В Україну прибула партія військової допомоги від Великої Британії. Це “тисячі” легких протитанкових ракет, повідомили у Королівстві. Назву озброєння не уточнили, але експерти зійшлися на думці, що йдеться про комплекси NLAW. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 
 
В очікуванні “багатоосьового” вторгнення в Україну
 
Британія передала Збройним силам України партію протитанкових засобів. Про це увечері у вівторок повідомила прес-служба міністерства оборони України.
 
Як зазначив заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко, британські протитанкові засоби використовуватимуть виключно в оборонних цілях – для захисту критичної інфраструктури і мирного населення.
 
Ракетні комплекси були направлені в Україну за рішенням міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса. Він зазначив, що для навчання роботі із протитанковою системою “у світлі дедалі загрозливішої ​​поведінки Росії” в Україну також вирушить обмежений британський контингент, пише газета Times.
 
Нагадаємо, що в середині листопада британська газета Mirror повідомила, що Лондон готовий перекинути в Україну 600 військовослужбовців спеціального призначення на тлі побоювань можливого російського вторгнення. Згодом газета Daily Express написала, що британські військові готуються до евакуації з України.
 
У своїй заяві в британському парламенті Воллес, який 16 листопада відвідав Україну, відзначив, що ця система з малим радіусом дії має “явно оборонний характер”, і додав: “Це не стратегічна зброя, загрози для Росії не несе”.
 
“Україна має повне право захищати свої кордони, і новий пакет допомоги тільки розширює її можливості… Вони (ПТРК. – Ред.) будуть використовувати з метою самооборони, і британський персонал після завершення початкової підготовки повернеться додому”, – наголосив міністр оборони Великої Британії.
 
Система була доставлена ​​в Україну на тлі побоювань, що переговори між НАТО і Росією провалилися і Москва готова до вторгнення.
 
 
 
Близько 100 тисяч російських військовослужбовців зібралися навколо українського кордону. Вони оснащені танками, бойовими броньованими машинами, реактивною артилерією та балістичними ракетами малої дальності, зазначає Times.
 
Воллес підтвердив побоювання, що зібрані сили за підтримки літаків і кораблів можуть бути використані для “багатоосьового” вторгнення в Україну.
 
Він повторив, що Росія поширює дезінформацію, яка може стати “віроломним приводом” для подальшого військового вторгнення на українську територію.
 
“В останні тижні ми спостерігаємо загострення російської риторики, посилення кіберактивності і велике поширення дезінформації. Це може бути низьким стартом для російської військової інтервенції”, – зазначив Воллес.
 
Вторгнення Росії в Україну призведе до “величезних людських жертв з усіх боків”, наголосив міністр оборони Великої Британії.
 
Голова спеціального комітету з оборони Британії Тобіас Еллвуд заявив, що президент Росії Володимир Путін просто чекає на зміну погоди, щоб вторгнутися.
 
“Сподіваюся, що інші країни НАТО швидко наслідують наш приклад, поки не вдарили морози і вторгнення не стало оперативно можливим. Ми повинні приготуватися – зворотний відлік перед війною запущено”, – заявив Еллвуд.
 
Відзначимо, у день постачання ракет Україні на сайті британського уряду надрукували статтю, написану Воллесом, в якій він пояснює функції НАТО, а також опонує Путіну, детально аналізуючи його статтю, яка торік вийшла під назвою Про історичну єдність росіян і українців.
 
Стаття президента Путіна повністю ігнорує бажання українців, але водночас пробуджує той тип етнонаціоналізму, який розігрувався в Європі протягом століть і досі має потенціал, щоб розбудити ті ж таки руйнівні сили давньої ненависті”, – написав Воллес.
 
Він запросив міністра оборони Росії Сергія Шойгу у Лондон, щоб обговорити “питання, пов’язані із взаємними побоюваннями у сфері безпеки”. Воллес каже, що не залишає надію вирішити питання дипломатичним шляхом.
 
“Я незмінно маю надію, що дипломатія візьме гору. Вибір за президентом Путіним – дипломатія та діалог чи конфлікт і наслідки”, – сказав британський міністр оборони.
 
Він також наголосив, що у разі будь-яких дестабілізуючих дій Росії в Україні “пакет міжнародних санкцій готовий до застосування”. Воллес зауважив, що будь-яке вторгнення розглядатиметься як окупація.
 
 
Що відомо про NLAW
 
Що це за система, яку поставили ​​Україні, Воллес не уточнив, хоча, ймовірно, йдеться про легку протитанкову зброю наступного покоління (Next Generation Light Anti-tank Weapon, NLAW), яку вважають однією з найкращих у світі в класі легкої переносної протитанкової зброї. Про те, що це NLAW, також кажуть експерти.
 
Система запускається з плеча і здатна знищити танк одним пострілом. Вона приводиться в боєздатність за п’ять секунд одним солдатом, є легшими за протитанкові ракети Javelin, які в Україну направили США, і може запускатися із замкнутого простору.
 
 
 
12,5-кілограмовий ПТРК може вражати ціль у 800 метрах і пробивати броню завтовшки понад 500 мм. Точність – практично стовідсоткова.
 
Виготовляє NLAW відомий шведський концерн SAAB у співпраці з Міноборони Британії, NLAW мають на озброєнні близько десяти країн світу. Принцип його дії схожий з Javelin, хоча дещо відрізняється.
 
Порівняння NLAW і Javelin
 
 
Головною відмінністю комплексу є реалізація принципу “вистрілив-забув” без застосування тепловізійних систем. Наведення ракети здійснюється за допомогою режиму “прогнозованої прямої видимості” (predicted line-of-sight, PLOS).
 
Ракетою NLAW управляє комп’ютер, який є в комплекті і який розраховує швидкість і траєкторії до цілі. Снаряд розривається над вежею, “прошиваючи танк вогняними струменями” – це постулюється в одному із промовідео про цей ПТРК.
 
Ударне ядро ​​вражає ціль у найуразливіше місце. Активація бойової частини відбувається за допомогою оптичного і магнітного сенсорів.
 
Є варіант прямого пуску, коли необхідно знищити ціль на мінімальній дистанції (не менше 20 метрів) без необхідності супроводу цілі.
 
Система NLAW також може вразити об’єкти в окопі чи капонірі.
 

 

 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4438726-z-naikraschykh-yaki-ptrk-brytaniia-dala-ukraini

Від Admini4