Нічого нового не сказав.
 

 
21:26 Україна слугуватиме плацдармом для нападу НАТО на Росію, стверджує Путін.
 

 
21:21 Путін розповів, що у 2000 році запитав у президента США Білла Клінтона, як Америка поставиться до того, щоб Росію прийняти в НАТО. Якою була відповідь, з слів російського президента, зараз очевидно.
 
21:18 Територію України можуть використовувати країни НАТО, і це створює загрозу для Росії, стверджує Путін.
 
21:13 Путін не хоче, щоб в Україні з’явилася ядерна зброя. “Це реальна небезпека”, – заявив він.
 
Раніше Зеленський заявив, що Україна може вийти з Будапештського меморандуму, який гарантував їй безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї. Але він не говорив про те, що Київ має намір мати власну бомбу.

 
21:08 Україну загнали під зовнішнє керування, вважає Путін.
 
21:05 Російський президент розповідає, як в Україні подорожчала комуналка.
 
21:04 Путін продовжує історичний екскурс. Наразі говорить про Майдан і про те, що він, з його слів, не допоміг стати Україні демократичною. 
 

20:57 Росія завжди співпрацювала з Україною із відкритим інтересом, заявив Путін.
 
20:56 У 1989 році КПРС ухвалила “фатальний документ”, у якому наголошувалося право національних республік на самовизначення, зокрема на власне громадянство, каже Путін. Цей документ, власне, вирішив розпад СРСР, продовжує він.
 
“Розпад історичної Росії під назвою СРСР – на їхній совісті”, – заявив російський президент про комуністів.
 
20:55 Якщо Путін вирішить визнати незалежність т.зв.”Л/ДНР”, то Євросоюз запровадить санкції, заявив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель за підсумками Ради Євросоюзу у Брюсселі.
 
“Ми закликаємо президента Путіна поважати міжнародне право і Мінські угоди і очікуємо, що він не визнає незалежність Луганської та Донецької областей. Ми готові відреагувати сильним і єдиним фронтом, якщо він вирішить це зробити”, – застеріг Боррель.
 
Коли його запитали, чи міститиме ця реакція санкції, глава дипломатії ЄС відповів: “Якщо буде анексія, то будуть санкції. Якщо буде визнання, то я внесу санкції на розгляд міністрів, і вони вирішуватимуть”.
 
Він додав, що має на увазі процедуру ухвалення санкцій – їх затверджують міністри всіх країн Євросоюзу одностайно.

 
20:49 Путін погрожував показати Україні “справжню декомунізацію”.
 
20:48 Російський президент знову заявив, що Ленін і його соратники створили сучасну Україну шляхом відторгнення територій від Росії.
 
20:40 Путін почав звернення щодо Донбасу.
 
 

 
20:36 Адміністрація Байдена обговорювала з урядом України можливий від’їзд Зеленського із Києва у разі ескалації, повідомляє NBC News.
 
20:23 Рішення про визнання т.зв.”Л/ДНР” автоматично означатиме, що Росія вважає т.зв.”незалежними республіками” всю територію Луганської та Донецької областей у межах початку 2014 року, зазначає Медуза.
 
У “конституціях” обох т.зв.”республік” написано, що їхні кордони “залишаються незмінними” з моменту утворення – тобто з “референдумів” 2014 року, коли там вирішили, що вони “рівні” областям, хоча фактично це не так.
 
У 2019 році обидві т.зв.”республіки” ухвалили “закони” про кордони, у яких містяться однакові положення:
 
  • кордони з Україною відповідають кордонам колишніх областей у її складі
  • “непорушність кордонів” має бути забезпечена, зокрема, військовою силою
 
20:14 Франція скликає засідання з безпеки ООН через ситуацію в Україні, повідомляють ЗМІ і посилаються на Єлисейський палац.
 
20:13 ОБСЄ розцінюватиме визнання Росією незалежності т.зв.”Л/ДНР” як порушення Мінських угод. Про це заявив чинний глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау.
 
Європейський Союз займе однозначну, сповнену єдності позицію, вважає Рау.
 
20:10 Макрон і Шольц заявили Путіну, що розчаровані його наміром визнати незалежність т.зв.”Л/ДНР”, повідомив Кремль. Водночас, зазначили у Кремлі, Макрон і Шольці “позначили, що є готовність до продовження контактів”.
 
20:08 Міністри закордонних справ країн Балтії – Естонії, Латвії та Литви – мають намір здійснити спільний візит у Київ.
 
Під час поїздки, яку заплановано на середу-п’ятницю, глави дипломатичних відомств трьох країн ЄС та НАТО хочуть висловити свою солідарність і підтримку Україні. Про це у понеділок у Twitter написав міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.
 

 
 
20:06 21 лютого під час торгів Індекс Московської біржі на мінімумі опустився до позначки 2910,49 пункту, так він впав на 14,2%. Це найбільший обвал на російському ринку з 13 листопада 2008 року, повідомляє РБК і посилається на дані торгів.
 
Індекс РТС під час торгів падав на 17,3%. Схожі значення фіксували 6 жовтня 2008 року.
 
Серед лідерів падіння – акції НЛМК, Магнита, Інтер РАТ, Аерофлоту, Сбербанку і Роснефти. Вони втратили від 8 до 18%.
 
20:02 Путін заявив Шольцю та Макрону, що збирається підписати указ про визнання незалежності т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР”, повідомляє Кремль.
 
20:00 ООН закликає всі залучені сторони утриматися від кроків, які можуть підірвати територіальну цілісність України або виконання Мінських угод.
 
“Наша позиція колишня – ООН повністю підтримує незалежність і територіальну цілісність України у рамках міжнародно визнаних кордонів”, – заявив на брифінгу офіційний представник генсека ООН Стефан Дюжаррик.
 
19:56 Російські ЗМІ повідомляють, що на стоянці представництва так званої “ЛНР” у СЦКК у центрі Луганська підірвано автомобіль. Внаслідок вибуху отримали поранення керівник представництва і водій.
 
19:54 Міноборони Росії показало кадри, зняті, за даними ФСБ РФ, на місці запобігання нібито порушенням держкордону диверсійної групи з території України. Машини дуже обгоріли і розпізнавальних знаків на них не видно.
 
19:53 За останній місяць в Україну прибуло 49 літаків з військовою допомогою від міжнародних партнерів, повідомив перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко.
 
Він відзначив, що українське питання було головною темою Мюнхенської конференції з безпеки. “Міжнародна конференція з безпеки цього разу була повністю присвячена Україні. Відчувалася безпрецедентна підтримка”, – сказав Корнієнко.
 
Він також зазначив, що всередині України активно розвивається мережа територіальної оборони. На це місцеві ради по всій країні виділили понад 300 млн грн і, зі слів Корнієнка, ця цифра поступово зростає.
 
Серед основних законів, які мають бути ухвалені Верховною Радою, перший віце-спікер парламенту назвав ініціативи, пов’язані з підтримкою економіки, виділенням додаткових коштів на ЗСУ і розвитком територіальної оборони. 
 
19:49 Президент України Володимир Зеленський заявив, що у зв’язку із заявами, які прозвучали на засіданні Ради безпеки РФ, він мав термінові консультації з Макроном і Шольцем і скликав засідання РНБО. Воно почнеться о 20:00.

 

19:43 Посольство США в Україні заявило, що останні дії Росії щодо України нагадують сценарій, який у 2008 році Москва реалізовувала щодо Грузії.
 
“Виконання Росією прозорих, банальних сюжетів для виправдання вторгнення могло видаватися смішним, якби вони не були такими руйнівними і небезпечними. Підставні операції, дезінформація, а тепер їхні власні проксі “просять” про захист. Все це прямо за сценарієм Грузії, і світ більше не обдурити”, – йдеться у повідомленні. 
 

 

19:39 Внаслідок обстрілу Зайцевого на Донеччині загинуло двоє українських військових, повідомляє сайт Національної поліції.
 
19:36 Канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонній розмові із Путіним засудив плани визнання незалежності т.зв.”Л/ДНР”. Він вважає, що вони суперечать Мінським угодам, повідомив кабмін ФРН. 
 
19:21 Найближчим часом очікується звернення Путіна. Говоритиме про визнання т.зв.”Л/ДНР”.
 
Російський президент підпише договір про дружбу, кордон і військову допомогу із самопроголошеними т.зв.”республіками”, повідомив головред Эха Москвы Олексій Венедиктов.
 
“Завтра Дума і Радфед одразу приймуть закони про дружбу і кордон із т.зв.”Л/ДНР”, а також про військову взаємодопомогу – і президент підпише їх”, – написав він на своєму каналі.
 
19:11 Лавров мав телефонну розмову із главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок.
 
19:07 Країни ЄС досі не домовилися, які санкції буде запроваджено проти Росії, якщо вона визнає т.зв.”Л/ДНР”, повідомляє Bloomberg і посилається на джерела.
 
19:01 Засідання Радбезу Росії, яке транслювало російське телебачення, могло бути записане заздалегідь. Користувачі звернули увагу на годинник на руці Шойгу, який показував час на кілька годин від того, який був часом прямої трансляції.
 
 
18:46 Британський міністр оборони, коли сьогодні виступав у парламенті, також висловив упевненість, що Путін все ще має твердий намір здійснити вторгнення в Україну, і назвав це серйозною причиною для занепокоєння.
 
Обіцянку Москви вивести російські війська з Білорусі після закінчення спільних військових навчань, зі слів Воллеса, не було виконано: “Тепер навчання продовжено на невизначений термін”
 
Заявам російського керівництва із приводу того, що жодного вторгнення не планується, Бен Воллес аж ніяк не вірить.
 
“Ми бачили, як втілюється в життя ця російська схема, і це дає нам серйозні підстави для занепокоєння, що президент Путін все ще має намір здійснити вторгнення”.
 
18:30 Перед депутатами британського парламенту виступив міністр оборони країни Бен Воллес, який розповів, зокрема, про чисельність російських військ.
 
З його слів, вздовж кордону України з Росією та Білоруссю зосереджено 110 сухопутних батальйонно-тактичних груп, а з Чорного моря їх можуть підтримати дві групи морських піхотинців і дев’ять бойових суден, які оснащено крилатими ракетами.
 
18:19 Байден проводить зустріч із командою з нацбезпеки США щодо ситуації в Україні.
 
18:12 З 18 лютого майже 45 тисяч осіб виїхали з т.зв.”ЛНР” у Росію, з них понад 11 тисяч – діти, оголосили у квазіреспубліці.
 
18:06 Журналіст британської газети Guardian Шон Вокер, який висвітлює події навколо України, вважає, що значимість сьогоднішнього засідання Ради безпеки Росії – не менша, ніж знаменитої Мюнхенської промови Путіна і рішень про анексію Криму, які було ухвалено у 2014 році.
 
У своєму Twitter він називає ці три події “публічними заходами, які стали головними поворотними моментами путінської ери”. Але водночас ставить питання: “Я щось пропустив?”
 

 

17:55 Російський ринок акцій впав за підсумками основних торгів понеділка на 10,5% на рекордних обсягах, свідчать дані Мосбіржі. Причиною стали заяви про визнання т.зв.”Л/ДНР”.
 
17:49 Кулеба попросив негайно почати консультації у Раді Безпеки ООН щодо ситуації в Україні на основі Будапештського меморандуму.
 
Згідно з цим документом, який у 1994 році підписали Україна, Росія, США та Велика Британія, Київ відмовляється від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки.
 
Після того як відбулася анексія Криму і на Донбасі почалася війна, Україна неодноразово намагалася провести передбачені меморандумом консультації, але ці спроби поки що були безуспішними.
 
Кулеба заявив, що консультації мають відбутися із приводу “невідкладних дій щодо зниження напруженості і практичних кроків гарантування безпеки України”.
 

 

 
17:47 Багато користувачів, які стежили за перебігом засідання Ради безпеки РФ, відзначили дивну, на їхню думку, нерішучість глави російської Служби зовнішньої розвідки Сергія Наришкіна, коли він відповідав на питання Путіна про т.зв.”Л/ДНР”. 
 

 

 
17:28 Путін за підсумками засідання Ради безпеки заявив, що рішення про питання визнання т.зв.”Л/ДНР” буде ухвалено сьогодні.
 
17:27 На засіданні Ради безпеки РФ глава Росгвардії Віктор Золотов заявив: “У нас немає кордону з Україною, є кордон з американцями. Нам потрібно визнавати т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР”.
 
17:25 На засіданні Ради безпеки РФ Лавров заявив, що Росія “надішле сильний сигнал “русскому миру”, визнавши квазіреспубліки на сході України.
 
“Ми не можемо дивитися, як усі ці 8 років знущаються з наших громадян. У випадку з Україною йде атака на слов’ян, на все російське”, – заявив він.
 
 
 
17:22 Представник Євросоюзу в ООН Олаф Скуґ заявив, що визнання незалежності т.зв.”Л/ДНР” буде “надміру неправильним кроком”.
 
17:17 На засіданні Ради безпеки Росії прем’єр-міністр РФ Михайло Мішустін заявив, що вже багато місяців готується до можливої ​​реакції на визнання т.зв.”Л/ДНР”.
 
“Вважаю за необхідне довести нашу позицію до США, якщо жодних зрушень не буде, визнати т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР”, – оголосив він.
 
16:51 Заступник глави Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що єдиний вихід – визнання т.зв.”Л/ДНР”.
 
“На цей момент там проживає близько 800 тисяч наших громадян. Це наші з вами люди, які не тільки говорять російською, а громадяни нашої країни. Наскільки я знаю, переважна більшість нашої країни визнання т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР” підтримали б”, – сказав він на Радбезі.
 
16:42 У Росії новий страх – ядерна зброя в Україні. На засіданні Радбезу Росії міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна має значно більше можливостей у плані ядерної зброї, ніж мають Іран і КНДР.
 
“Плани України повернути собі статус ядерної країни є небезпечними. З часів СРСР Україна мала умови для створення ядерної зброї, були фахівці і технології”, – сказав він.
 
16:34 Директор Федеральної служби безпеки РФ Олександр Бортников на засіданні Ради безпеки Росії оголосив, що сьогодні в ніч “дві диверсійні групи” вийшли з української території Луганської області і Маріуполя. Внаслідок бою групи було знищено, одного з військовослужбовців України захоплено в полон, оголосив Бортников.
 
16:14 Путін: “Американська сторона запевнила мене, що щодо прийняття України в НАТО можливий мораторій”.
 
16:13 Зустріч Лаврова із Блінкеном запланована на 24 лютого у Женеві.
 
16:01 Путін оголосив про загрозу, що Україна “почне відвойовувати Крим, адже вони не визнають його входження до складу РФ, тоді як НАТО долучиться до цих подій”.
 
15:59 З слів російського президента, питання визнання т.зв.”Л/ДНР” “тісно пов’язані із глобальними проблемами забезпечення безпеки у світі і в Європі зокрема”.
 
15:56 Путін на засіданні Ради безпеки РФ заявив, що Київ “раніше провів дві каральні операції проти Донбасу, зараз схоже на початок третьої”.
 
15:53 ​​Російський президент почав велике засідання Ради безпеки РФ з обговорення ситуації на Донбасі.
 
15:48 Кулеба заперечує, що Київ атакує Донбас, відсилає диверсантів і обстрілює території РФ або КПП на російському кордоні.
 
15:42 Ватажок т.зв.”ЛНР” попросив вивчити можливість укласти договір про співпрацю з Росією, включаючи оборону.
 
15:36 Ватажки т.зв.”Л/ДНР” Денис Пушилін і Леонід Пасічник звернулися до президента Росії із проханням визнати самопроголошені т.зв.”республіки”.
 
Пушилін звідзначив, що жителі т.зв.”ДНР” почуваються росіянами за духом, тому головна мета – інтеграція в РФ.
 
15:16 Глава СКР РФ Олександр Бастрикін доручив розслідувати “знищення прикордонного пункту” у Ростовській області.
 
15:06 Посол США Джон Салліван заявив, що зустріч Байдена і Путіна можлива, якщо Росія не вторгнеться в Україну, але, з його слів, все свідчить про підготовку нападу.
 
14:59 Українські військові кажуть, що російські заяви про прикордонну диверсію – фейк.
 
14:50 Російські військові і прикордонники запобігли порушенню держкордону РФ диверсійно-розвідувальною групою з території України, заявило Міноборони Росії.
 
Під час бойових зіткнень для екстреної евакуації “диверсантів” з території України через кордон з Росією увійшли дві бойові машини ЗСУ, стверджує російське відомство.
 
Там заявили, що знищено п’ятьох диверсантів, які нібито проривалися з території України в РФ.
 
14:23 Україна запропонувала новий формат переговорів з питань деескалації.
 
“Ми вважаємо, що найбільш оптимальним форматом для ведення дискусії щодо деескалації та формування нових гарантій безпеки є проведення саміту у форматі п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН плюс Україна, Німеччина і Туреччина”, – сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі із главами МЗС ЕС.
 
14:00 Українські військові заперечують інформацію про обстріл російського прикордонного пункту у Ростовській області і заявляють, що перебувають на своїх позиціях і не проводять жодних наступальних дій на Донбасі.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4449684-zahostrennia-kryzy-navkolo-ukrainy-onlain

от Admini4