Президент Росії Володимир Путін підписав указ про визнання т.зв.”Л/ДНР”, це стало поворотним моментом у конфлікті на сході України. Загроза повномасштабного вторгнення зберігається, вважають у США. Як заявив американський держсекретар Ентоні Блінкен, ситуація в Україні є непередбачуваною. Корреспондент.net слідкує за подіями навколо України у режимі онлайн.
 
 

Вторгнення в Україну: текстова трансляція

24 лютого

22:00 Нацбанк України відкрив спецрахунок для допомоги українській армії. Реквізити за посиланням.
 
21:44 Українські військові відбивають атаки супротивника на Чернігівщині – там знищили колону бронетехніки РФ. У Мережі з’явилось відео.
 
21:41 Мінфін США уточнив інформацію щодо санкцій проти Сбербанку: через 30 днів його буде відключено від американських фінінститутів. Всі платежі Сбербанку в доларах, які той спробує провести для своїх клієнтів, будуть відхилені у разі потрапляння в американські банки.
 
21:39 Нардеп Федір Вениславський повідомив, що “ЗСУ взяли контроль над Гостомельським аеропортом, але бої продовжуються”. За його словами, “окупанти не очікували такої потужної відсічі від ЗСУ та таких втрат, які вони зазнають”.

 
21:35 Російські ЗМІ повідомляють із посиланням на Міноборони РФ, що у Воронезькій області розбився літак Ан-26, який перевозив військове майно, екіпаж загинув. Причина – відмова техніки.
 
21:33 Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомляє, що на Сумщині підрозділ тероборони завдав поразки бойовим підрозділам ворога. “Противник відступив! Противник боїться!” – написала вона.
 
21:32 За даними МОЗ, з початку російського військового вторгнення в Україні загинуло 57 людей, ще 169 поранено.
 
21:30 Кличко звернувся “до всіх, хто готовий захищати своє місто та свої сім’ї: вступайте до лав територіальної оборони!” За його словами, зараз процедура максимально спрощена. Гаряча лінія: 063 651 44 46

 
21:28 США ввели санкції проти двох найбільших банків Росії – Сбербанку та ВТБ, а також Газпромбанку, банку Відкриття, Радкомбанку, Новікомбанку. Це 80 відсотків усіх активів банківської системи Росії.
 
21:27 Нардеп Мар’яна Безугла каже, що російські війська встановили артилерію поблизу міста Енергодара та погрожують обстріляти Запорізьку АЕС. “Це буде лихо для всієї Європи”, – попередила вона.
 

21:17 Арестович уточнивши щодо Гостомелю: бій поки що триває, працює наша артилерія та танки.
 
21:16 Припинено рух поїздів до та з Херсона, поїзд 142 Львів – Бахмут змінив маршрут після ст. Сарни у напрямі ст. Здолбунів, а рейси 705 Київ – Пшемисль та 716 Пшемисль – Київ затримуються, приблизно, на п’ять годин, повідомляє Укрзалізниця.
 
Зі східних областей продовжуються евакуаційні рейси, мобілізовані максимум підготовлених і не задіяних у регулярних рейсах вагонів з усієї країни.
 
21:14 Інформація про Гостомель поки не підтвердилася, Арестович видалив пост.
 
21:12 У МВС розповіли про ситуацію наразі:
 
  • Росія намагається працювати на прорив або захоплення об’єктів із активним застосуванням авіації;
  • вертольоти та штурмову авіацію противник намагається активно використовувати для вогневої підтримки та висадки десанту;
  • більшість зіткнень без її застосування закінчилися невдачею супротивника;
  • на землі українські військові дають гідну відсіч і завдають ворогові значних втрат.
 
21:09 Байден: “Наші сили не воюватимуть в Україні, але ми захищатимемо членів НАТО всією силою США”. Переговорів із Путіним він не планує. Відключатимуть Росію від SWIFT поки що не будуть, оскільки “цього не хоче Європа”.
 
21:08 У МВС роз’яснили нюанси комендантської години, яка поступово вводиться у всіх областях України:
 
  • на в’їздах/виїздах із населених пунктів встановлено блокпости, поліція перевіряє документи, зупиняє авто, проводить огляд речей та транспорту;
  • міста, в яких запроваджено комендантську годину, закриті на в’їзд, але працюють на виїзд;
  • громадянам заборонено перебувати на вулицях під час комендантської години, якщо немає спеціальної перепустки;
  • до урядового кварталу столиці цілодобовий доступ мають лише народні депутати, члени уряду, інші державні діячі та працівники ЗМІ, внесені до відповідних списків.
 
21:06 Молдова запроваджує надзвичайний стан на 60 днів через ситуацію в Україні.
 
21:01 Вашинтон ввів нові санкції проти РФ:
 
  • обмеження здатності Росії вести бізнес у доларах, фунтах та ієнах;
  • санкції проти найбільшого банку Росії, нові санкції США поширюються на ВТБ;
  • США та лідери G7 мають намір обмежити імпорт Росією високотехнологічної продукції на 50 відсотків.
“Путін – агресор. Він обрав війну”, – заявив Байден.
 
21:00 Байден виступає за ситуацією в Україні: “Путін зруйнував усе те добре, що ми з нашими західними партнерами так довго будували у питанні переговорів, взаємодопомоги та спроб зменшити напругу”.

 
20:58 Канада запроваджує нові жорсткі санкції проти Росії.
 
20:47 Арестович каже, що аеропорт у Гостомелі відбито у росіян, десант знищено.
 
20:42 Нацполіція уточнила з приводу комендантської години: столиця буде відкрита на виїзд, але закрита на в’їзд, крім випадків, коли це обґрунтовано необхідністю роботи або служби.
 
20:36 У Харкові оголосили повітряну тривогу.

 
20:32 У Міноборони РФ заявляють, що “їхні війська виконали завдання на день”.
 
20:28 Поліція просить громадян прибирати мітки диверсантів:
 
 

20:25 У Росії затримано близько 900 протестувальників.
 
20:16 Росія обстріляла Україну майже 400 разів, повідомило МВС.
 
20:15 Джонсон заявив, що Британія готова надати притулок керівництву України.
 
20:14 Дія повідомляє, що для гарантування безпеки даних цифрові документи у програмі будуть не доступні. Служби нацбезпеки відключать усі держреєстри, доки ситуація в Україні не стабілізується, щоб подбати про безпеку цих українців.
 

20:10 Шольц у зверненні до громадян ФРН заявив, що ситуація “дуже серйозна, ми не бачили такого у Європі 75 років”.
 
20:07 За даними NBC, спецслужби США запропонували Байдену провести “масштабну кібератаку” в Росії: порушити інтернет-з’єднання, відключити електропостачання та порушити роботу залізниці, щоб завадити поповнювати запаси сил.
 
20:05 Головнокомандувач ЗСУ Залужний заявив, що “бліцкригу росіянам не вдалося – вмиваються власною кров’ю”.
 
20:05 У Запоріжжі запровадили комендантську годину з 22:00 до 6:00. Вінниця та Полтава – аналогічно.

 
20:04 Мітинги в Москві та Пітері:
 
 
20:02 Байден заявив, що лідери G7 домовилися ввести “нищівний” пакет санкцій проти РФ.
 
20:01 Зеленський підписав указ щодо створення на базі обласних держадміністрацій військових адміністрацій. “Опір і відсіч наростатимуть. Логістичні рішення, всі, які потрібні, будуть прийняті”, – повідомили в ОП.
 
20:00 Мер Шостки на Сумщині заявив, що місто оточене з різних боків, точаться бої. Зруйнований міст у напрямку Новгород-Сіверського. Поранено п’ятьох людей.
 
19:58 Від сьогодні супермаркети АТБ працюють з 8:00 до 20:00.
 

19:55 Російські війська захопили контроль над міжнародним аеропортом ДП Антонов у Гостомелі, розташованому менш ніж за десять кілометрів від Києва, повідомили у ОП.
 
19:42 Мобільні оператори обіцяють українцям безкоштовні дзвінки та інтернет, навіть якщо на рахунку закінчилися гроші.
 
19:38 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк підтвердив, що ЗСУ втратили контроль над ЧАЕС: “Після жорстокого бою наш контроль за чорнобильським майданчиком втрачено. Стан об’єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів невідомий. Після абсолютно безглуздої атаки росіян говорити про те, що ЧАЕС у безпеці. Це одна з найсерйозніших загроз Європі сьогодні, знаючи звички росіян, напевно, вони вже готують провокаційні речі на ЧАЕС, або скористаються пошкодженнями, отриманими об’єктами під час атаки, щоб звинуватити в цьому Україну, або самі пошкодять ці безумовно найнебезпечніші об’єкти”.
 
19:36 МВС України просить українців не вірити повідомленням про відступ української армії: “Тримаємо захист!”

 
19:34 Взятий у полон солдат 74-ї мотострілецької бригади ЗС РФ на допиті підтвердив, що їхній взвод зайшов до України з боку Білорусі
 
19:27 Велика Британія заморожує всі активи російського банку з державною участю ВТБ і запроваджує блокуючі санкції проти Аерофлоту – заборонені польоти до королівства.
 
19:26 Інформація щодо захоплення Чорнобильської АЕС уточнюється.
 

19:19 Російські військові обстрілюють українські лікарні, що є порушенням Женевської конвенції, заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
 
19:14 Польща надала Нацбанку України термінову допомогу на один мільярд доларів.
 
19:13 Сайти Кремля, Держдуми та російського уряду зазнали DDos-атаки і не працюють.
 
19:10 У багатьох містах Росії люди вийшли на протести проти війни. Докладно про протести в усьому світі – у матеріалі Весь світ протестує проти нападу РФ на Україну.

 
19:05 Путін заявив, що напад Росії на Україну – це “вимушений захід”.
 
“От це найголовніше, щоб було зрозуміло: те, що відбувається (в Україні), – вимушений захід. Нам просто не залишили жодних шансів зробити інакше”, – сказав він на зустрічі з представниками ділових кіл.
 
Путін заявив також, що Росія залишається частиною світової економіки: “Ми не збираємося завдавати шкоди системі, в якій самі знаходимося. Наші партнери мають це зрозуміти”.
 
19:04 Російські війська захопили Чорнобильську АЕС, повідомляють у ЗСУ.
 

18:44 “Об’єднані сили впевнено утримують власні позиції та дають гідну відсіч загарбникам”, заявили в ООС. З населеного пункту Харчовик ворог відступив із втратами у чотири танки.
 
18:41 Зеленський повідомив, що російський десант у Гостомелі Київської області заблоковано, віддано наказ на знищення.
 
18:38 У низці європейських країн та в Грузії проходять антивоєнні акції на підтримку України. Тисячі людей вийшли на вулиці у Великій Британії, Польщі, Чехії, Фінляндії.
 
18:37 Журналіст-розслідувач із Bellingcat Христо Грозєв повідомив із посиланням на джерела в українському уряді, що з російського Пскова у напрямку Києва вилетіли 18 Іл-76 і будуть на місці протягом години.
 
“Єдиною можливою метою було б захопити і підпорядкувати Київ (і встановити маріонетковий уряд) сьогодні. Поки що світ дивиться і майже нічого не робить”, – написав він.
 

18:23 Геращенко оголосив пособниками ворога всіх, хто знімає пересування української військової техніки, та закликав здавати їх у поліцію.
 
18:14 Зеленський вимагає від НАТО запровадження безпольотної зони над Україною, тобто, щоб авіація альянсу збивала всі російські літаки над Україною.
 
18:09 На Харківщині введено комендантську годину з 22:00 до 6:00.
 

18:07 Нардеп від Євросолідарності Олексій Гончаренко повідомив, що парламентарям видали зброю.
 
18:06 За відключення Росії від SWIFT виступили Польща, Естонія, Латвія та Литва. Проти – Німеччина, Італія, Угорщина та Кіпр.
 
18:04 Залужний повідомив, що цілий взвод російських розвідників 74-ї мотострілецької бригади здався в полон під Черніговом.
 

17:58 Зеленський записав відеозвернення, в якому розповів про останні новини на фронті, а також звернувся до українців та громадян Росії.
 
17:48 Російський десант, який ховається в лісі, буде знищено, заявив Зеленський.
 
17:46 Російські військові залишають на дорогах мітки, які українські військові просять громадян при виявленні замальовувати чи засипати землею:

 
 
17:44 Міноборони оприлюднило дані про втрати супротивників:
 
Втрати Росії у війні проти України / Міноборони
 
17:43 Зеленський звернувся до європейських та світових лідерів: “Якщо ви нам сьогодні не допоможете, якщо ви сильно не допоможете Україні, то завтра війна постукає у ваші двері”.
 
17:42 Зеленський заявляє, що найскладніша ситуація – на півдні Херсонської області.
 
17:41 Байден виступить із промовою щодо ситуації в Україні о 19:30 за Києвом.
 

17:36 У Дніпрі та області вводять комендантську годину з 22:00 до 6:00.
 
17:34 Байден скликав засідання Ради національної безпеки США.
 
17:31 У Гостомелі Київської області українські військовослужбовці збили три з 34 ворожих гелікоптери, а російський десант, який висадився в місцевому аеропорту, був накритий артилерійським вогнем.
 
Як повідомляє прес-служба Національної гвардії України, працювала російська штурмова авіація, винищувачі та гелікоптери. “Ми були змушені завдати артилерійського удару по аеропорту, на якому висадився ворожий десант. Бригада перегрупувалася”, – йдеться у повідомленні НГУ.
 
17:28 Агресор зазнає великих втрат. Вдалося перехопити переговори солдатів супротивника, які шоковані такою відсічю.
 
Як розповів прес-офіцер бригади швидкого реагування НГУ Харитін Старський, “ми зараз перехоплюємо дуже багато переговорів російських військових, які просто шоковані тим, що відбувається”.
 

17:20 Резніков заявив, що Росія поширює фейки “нібито про бажання частини українських чиновників залишити робочі місця”.
 
“Це дезінформація. Не дочекаються. Я в Києві. Відповідно до протоколу безпеки, а також для проведення невідкладних нарад доводиться змінювати місцезнаходження. Усі заступники міністра оборони працюють за своїми функціональними завданнями. У Міністерстві оборони та Генеральному штабі всі на місцях виконують свої обов’язки”, – наголосив міністр.

 
17:13 Що робити під час обстрілів:
 

Дивіться фото: 1

 

17:07 Росіяни намагаються захопити Чорнобильську АЕС, повідомив Зеленський. Якщо внаслідок ударів артилерії буде зруйновано сховище ядерних відходів, радіоактивний пил може накрити території України, Білорусі та країн ЄС.
 
17:06 Зеленський оголосив про створення антипутінської коаліції та чекає від Заходу рішучих дій.
 

17:00 Кличко заявив про запровадження у Києві комендантської години.
 
16:59 Комендантська година на Черкащині від сьогодні з 22:00 до 6:00.
 
16:43 Арестович заявив, що зараз настала “оперативна пауза” – російська армія поки що не може наступати через втрати. І це добрий момент для українських військових, щоб почати діяти. Вже зараз точаться невеликі контратаки. Для мешканців столиці найбільш проблемна ділянка – удар по Гостомелю.
 
“Перший шок пройде. Ми втримали Харків, російські війська відійшли. По Чернігівській області – зайшли пара тактичних груп, але українські війська готові. Щодо наступу з Білорусі – вони не виправдалися. Найбільш проблемна ситуація зараз на півдні. Російська армія прорвалася у напрямку Херсона та намагається просуватися у бік Мелітополя”, – сказав він.
 

16:40 Німеччина знову підтвердила, що не постачатиме Україні зброю.
 
16:37 У Києві станції червоної гілки метрополітену Берестейська, Нивки, Святошин та Житомирська приймають мешканців як укриття. У разі повітряної тривоги влада просить слідувати в укриття.
 
16:35 У Маріуполі обстріляно мікрорайон Східний. За даними місцевої адміністрації, постраждали багатоквартирні будинки та будинки приватного сектору. У будівлях вибито скло, пробито газопровід, снаряди потрапили на дорогу, до будинку та стін. Число постраждалих уточнюється.
 
16:33 За інформацією Антона Геращенка, російські війська зайшли до Чорнобильської зони. Бої точаться безпосередньо біля сховища радіоактивних відходів.
 
16:29 Зросла кількість жертв російського удару по військовій частині в селі Липецьке Подільського району Одеської області: загинуло 22 особи, а не 18, як повідомлялося раніше. Рятувальники завершили розбір завалів. Серед загиблих – 11 чоловіків та 11 жінок.
 
16:27 Мер Харкова доповів про ситуацію в місті: російські танки стоять на окружній; була інформація про загрозу ракетної атаки, тому всіх мешканців попросили спуститись у метро.
 
16:24 Турецький канал NTV повідомив, що бомба потрапила у турецький корабель у Чорному морі, що йшов із Одеси до Румунії.
 
16:21 Острів Зміїний атакували з російських кораблів. Вогонь островом вівся зі ствольної корабельної зброї. Прикордонники та ЗСУ тримають оборону. У районі острова знаходяться два кораблі ЧФ РФ – Москва та Василь Биков.
 
16:20 Росія визнала втрату одного літака над Україною.
 
16:07 За даними Центру оборонних стратегій станом на 14:00, Росія втратила сім літаків, чотири вертольоти, понад десять одиниць броньованої техніки та близько ста військовослужбовців. Захоплені Генічеськ та Нова Каховка.

15:57 На Сумському напрямку за допомогою американських Javelin знищено 15 російських танків.

15:54 Путін не піде на переговори із Зеленським і намагається діяти блискавично, щоб завдати максимальної шкоди Україні, переконаний Подоляк.

“Вони прийняли для себе фатальне рішення і спробують блискавично дограти це рішення, поки їх не змусять понести якусь відповідальність і сісти за стіл переговорів… Що таке психологія війни? Вони хочуть, поки люди перебувають у шоці, зокрема росіяни, добитися максимального ефекту від своєї ініціативи. Тому вони максимально відтягуватимуть будь-які можливості переговорів. Це психологія війни. Вони хочуть завдати нам максимальної шкоди”, – вважає радник голови ОП.

15:52 Як працюють на знищення турецькі байрактари:

15:48 Станом на 15:00 точаться бої по всій лінії зіткнення. Сил ООС прориву не допустили. Запеклі бої ведуться у районі населеного пункту Піщевик. Російські війська намагалися прорвати оборону на 16 танках, три танки знищено за допомогою британських ПТРК NLAW.

15:46 КМДА попереджає про повітряну загрозу та просить у разі ввімкнення сирен пройти до сховищ. Карта сховищ за посиланням.

15:43 У Вугледарі Донецької області обстріляли міську лікарню, четверо людей загинули, десятеро поранено.

15:40 У напрямку Рудня (Білорусь) – Виступовичі (Україна) ворог намагався перетнути кордон на танках та бронетехніці та зазнав втрат: п’ять бронетранспортерів та автомобіль. Зупинено наступ танків противника в районі Путивля. ЗСУ використовували турецькі Байрактари.

15:38 Ізраїль засудив дії Росії в Україні. “Російський напад на Україну – це серйозне порушення міжнародного порядку. Ізраїль засуджує цей напад і готовий надати гуманітарну допомогу громадянам України. Ізраїль – це країна, яка пережила війни. І війна – це не шлях вирішення конфліктів”, – заявив міністр закордонних справ країни Яір Лапід.

15:37 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав усіх міжнародних партнерів розірвати дипломатичні відносини із Москвою.

15:35 Тяжкі бої йдуть за Щастя та Станицю Луганську, збройні сили РФ неодноразово намагалися форсувати річку та вклинюватися в нашу лінію оборони. За інформацією штабу ООС, Щастя наразі перебуває під контролем українських військових, у полон взято російських військовослужбовців.

15:34 Uber припинив роботу в Україні, Bolt та Uklon продовжують працювати. Користувачі повідомляють, що ціни на таксі в столиці вдвічі вищі, ніж зазвичай.

15:32 Російські танки, БМП та піхота атакують позиції українських військ під Старобільськом Луганської області. Триває бій, ситуація напружена.

15:31 За даними Генштабу, з території Білорусі випущено чотири балістичні ракети у південно-західному напрямку.

15:30 Чехія заявила, що зупиняє видачу віз російським громадянам.

15:21 За словами голови Київської ОДА Олексія Кулеби, ситуація в області контрольована, працює транспорт, усі комунікації, соціальні установи області забезпечені харчуванням та водою.

15:20 Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав ухвалу про перехід парламенту на безперервний режим роботи.

15:17 У Донецькій та Луганській областях проводиться евакуація мирного населення потягами. У Луганській області місце збору на станціях Рубіжне, Сватове та Лисичанськ, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. За його словами, багато місцевих жителів звертаються з питанням вступу до територіальної оборони.

15:16 У НАТО заявили, що Росія планувала напад на Україну багато місяців, протягом яких розповідала, що ні на кого не збирається нападати.

15:15 Влада Харкова закликає жителів міста спуститися в метро через загрозу обстрілу. Там уже зібралося чимало людей, метро не працює.

15:09 Макрон звернувся до нації, заявивши, що дії Росії в Україні порушують Статут ООН, а також пригрозив запровадити проти РФ масштабні санкції.

15:04 Українські військові ведуть бій на напрямі Сум, повідомляють ЗСУ. За інформацією Прикордонної служби, українські військові утримують оборону. Військовослужбовці РФ здійснюють наступ із боку Конотопу.

15:01 Глава Єврокомісії заявив, що Євросоюз готовий прийняти біженців із України.

14:43 Україна закликає міжнародних партнерів вплинути на РФ із вимогою надати “зелені коридори” для евакуації дітей та жінок на Донбасі, заявила віце-прем’єр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

14:41 За даними прикордонної служби, російська агресія сталася у межах Луганської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Житомирської, Херсонської, Одеської областей, по о. Зміїний та в зоні ООС.

14:39 Біля Вишгорода знищено ще один російський гелікоптер.

14:32 Деякі АЗС вводять обмеження на продаж палива – 20 літрів на автомобіль.

14:30 Список адрес в Україні: де можна записатися в територіальну оборону.

14:28 За даними МВС, прикордонники дали відсіч противнику біля прикордонного пункту Вільча на Житомирщині, ситуація наразі там більш-менш стабільна.

14:27 Українські оператори зв’язку фіксують “великі навантаження на мережі” та попереджають про можливі перебої.

14:26 В Україні закриваються ресторани “Макдональдс”.

14:25 Подоляк про цілі Кремля: “Ключовий намір Росії – це прибрати найвище керівництво країни, створити максимальну паніку та спробувати встановити свою маріонеткову владу”.

14:22 За словами Кличка, на КПП під Києвом обладнають додаткові захисні споруди, в’їзд може бути ускладненим. Він також попросив громадян не поширювати інформацію про пересування наших військових та авіації.

14:21 У Мережі з’явилося відео масованої атаки російських гелікоптерів на Вишгород. Невідома військова техніка йде через Бровари у бік Києва без розпізнавальних знаків.

14:20 Літак ЗСУ впав у Київській області, загинули п’ятеро людей, повідомляє ДСНС.

14:15 За даними ОП, можливе десантування супротивника прямо в урядовому кварталі Києва.

14:14 МЗС України за дорученням Зеленського почало процедуру розриву дипломатичних відносин з Російською Федерацією відповідно до норм міжнародного права. Україна також евакуює своїх дипломатів із Росії.

14:12 Лідери країн-членів ЄС зажадали від Росії негайно припинити агресію проти України та засудили причетність Білорусі до цієї війни.

“Ми координуємо нашу відповідь з нашими сусідами та міжнародними партнерами, включаючи НАТО та G7, лідери яких незабаром зустрінуться”, – сказано у їхній заяві.

14:10 НАТО закликало Росію до дипломатичних методів, однак РФ відмовилася від цього та обрала шлях військового конфлікту. Таким чином, Москва зачинила двері політичного рішення, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

“Росія, незважаючи на всі заклики та санкції, вирішила вторгнутися в Україну. Ми готувалися, посилили присутність на сході і на повітрі, і на морі, і найближчими днями та місяцями буде більше. Це дасть нашим військовим більше сили для відповіді. Ми готові. Те, що ми робимо, – це охорона. Ми хочемо уникнути конфлікту”, – сказав він.

14:00 За даними Генштабу, станом на 13:00 збройними силами РФ завдано понад 30 ударів крилатими ракетами Калібр, РСЗВ, авіацією та артилерією по об’єктах цивільної та військової інфраструктури України.

Противник продовжує наступ за підтримки армійської авіації з перетином українського кордону на напрямках Армянськ-Херсон, Чаплинка-Каховка.

Ведеться робота диверсійно-розвідувальних груп у Бессарабському операційному районі та Чорноморській операційній зоні.

Об’єднані сили перейшли до ведення оборонної операції. Ведуться оборонні бої у всіх напрямках висування супротивника.

13:53 Проїзд у Києві на всьому громадському транспорті безкоштовний.

13:38 Путін готовий провести переговори з керівництвом України про її нейтральний статус і відмову від розміщення озброєнь у разі відповідної готовності Києва, заявив Пєсков.

13:37 Російські війська захопили Північно-Кримський канал та Каховську ГЕС, повідомляє Суспільне. Російська техніка рухається від Криму до Херсона.

13:36 Ердоган провів телефонну розмову із Зеленським та назвав дії Росії в Україні неприпустимими.

13:27 Російські війська пішли на прорив державного кордону на Київщині, повідомила Державна прикордонна служба. Військова техніка ворога зайшла через пункт пропуску Вільча. Прикордонники разом із українськими військовими прийняли бій.

13:24 “Всі, хто готовий тримати зброю, вступайте до лав Сил територіальної оборони Збройних сил України. Ми спростили всі процедури. Беріть лише паспорт. ТІЛЬКИ ПАСПОРТ. Даємо зброю всім патріотам, які без вагань готові застосувати її проти ворога! Зберігаємо спокій! Тримаємо стрій! Віримо у ЗСУ! Слава єдиній Україні!” – заявив міністр оборони Олексій Резніков.

13:17 Генерал-лейтенант ЗСУ Валерій Залужний підтвердив наявність полонених – вони з в/ч 91701 Ямпільського мотострілецького полку. Взяли їх військові 93 ОМБр Холодний Яр.

13:08 Прикордонна служба заявляє про прорив російських військ через кордон у Житомирській області.

13:07 Російська опозиція скликає мітинги на головних площах міст сьогодні о 19:00 за місцевим часом. У Москві акція планується на Пушкінській.

13:05 Мер Броваров повідомив про шістьох загиблих та 12 поранених.

13:02 Внаслідок військового удару по військовій частині у Липецькому, Подільського району Одеської області, загинуло 18 людей – вісім чоловіків та десять жінок, повідомила Одеська ОДА.

З-під завалів врятували 6 людей, але одна із них, на жаль, померла у лікарні. Триває розбір завалів, повідомляє Одеська ОДА.

12:57 Держприкордонслужба України повідомляє, що великих черг на західних кордонах немає. Є черги по кілька десятків машин на пунктах пропуску до Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії. Найбільше машин зібралося на кордоні з Румунією – у сумі близько 250 машин на трьох пунктах пропуску.

12:50 Над Межигір’ям збитий російський вертоліт Ка-52.

12:49 У великих мережах супермаркетів складські запаси є на 15 днів. Ситуація може змінитися через спекулятивний попит, але найближчим часом буде вжито заходів, заявили в Офісі президента.

12:46 У Києві червону гілку метро закрито від станції Шулявська до Академмістечка.

12:44 Європарламент розгляне пропозицію про обнулення всіх чинних віз громадян Росії. Ініціативу офіційно підтримала Бельгія.

12:41 НАТО вважає дії Росії загрозливими євроатлантичній безпеці та посилює східний фланг альянсу.

12:37 Радник голови ОП Олексій Арестович заявив, що “пішла друга хвиля повітряних ударів Росії по Україні”. При цьому він запевнив, що “гірше, ніж було вранці, не буде”.

12:35 Боррель попередив, що Росія може мати справу з “безпрецедентною ізоляцією”.

12:27 Зеленський вніс до Ради законопроект про загальну мобілізацію.

12:23 Президент Чехії Мілош Земан закликав відключити Росію від системи міжнародних платежів SWIFT.

12:21 Росія завдала удару двома крилатими ракетами по військовому об’єкту в Броварах.

12:20 ЗСУ повідомляють про сьомий збитий літак противника.

12:19 Укрзалізниця евакуювала понад три тисячі українців з Донецької та Луганської областей.

12:18 Укрпошта призупинила роботу.

12:11 Підтверджено загибель 40 українських військових, заявив Арестович.

12:10 “Усім у Російській Федерації, хто не втратив совість, час вийти з протестами проти війни з Україною”, – звернувся Зеленський до громадян РФ.

12:09 У медичних закладах призупинено планові госпіталізації та операції, проте екстрена допомога надаватиметься цілодобово. У Міністерстві охорони здоров’я уточнили порядок роботи медичних установ під час воєнного стану в Україні.

12:05 Сайт 5 каналу заявив, що його зламали. На сайті публікують фейки.

12:01 Джонсон скликав екстрений саміт НАТО.

11:58 Влада Польщі розгортає у Люблінському та Підкарпатському воєводствах біля польсько-українського кордону пункти прийому біженців.

11:56 Нацполіція просить громадян повідомляти про підозрілих людей на вулицях. Особливо слід звертати увагу на людей із елементами червоного кольору на одязі.

Мер Львова Андрій Садовий також попередив про диверсантів у місті. “Люди у формі камуфляжу з червоною стрічкою можуть бути диверсантами. Якщо зафіксували осіб із підозрілою поведінкою – одразу повідомляйте на 102”, – заявив він.

11:50 Обвал на Московській біржі зранку досяг 40%. Долар подорожчав майже до 90 рублів, хоча вранці курс становив 78 рублів за долар.

11:35 Україна розірвала дипломатичні відносини із Росією, заявив Зеленський.

“Ми розірвали дивідносини з Росією. Україна захищається і не віддасть свободи, що б там не думали в Москві. Росія підло, самогубно, напала на нашу країну, як це зробила Німеччина у Другій світовій. Російська держава стоїть на шляху зла, але багато залежить від російського народу. Громадяни самі обиратимуть, яким шляхом кожен із них йтиме особисто. Хто не втратив совість – пора виходити на протести проти війни з Україною”, – сказав він у відеозверненні.

“Збройні сили України ведуть справді важкі бої, відбиваючи атаки на Донбасі в інших регіонах на сході, на півночі, на півдні. Ворог зазнав серйозних втрат, втрат у ворога буде ще більше. Вони прийшли на нашу землю”, – сказав Зеленський.

Він закликав усіх небайдужих громадян, усіх, хто має бойовий досвід і хто може приєднатися до оборони України, “негайно прибути у відповідні центри комплектації”.

11:15 У перші години атаки Росії на Україну загинули щонайменше п’ятеро силовиків, багато поранених, повідомили у МВС.

11:01 За даними Генштабу, на об’їзній дорозі міста Харків спалено чотири танки збройних сил РФ. Також у районі Щастя знищено близько 50 російських окупантів.

“Об’єднані сили дають гідну відсіч збройним силам РФ. Військові підрозділи на своїх позиціях”, – йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

10:56 Путін записав відеозвернення про оголошення війни Україні ще 21 лютого, але на сайті Кремля ролик з’явився 24 лютого. Переконатися в цьому можна, завантаживши відео із сайту Кремля та переглянувши його властивості. У розслідувальній групі Conflict Intelligence Team (CIT) припустили, що повномасштабне військове вторгнення в Україну Кремль готував у ніч із 21 на 22 лютого, проте щось завадило планам агресора.

10:49 Шостий російський літак збитий на Донбасі силами ООС, повідомили у Генеральному штабі ЗСУ. Росія заперечує.

10:46 На виїзді з Києва утворилися величезні затори. Геращенко не рекомендує залишати будинки і їхати прямо зараз: “ви просто витратите багато годин у заторах і нервуючи”.

10:44 Українські прикордонники заявляють про атаку авіацією та військовою технікою з боку Білорусі без розпізнавальних знаків. Лукашенко заявляє, що білоруські війська не беруть участі у російській “спецоперації”.

10:43 Окупаційна “влада” Криму доручила готувати Північно-Кримський канал до прийому дніпровської води.

10:40 Черкаський губернатор Олександр Скічко говорить про загибель мирного жителя в Умані внаслідок обстрілу, ще п’ятеро госпіталізовано. Снаряд влучив у центральну частину міста.

10:31 Укрзалізниця оголосила про відправлення евакуаційних поїздів із Донецької, Луганської областей та Одеси.

10:29 Перший удар РФ по Україні, завданий в районі п’ятої ранку, провалився, заявив радник Офісу президента Олексій Арестович.

“Основних ударів було завдано о 05:00 по військовій інфраструктурі, аеродромах, складах ресурсів та центрах військового управління. За нашими попередніми оцінками, дані уточнюються, перший удар провалився. Втрати є, але вони незначні і не знизили боєздатність Збройних сил України та інших силових структур”, – сказав Арестович.

Він додав, що у деяких напрямках російська армія “незначно” вклинилася на територію України.

10:27 Долар в обмінниках подорожчав до 33 гривень у продажу та 30 гривень у купівлі.

10:26 Адміністрація Ердогана розглядає спецоперацію Росії як “військове втручання”.

10:24 Міноборони України закликає “всіх, хто вміє тримати в руках зброю, приходити до тероборони та ЗСУ”.

10:20 Нацбанк України заборонив зняття з рахунків готівкової іноземної валюти, крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів чи завдань уряду.

Крім того, обмежується зняття готівки з рахунку 100 тисяч гривень на день. Безготівкові операції не обмежуються, повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

10:14 Кореспондент.net зібрав відео обстрілів міст України.

10:03 Ціна газу в Європі злетіла до $1400 за тисячу кубометрів проти $1041 на закритті напередодні.

10:01 Держслужба спеціального зв’язку та захисту інформації попередила про можливі перебої зі зв’язком через перевантаження мереж мобільних операторів. “Просимо здійснювати телефонні дзвінки та обмін повідомленнями в межах необхідності”, – зазначили у Держспецзв’язку.

Наголошується, що відключень мобільного зв’язку та інтернету не планується.

09:44 ЄС запровадить санкції проти стратегічних секторів економіки РФ, блокуючи доступ до ключових технологій та ринків, заявила глава Єврокомісії.

09:35 Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян зберігати спокій та залишатися вдома.

“Ворог розпочав інтенсивний обстріл наших підприємств на Сході, а також центрів військового управління та аеродромів в інших регіонах. Українська армія тримає оборону і дає відсіч російським військам. Наші військові роблять все, щоб захистити вас і не дати агресору шансу на прорив”, – заявив міністр.

09:22 Кількість загиблих та поранених при російських авіаударах по Україні перевищила два десятки, повідомив Геращенко. У Броварах один загиблий, один поранений та ще п’ятеро постраждалих.

Одна людина загинула у Маріуполі, і одразу шестеро – у Подільську Одеської області. У Конотопському районі під обстріл потрапив автомобіль, внаслідок чого постраждала жінка з дитиною. На Одещині в місті Подільськ шестеро загиблих, семеро поранені, 19 безвісти зниклих. У Маріуполі одна людина загинула, двоє поранено.

09:14 МВС повідомляє, що Росія атакує практично по всьому периметру кордону з використанням артилерії та важкої техніки. У тому числі російська військова техніка заходить в Україну з території окупованого Криму та Білорусі.

09:00 У метро Києва та Харкова всіх пускають безкоштовно.

08:54 МВС України повідомило про перші два захоплені російськими військами населені пункти: це села Мелове та Городище в Луганській області.

08:53 CNN повідомляє, що танки з боку Білорусі перейшли український кордон.

08:51 Одна людина вбита, ще одна поранена після обстрілу в Броварах Київської області, повідомили в МВС України.

08:41 Росія атакує всю територію України, насамперед військові та стратегічні об’єкти. Де саме атакують – офіційна інформація по каналах поліції вранці за посиланням.

08:33 Українські військові заявляють, що інформація щодо висадки російських військ в Одесі є фейком.

08:27 Зеленський закликав світових лідерів створити антипутінську коаліцію у зв’язку із початком російського вторгнення. Про це він написав у Twitter.

“Закликаю негайно зупинити Путіна, війну проти України та світу. Будуємо антипутинську коаліцію. Негайні санкції, оборонна та фінпідтримка України. Закриття повітряного простору. Світ має змусити Росію до миру”, – звернувся Зеленський до лідерів США, Німеччини, Великої Британії, Польщі та ЄС.

08:26 Верховна Рада запровадила воєнний стан в Україні. Це рішення підтримали 300 народних депутатів.

Спікер Стефанчук заборонив депутатам залишати Київ: “Хто поїхав – той зрадник”.

08:20 Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що кібератаки ведуться безперервно. “Всю ніч ми захищали кіберпростір. Атаки на всі базові інформаційні ресурси відбувалися і проходять без зупинок. Поки що все стабільно. Усі команди на місцях”, – написав він.

08:09 В Україні збито п’ять літаків та гелікоптер країни-агресора, повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

08:05 У Києві з сьогоднішнього дня школи та садочки не працюють. Лікарні, поліклініки та вся медична система столиці працює у посиленому режимі.

Балансоутримувачам доручено забезпечити доступ до об’єктів укриття населення. “Всі, хто не задіяний у роботі критичної інфраструктури та життєзабезпечення міста, – залишайтеся вдома та будьте готові піти до укриття при ввімкненні сирен”, – йдеться у повідомленні КМДА.

07:54 Українська армія та всі сили держави, весь народ України захищатимуть свободу та незалежність, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі Корреспондент.net.

“Сьогодні з раннього ранку військові об’єкти по всій країні зазнають ударів Росії. Атаковані прикордонники, посилення бойових сутичок на Донбасі. Це цинічна і дурна агресія, яка нічого Росії не дасть, крім болю та нових проблем”, – сказав представник влади.

“Безумовно, вводиться воєнний стан. РНБО в екстреному режимі керує оборонними заходами. Очікуємо на реакцію цивілізованого світу на ці нові акти війни”, – додав Подоляк.

Радник наголосив, що зараз дуже важливо – щоб усі політичні та інші внутрішні розбіжності були відкладені убік і щоб журналісти вкрай розмірено ставилися до поширення інформації.

“Не транслюйте інформацію щодо пересування наших військових підрозділів”, – закликав він.

07:42 У Мережі з’явилося відео, як, ймовірно, російські, десантники висаджуються в Харкові. На кадрах видно, як у небі ширяють безліч парашутистів. Водночас на тлі виразно чутно звуки стрілянини.

07:35 У Луганській області влада о 05:50 оголосила загальну евакуацію. Усім мешканцям рекомендовано негайно залишити межі області.

07:27 Від вибуху на вулиці Васильківській, 3 у Києві пошкоджено житлові будинки, білборд та торгові майданчики.

07:12 Департамент муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації уточнив інтерактивну карту з адресами сховищ для населення.

07:02 З’явилося перше зведення щодо вторгнення РФ в Україну.

07:01 Міністерство оборони Росії заявило, що цивільному населенню України нічого не загрожує. За інформацією МО РФ, “російські військові не завдають жодних ракетних, авіаційних або артилерійських ударів по містах України і всі цілі мають виключно військовий характер”.

“Високоточними засобами ураження виводяться з ладу військова інфраструктура, об’єкти ПВЛО, військові аеродроми та авіація ЗС України”, – заявили у Міноборони Росії.

07:00 Зеленський вранці у четвер, 24 лютого, виступив із терміновим зверненням до українців у зв’язку з нападом російської армії на Україну. Глава держави заявив, що Росія здійснила удари по українській військовій інфраструктурі та прикордонниках, і оголосив про запровадження воєнного стану по всій країні.

06:24 Мер Борисполя Володимир Борисенко повідомив про вибухи, які чути з боку аеропорту Бориспіль. За словами Борисенка, вибухи були викликані роботою українських ППО, які працювали невідомими безпілотними апаратами.

06:15 Чорноморський флот РФ розпочав спецоперацію у Чорному та Азовському морях. В Одесі висадився десантний загін. За даними Міноборони України, у Миколаєві – сильні пожежі через вибухи. У Харкові знищено склад ракетно-артилерійського озброєння.

Як повідомив радник голови МВС Антон Геращенко у Telegram-каналі PavlovskyNews, вторгнення РФ відбувається у найбільших містах України – удари завдаються крилатими ракетами. У Києві обстрілюють стратегічні об’єкти.

06:01 Байден констатував, що російський лідер Володимир Путін обрав шляхи війни з Україною.

05:57 Збройні сили РФ обстрілюють столицю України крилатими та балістичними ракетами. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі журналіст Андрій Цаплієнко.

05:40 Одразу після оголошення про вторгнення президентом РФ з’явилися повідомлення про вибухи та стрілянину в різних містах України. Жителі різних міст України повідомляють у Мережі про численні вибухи. Йдеться про Харків, Маріуполь, Одесу, Київ, Миколаїв.

З 5 години російські Гради б’ють уздовж усього кордону України – від Луганська до Житомира.

Очевидці повідомляють, що у Києві на лівому березі спочатку було чути п’ять потужних вибухів. Після невеликої паузи пролунали ще два.

У Харкові вибухи чутно у районі метро Студентська, в районі Салтівка. Також мешканці стверджують, що чують звуки літаків.

05:00 Путін виступив зі зверненням під ранок у четвер, 24 лютого. Він заявив, що розпочинає спецоперацію на Донбасі. Трансляцію вів телеканал Россия 24.

“Мною ухвалено рішення про проведення спеціальної військової операції”, – сказав він.

Російський лідер заявив, що “Росія не може існувати з постійною загрозою, що походить з території України” і що російській владі “не залишили жодної можливості захистити наших людей, крім тієї, яку ми використовуємо сьогодні”.

“До наших планів не входить окупація України”, – зазначив Путін і закликав українських військових “скласти зброю”.

Тим третім країнам, які наважаться йти проти Росії, Путін погрожував наслідками, яких “вони у своїй історії ще не бачили”.

04:04 Рада безпеки ООН збереться на засідання о 4:30 за київським часом.

02:59 У ніч на четвер, 24 лютого, набули чинності санкції Євросоюзу проти Росії, ведені спільнотою у відповідь на визнання Москвою “незалежності” так званих “ЛДНР”. Перелік осіб, які опинилися під обмеженнями, оприлюднений на сайті ЄС.

02:31 Москва закрила небо для цивільних літаків уздовж українського кордону на два з половиною місяці – до 18 травня, повідомляють у США.

01:32 Аеропорти у Харкові та Дніпрі тимчасово закриті.

01:00 Зеленський у ніч на четвер, 24 лютого, виступив зі зверненням. Глава держави заявив, що Україна хоче миру, а не війни. Він говорив спочатку українською, потім російською.

00:58 У зв’язку зі зверненням ватажків так званих “ДНР” та “ЛНР” по військову допомогу до Росії Київ терміново скликає Раду безпеки ООН.

00:00 Приблизно з 16.00 розпочалася чергова масова DDoS-атака на нашу державу. Докладніше про це у статті Знову кібератаки. Як відбивають напад.

23 лютого

23:35 Ватажки так званих “ДНР” та “ЛНР” офіційно звернулися до президента Росії Володимира Путіна з проханням надати їм військову допомогу у боротьбі зі Збройними силами України.

22:04 Росія заблокувала роботу двох контрольних пунктів в’їзду-виїзду в анексованому Криму навпроти українських КПВВ Каланчак та Чонгар. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

21:50 Рада схвалила запровадження надзвичайного стану. Детально про це у матеріалі Надзвичайний стан в Україні. Що треба знати.

21:18 Байден віддав розпорядження своїй адміністрації запровадити санкції щодо компанії-оператора російського газопроводу Північний потік-2 Nord Stream 2 AG та її керівництва.

20:37 У Білорусі можуть готувати військову провокацію з використанням нібито українського бомбардувальника Су-24.

19:55 Згідно із прийнятими Радою змінами, витрати і доходи держбюджету збільшуються на 26,5 млрд грн.
 
З цієї суми 23 млрд надійдуть на напрям безпеки й оборони. Зокрема, додаткові 16 млрд отримає Міноборони на збільшення зарплати військовим, територіальну оборону, програми розвитку і розробки сучасного озброєння.
 
Також 6 млрд отримає МВС, 600 млн – Головне управління розвідки. Ще 500 млн будуть направлені на водопостачання у Донецькій області і 200 млн – Донецькій та Луганській областям на усунення наслідків ескалації.
 
Крім того, Міністерству фінансів дадуть додаткові 3,1 млрд на обслуговування державного боргу.
 
19:47 Понад 14 тисяч резервістів територіальної оборони призовуть на збори на 30 днів. Про це повідомив командувач Сил тероборони ЗСУ Юрій Галушкін.
 

19:40 З боку кордону РФ у напрямку до Донецька рухаються дві колони військової техніки, повідомляє агентство Reuters.
 
19:39 Адміністрація Байдена попередила Зеленського, що Росія готується до повномасштабного вторгнення в Україну протягом 48 годин, пише газета Newsweek і посилається на джерела у Білому домі.

 
19:38 Резервісти, призвані на службу у свої військові частини, можуть бути відправлені звідти на фронт для виконання бойових завдань. Про це заявив військком Київського міського центру комплектування Юрій Максимов.
 
19:37 Верховна Рада підтримала постанову про роботу парламенту в умовах режиму надзвичайного стану. “За” – 342 нардепів.
 
Рада також внесла зміни в Держбюджет з метою збільшення видатків на оборону. “За” проголосувало 345 нардепів.
 
19:35 Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія кидає виклик основним принципам Альянсу. Москва намагається перемалювати кордони Європи і переписати світову архітектуру безпеки, відзначив він.
 
19:28 Росія з порушниками режиму припинення вогню на Донбасі “ліберальничати не стане”, заявив постпред РФ Небензя в ООН.
 
19:19 ЗСУ повідомили про загибель українського солдата внаслідок обстрілу важким озброєнням.

 
19:13 Призовникам ЗСУ можуть заборонити виїзд за кордон, повідомив представник президента у Конституційному суді України Федір Веніславський.
 
Він пояснив, що такий захід передбачений особливостями режиму надзвичайного стану, який от-от має запровадити Верховна Рада.
 

18:17 Під санкції ЄС проти Росії потрапили 27 фізосіб і юросіб, “які відіграли роль у підриві або загрозі для територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України”.
 
До них відносять: осіб, які приймають рішення, таких як урядовці, що були причетними до незаконних рішень; банки й олігархів, які підтримують фінансово чи матеріально російські операції на Донбасі або мають із них вигоду; старших офіцерів, які відіграли роль у вторгненні і діях з дестабілізації обстановки; осіб, що були відповідальними за ведення дезінформаційної війни проти України.
 
Рада ЄС також вирішила запровадити галузеву заборону на фінансування РФ, її уряду й Центробанку.
 
“За допомогою обмеження доступу російської держави й уряду до капіталу і фінансових ринків і послуг Євросоюзу – ЄС прагне обмежити фінансування ескалаційної та агресивної політики”, – йдеться у повідомленні ЄС.
 
Євросоюз також закликав Росію скасувати визнання т.зв.”Л/ДНР” і попередив про ймовірне ухвалення ширших політичних і економічних санкцій.

 
18:09 Латвія заявила, що російські війська перетнули кордон України.
 
“Російські війська висунулися до східних регіонів України, які Росія визнала незалежними”, – повідомляє CNN і посилається на латвійського прем’єр-міністра Кріш’яніса Каріньша.
 

18:03 Обмежувальні заходи ЄС визначають замороження активів та заборону на надання коштів особам і організаціям, які є в переліку.
 
“Крім того, заборона на поїздки, яка застосовується до перелічених осіб, перешкоджає їхньому в’їзду або транзиту через територію ЄС”, – йдеться у заяві ЄС. Нові заходи будуть спрямовані на торгівлю з т.зв.”Л/ДНР” для Євросоюзу і з Євросоюзу.
 
Сьогоднішнє рішення запроваджує, зокрема, заборону на ввезення товарів з непідконтрольних уряду районів Донецької та Луганської областей, обмеження на торгівлю та інвестиції, пов’язані з деякими секторами економіки, заборону на надання туристичних послуг і заборону на експорт деяких товарів і технологій, повідомляє ЄС.
 
17:54 Президент Польщі Анджей Дуда припускає, що санкції проти Росії можуть дійти до такої точки, що її громадянам буде заборонено в’їзд в країни Європейського Союзу.

 
17:50 Євросоюз оголосив про запровадження нових санкцій проти Росії за визнання самопроголошених т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР”.
 
Санкції запроваджено проти 351 депутата Держдуми РФ, які проголосували за визнання т.зв.”Л/ДНР”, а також проти 27 фізичних і юридичних осіб Росії.
 
17:47 Велика Британія продовжує нарощувати свою допомогу Україні – фінансову, військову і моральну. Лондон анонсував нові поставки зброї, готує чергові санкції проти Росії та матеріальну допомогу Києву.
 
А британський міністр оборони під час спілкування з військовослужбовцями не посоромився у висловлюваннях і нагадав Кремлю історію із Кримом і Миколою I. Докладно у матеріалі Надеремо дупу.
 
17:41 Стівен Кінг: “Містер Путін зробив серйозний прорахунок. Він забув, що більше не має справу із Трампом”.

 

17:32 Визнання Росією т.зв.”Л/ДНР” не відповідає принципам Статуту ООН, заявив генсек організації Антоніу Гутерреш.
 
17:23 Зеленський запропонував Раді ввести НС з 00:00 24 лютого на 30 діб, йдеться в указі президента.
 
17:20 Долар перевищив 81 рубль вперше з березня 2020 року.
 
17:19 Екстрений саміт Євросоюзу з питань України пройде 24 лютого у Брюсселі, повідомив глава Євроради.
 
17:10 Урядові сайти в Україні зазнали кібератаки – повністю або частково не працюють сайти МЗС, СБУ, МВС, Міноборони і Верховної Ради.
 
17:02 Адміністрація США готується оголосити про санкції проти компанії-оператора Північнотока-2 – Nord Stream 2, повідомляє CNN.
 
17:01 У Зеленопіллі сепаратисти обстріляли дитячий садок, повідомляє відділ комунікації поліції Донецької області. Чотирьох дітей, які на момент обстрілу ховалися у підвалі дитячого садка разом із вихователями, забрали додому батьки.
 
 
Зеленопілля розташоване за 5 км від лінії розмежування. На вулиці Ювілейній пошкоджено будинок, під час обстрілу всередині було літнє подружжя.
 
 
 
17:00 Відомий німецький таблоїд Bild відтепер не демонструватиме зображення логотипу російського Газпрому на футболках команди Шальке.
 
Як повідомили у виданні, тепер на місці реклами буде напис: “Свободу Україні!”.
 
“Важко сприйняти те, що ми маємо дивитися рекламу Газпрому по телевізору під гімн Ліги чемпіонів, поки путінські війська вторгаються в Україну. М’яч котиться, рубль скочується – а тепер накочують навіть танки. Тріада жахіття! Диктатори використовують спорт як принагідне тло для своїх брудних справ – і не тільки після Олімпіади в Пекіні. Футбольний світ не може стояти осторонь, поки Путін готує війну”, – заявили в редакції Bild.
 
 
 
16:48 Путін висловив розчарування реакцією США та НАТО, “яка звелася до спроби проігнорувати занепокоєння та вимоги РФ”.
 
16:46 Російський президент у розмові з Ердоганом наголосив на необхідності ухвалення рішення про визнання т.зв.”Л/ДНР”.
 
16:39 Німецький Фонд захисту клімату і довкілля, який було створено для обходження американських санкцій, відмовився від підтримки російського газопроводу Північний потік-2, повідомляє NDR.
 
16:35 Ердоган під час телефонних переговорів із Путіним заявив, що Анкара не визнає рішення Росії.

 
16:47 Журналісти створили інфографіку санкцій проти Росії за визнання т.зв.”Л/ДНР”:
 
Нові санкції проти Росії
 
 
16:45 Близький до влади Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД) опублікував результати першого опитування росіян щодо їхнього ставлення до визнання т.зв.”Л/ДНР”.
 
Респондентам поставили три питання, на кожне можна було дати одну відповідь.
 
Спочатку учасників опитування запитали, чи вони знають про це. 66% відповіли, що знають. 26% – щось чули, але без подробиць. Вісім відсотків сказали, що не знають про це.
 
Потім учасники опитування відповіли, чи вони підтримують рішення Путіна визнати т.зв.”Л/ДНР”. 73% заявили, що радше підтримують, 16% – що радше не підтримують. 11% завагалися дати відповідь. Противників не виявили.
 
Насамкінець у респондентів поцікавилися, як вони ставляться до підписання договорів про дружбу і співпрацю між Росією та т.зв.”Л/ДНР”. 78% заявили, що підтримують, 14% сказали, що радше не підтримують, 8% не змогли відповісти.

 
16:39 Кайл Глен, один із ентузіастів, які відстежують супутникові фото за відкритими джерелами, пише у Twitter, що російський військовий табір у Клинцях, що за 50 км від кордону з Україною, повністю спорожнів за останні 7 днів.
 
“З огляду на те, що ми не бачили поїздів, що прямують на північ, я вважаю, що війська вирушили на південь, у бік українського кордону”, – зазначив він.
 
У тому ж тренді Глен також вказує на активний рух на військовому аеродромі в Таганрозі.

 

16:33 Німеччина готується до можливого потоку біженців з України у разі воєнного вторгнення Росії, заявив офіційний представник МВС ФРН Максиміліан Каль.
 
16:16 Україна має достатньо резервів, щоб протистояти як військовій, так і економічній агресії, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну.
 
Втім, він наголосив, що головною загрозою для економіки України зараз є паніка.
 
“Наша економіка і фінансова система залишаються стабільними. У нас є достатньо резервів і міцності, щоб протистояти не тільки військовій, а й економічній, торговій, енергетичній агресії. У нас немає жодних економічних причин для погіршення ситуації, крім паніки”, – сказав прем’єр.
 
Шмигаль додав, що уряд має достатньо коштів на рахунках, щоб фінансувати всі витрати держави. “У Нацбанку абсолютно достатньо резервів, а міжнародні партнери вже надали гарантії та фінансову підтримку на мільярди доларів”, – зазначив він.
 
Також прем’єр додав, що рішення РНБО про запровадження НС суттєво не вплине на роботу бізнесу.
 
16:13 Україні потрібні гарантії безпеки, заявив Зеленський на спільному брифінгу із президентами Литви і Польщі у Києві.
 
“Не секрет, що “Будапешт” не працює, і ми з вами чітко розуміємо, що України сьогодні немає в жодному з альянсів з безпеки. Ми самі себе захищаємо за підтримки наших партнерів. Але гинуть саме українці”, – заявив Зеленський.
 
Тому Україні потрібні гарантії безпеки, “чіткі, конкретні і вже зараз”, наголосив президент.
 
“Оскільки ми хочемо знати, що ми зможемо захистити своїх людей, вдома. І не тільки самі. Дуже важливо, щоб була підтримка інших партнерів”, – сказав Зеленський.
 
Він вважає, що серед країн, які надають гарантії безпеки, має бути й Росія.
 
“Не секрет, що я багато разів пропонував російському президенту сісти за стіл переговорів і говорити, бо це питання діалогу, а не питання умов. Я вважаю так”, – додав Зеленський.
 
16:12 Зеленський не відкинув запровадження Україною візового режиму з Росією. З його слів, все залежить від подальших кроків російської сторони.
 
16:09 Рішення влади тимчасово запровадити надзвичайний стан по всій території України є необхідним і виваженим, заявили в СБУ.
 
15:57 Зеленський підписав із Польщею та Литвою заяву про підтримку надання Україні статусу країни-кандидата у члени Євросоюзу.
 
Прес-служба Офісу президента України
 
 
15:50 На Харківщині починаються 30-денні навчання територіальної оборони, повідомив голова обласної адміністрації Олег Синегубов.
 
15:48 ЄС рішуче має намір позбутися залежності від російського газу, сказала глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на прес-конференції.
 
15:21 Вартість газу в Європі зросла на 7% – до 1003 доларів за тисячу кубометрів.
 
15:04 Ердоган пообіцяв Зеленському, що Туреччина не підтримає жодних дій, що порушують Мінські домовленості.
 
Турецький лідер сказав, що наголосив у телефонній розмові із Зеленським, яке велике значення Туреччина надає територіальній цілісності України.
 
“Я також підкреслив, що ми не приймаємо і не приймемо жодної ініціативи, яка безпосередньо порушує Мінські домовленості”, – заявив він.
 
Ердоган також підтвердив, що Туреччина готова за допомогою дипломатії та діалогу зробити внесок у врегулювання кризи, щоб запобігти її розростанню.
 
Він також розповів, що має намір конкретизувати позицію Туреччини щодо останніх подій навколо України після “віртуального саміту” лідерів НАТО. Поки що він скептично дивиться на їхні спроби втілити дипломатичне стримування Росії.
 
“Макрон приїхав у Москву – фотографії на першій шпальті. Шольц приїхав слідом – фотографії теж на першій шпальті. Про Байдена: “Він говорив, він каже”. Поговорили – і марно”, – сказав Ердоган.
 
“Ми ще не стикалися з такою ситуацією, як відправка солдатів. Всі тільки говорять, ніхто за справу не береться”, – сказав президент Туреччини і додав, що саме тому зараз Росія нарощує війська на кордонах.
 
14:56 В Україні другий день поспіль триває стрімке падіння готівкового курсу гривні.
 
Якщо вчора готівковий долар подорожчав приблизно на 50 копійок, то сьогодні курс продажу підскочив на 1,5 грн і досяг 31 грн. А у купівлі долар виріс до 29,5 грн.
 
Ще стрімкіше дорожчає євро. У купівлі європейська валюта подорожчала з 33 до 35 грн.
 
На міжбанку курс гривні опустився нижче за 29,5 за долар.

 
14:45 Росія зігнала зі всіх своїх флотів практично все, що є підготовленим і має потенціал для вторгнення з моря. Про це пише УП і посилається на Центр оборонних стратегій.
 
Зараз у Чорному й Азовському морях розгорнуто 46 бойових кораблів із усіх флотів РФ.
 
Водночас у Середземному морі перебуває безпрецедентна кількість російських сил – 17 бойових кораблів зі складу всіх чотирьох флотів РФ, зокрема два ракетних крейсери і ще сім ракетних кораблів різних типів, включаючи два ракетних підводних човни.
 
Як пояснює ЦОС, такого нарощування не було із часів розпаду СРСР.
 
14:43 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок не бачить умов для подальшої взаємодії у нормандському форматі. Мінські угоди зруйновано Путіним, сказала вона на прес-конференції у Берліні.
 
Втім, потрібно зберігати можливість для переговорів, вважає Бербок. “Ми прагнемо не допустити війну у ​​Європі”, – додала вона.
 
14:41 Британія має намір заборонити російським компаніям кліринг у фунтах і доларах, передає Reuters слова Джонсона.

 
14:36 Джонсон сказав, що й надалі Велика Британія надаватиме Україні військову допомогу, зокрема допомогу зброєю.
 
“У світлі дедалі загрозливішої поведінки Росії та з метою продовження нашого колишнього курсу Сполучене Королівство незабаром надішле новий пакет військової допомоги Україні. Він включатиме і оборонні озброєння, і постачання нелетального характеру”, – сказав британський прем’єр під час виступу в парламенті.
 
14:34 Голосувати за надзвичайний стан Рада буде о 17:00.

 
14:18 У соцмережах з’явилися нові кадри пересування військової техніки Росії та т.зв.”ДНР”. На одному з відео пересувається колона танків і бронемашин під прапорами т.зв.”ДНР” і Росії.
 
Як стверджують користувачі соцмереж, колона рухається у маріупольському напрямку.
 
Також опубліковано кадри російських вертольотів Ка-52 Алігатор і Мі-24П.
 
Стверджується, що вчора гелікоптери були за 35 км від кордону з Україною, у Гомельській області Білорусі. Вони приземлилися в районі траси Р-35 Хойники–Брагін.
 
Увага! Відео містить ненормативну лексику!
 

 
14:16 Яких заходів і в якому порядку потрібно вживати і чи їх буде достатньо для того, щоб зупинити агресію Росії проти України? Відповідають німецькі аналітики.
 
14:12 Ватажок т.зв.”ДНР” заявив, що російські війська можуть увійти “у разі повномасштабного наступу України”. Він розповідає, що будь-якої миті Україна може перейти в наступ.
 
13:57 Ердоган вважає, що НАТО має визначити чітку позицію щодо України і вжити всіх необхідних заходів. “А то всі тільки й роблять, що говорять, тоді як реальних кроків не роблять”, – сказав він.

 
13:46 Ердоган заявив, що хоче провести переговори з Путіним після переговорів із партнерами з НАТО.
 
13:45 ЄС погодив на рівні послів у Брюсселі перший пакет санкцій щодо Росії і, як очікується, запровадить їх уже сьогодні, 23 лютого.
 
Як повідомляють агентство Reuters та міжнародне видання Politico, узгоджений пакет санкцій ще має затвердити рада міністрів закордонних справ ЄС, але це, як кажуть дипломати, просто формальність і її буде виконано найближчим часом.
 
Санкції набудуть чинності після публікації в офіційному віснику ЄС, і ця публікація теж очікується вже в середу.

 
13:40 Туреччина готова виступити посередником у конфлікті між Росією та Україною і не відмовлятиметься ні від зв’язків із Москвою, ні від контактів із Києвом, заявив Ердоган.
 
“Ми не можемо відмовитися (від взаємодії. – Ред.) з жодної з цих країн. Наша мета полягає в тому, щоб зробити такий крок, щоб, за допомогою Всевишнього, ми розібралися з ситуацією, не відмовляючись від жодної з них”, – вказав він.
 
Говорячи про ситуацію із визнанням РФ “ЛНР” та “ДНР”, турецький лідер зазначив, що визначиться з позицією після спілкування у форматі відеоконцеренції з лідерами країн-членів НАТО 23 лютого.
 
13:36 У всіх диппредставництвах Росії в Україні розпочалася евакуація.
 
13:19 США відправлять 800 піхотинців до країн Балтії. Також планується розмістити до восьми винищувачів F-35 у кілька оперативних пунктів вздовж східного флангу НАТО, пише газета Hill.
 
Чиновник повідомив, що додаткові сили будуть складатися з льотчиків та сухопутних військ, які перемістяться “на північно-східний та південно-східний фланги НАТО найближчими днями і, як очікується, прибудуть на місце наприкінці цього тижня”.
 
Сили також включають батальйон з 20 вертольотів AH-64 Apache з Німеччини до Балтійського регіону, 12 вертольотів Apache – з Греції до Польщі.
 
13:04 Секретар РНБО повідомив, що Верховна Рада проголосує за введення НС найближчим часом. Він пояснив, що у Донецькій та Луганській областях надзвичайний стан не запроваджується, оскільки там давно діє особливий режим.
 
“Нас постійно лякають вторгненням… Ми чітко усвідомлюємо процеси, що відбуваються в Білорусі, ми розуміємо, що там відбувається. У разі вторгнення буде негайно введено воєнний стан, ви будете поінформовані”, – сказав Данілов на брифінгу.
 
“Відсіч буде дано миттєво. Ми усвідомлюємо ризики з боку Росії, ми чітко розуміємо, що наше військо готове до відсічі, і не має значення, яке місто буде атаковане РФ, ми до цього готові”, – заявив секретар РНБО.

12:59 До української армії призвуть 36 тисяч резервістів, повідомив Данілов.

12:48 Відомий російський журналіст Юрій Дудь виступив проти конфлікту з Україною. У своєму Instagram Дудь так описав засідання Ради безпеки РФ, на якому вище російське керівництво радило Путіну визнати “ЛДНР”:
 
“Захоплений історією імператор. Свита з ампутованою думкою і волею. Пропагандистський ескорт, який так складно і так солодко схвалює війну з теплих столичних квартир. Ну і рішення, які вся ця тусовка приймає. Рішення – не на те, щоб конвертувати природні ресурси в благополуччя Воронежа, Камчатки, Нікеля та Заполярного, а щоб багатіти самим і довше в управлінні цих ресурсів залишатися”.
 
Журналіст зазначив, що вважає свої думки очевидними та банальними, але він їх фіксує як “письмовий доказ” для власних дітей.
 
“Цю владу я не вибирав, її імперський чад я не підтримував… Росії, Україні, світу – мир”, – зазначив він.

 

12:44 Запроваджуються обмеження в українських регіонах, що межують із Білоруссю. Про це повідомили у міністерстві внутрішніх справ України.
 
Тимчасова заборона поширюється на перебування на прикордонній території у темну пору доби, на вихід на будь-яких плавзасобах з пунктів базування.
 
12:37 СБУ фіксує пересування та маневри військ РФ на кордоні з Харківською областю. За даними спецслужби, Росія нарощує військову присутність. Про це заявив начальник Управління СБУ у Харківській області Роман Дудін.
 
“Спостерігаємо за активним маневруванням та пересуванням військ РФ вздовж наших кордонів. Поступово нарощується військова присутність. Жодних ознак відведення військ від державного кордону України після так званих навчань”, – зазначив Дудін.
 
За його словами, СБУ зафіксувало неподалік російського Білгорода скупчення військової техніки, яка перебуває у несправному стані.
 
Польовий шпиталь біля Білгорода / MAXAR
 
Також Дудін заявив, що Росія закупила 45 тисяч пластикових мішків для трупів.
 
“Думаю, за старовинною російською традицією, їх закопуватимуть прямо посеред поля в цих безіменних могилах”, – сказав голова обласного управління СБУ.
 
12:33 Секретар РНБО Олексій Данілов уточнив, що режим НС планується ухвалити на 30 днів, проте за потреби він може бути продовжений на період до 60 днів.

 
12:32 Що чекає на Україну далі: експерти називають три сценарії.
 
Перший – найсприятливіший із усіх. Конфлікт заморожується, активні бойові дії на Донбасі припиняються, “республіки” існують у тих же межах, що й зараз, а Росія не претендує на їхнє розширення.
 
Другий. На нинішній лінії розмежування зберігається постійна напруга, періодично відбуваються обстріли та диверсії, які викликають перманентне очікування на те, що російські війська почнуть просуватися з Донбасу у бік Криму.
 
Третій. Відкрита повномасштабна війна.

 
12:15 На всій території України, крім Донецької та Луганської областей, запроваджується надзвичайний стан.
 
Таке рішення ухвалила Рада безпеки України. Це рішення тепер має схвалити Верховна Рада.
 

12:12 Рада затвердила у попередньому першому читанні законопроект про вільне володіння громадянами України вогнепальною зброєю. За ухвалення документа проголосували 274 депутати за мінімально необхідних 226.
 
Відповідно до законопроекту мають бути легалізовані і боєприпаси до зброї.
 
12:08 Слово “вторгнення” не підходить для опису ситуації в Україні, заявив голова Мінфіну Франції Брюно Ле Мер в ефірі BFMTV.
 
“Необхідно зважувати свої слова. Вторгнення – це вторгнення… Те, що відбувається зараз, – це спроба зазіхнути на територіальну цілісність України і поставити під сумнів міжнародні угоди”, – сказав міністр.
 
Він зазначив, що стежитиме за тим, які кроки далі зробить президент Росії Володимир Путін у ситуації, що склалася. За словами Ле Мера, від дій російського лідера залежатиме жорсткість подальших санкцій щодо Москви.
 
“Ми залишаємо за собою можливість накласти на Росію набагато серйозніші санкції, якщо Володимир Путін продовжуватиме порушувати міжнародне законодавство”, – зазначив він.

 
11:50 Верховна Рада сьогодні може ухвалити рішення про запровадження надзвичайного стану у кількох регіонах України.
 
“З високою ймовірністю о 12:30 голосуватимемо надзвичайний стан у низці областей (не по всій країні)”, – повідомив нардеп Ярослав Желєзняк.
 
Нардеп Ольга Василевська-Смаглюк уточнила, що НП можуть запровадити у Донецькій та Луганській областях. А також, можливо, у Київській, Харківській, Херсонській та Києві.
 
Нагадаємо, що надзвичайний стан вводиться, максимум, на 60 днів із можливістю пролонгації за потребою.
 
Наразі триває засідання РНБО, на якому розглядають ситуацію навколо Донбасу та загрозу вторгнення Росії.
 
11:41 Колишній президент США Дональд Трамп знайшов рішення Росії визнати “ЛДНР” геніальним. “Путін оголосив більшу частину України незалежною. Це чудово”, – сказав він в ефірі радіостанції iHeart.
 
11:35 Зеленський видав Наказ про призов резервістів на військову службу на призов осіб з числа резервістів у особливий період.
 
Призову підлягають резервісти від 18 до 60 років – як офіцери, так і рядовий, сержантський склад. Призов розпочнеться із сьогоднішнього дня. Максимальний термін служби – один рік.
 
Резервісти оперативного резерву проходитимуть службу у військових частинах і з тієї спеціальності, у яких проходили службу раніше і підписали договір проходження служби в оперативному резерві.
 
 
11:30 Керівництво Нацполіції вирішило направити до зони ООС додаткові загони.
 
11:27 Велика Британія не має доказів того, що Росія направила свої війська на Донбас, передають ЗМІ слова глави МЗС Великої Британії Елізабет Трасс, сказані в ефірі телеканалу Sky News.
 
11:23 Китай виступає проти односторонніх обмежень із Росією. “Ви питаєте, чи Китай вводитиме санкції щодо Росії? Очевидно, ви недостатньо розумієте політику китайського уряду… Китай завжди виступає проти незаконних односторонніх санкцій”, – сказала офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн.
 
11:12 Заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич розповів про кількість зброї, що купується українцями.
 
Так, у лютому 2021 року було видано трохи менше ніж десять тисяч дозволів на зброю, а станом на 23 лютого 2022 року – 10,3 тисячі.
 
Він наголосив, що значного збільшення видач дозволів на зброю, порівняно з попередніми періодами, немає. Але ж українці купують боєприпаси.
 
“Це добрий меседж, бо наші люди не купують гречку, а купують боєприпаси, це добре”, – сказав Фацевич.
 
Він уточнив, що зброю та боєприпаси купують, насамперед, у східних регіонах.
 
11:11 Кремлю вдалося замаскувати свої справжні наміри, пише британська Times. Люди, які приймають рішення в країнах Заходу, введені в оману своїми розвідслужбами, зосередилися хоч і на жахливій, але все ж таки малоймовірній перспективі прямого вторгнення в Україну та взяття Києва.
 
Фактично ж, Путін зробив бюрократичні кроки, спрямовані на розчленування України та посилення військової присутності у відколотих від неї регіонах. Сталося це майже безкровно і, в порівнянні з тим, чого ми всі боялися, ми відчуваємо зараз, скоріше, полегшення, ніж гнів.
 
Росія виграла цей раунд – так само, як СРСР виграв 1956 року, зруйнувавши угорське повстання, або 1968 року, коли розтрощив Празьку весну.
 
На благання України про допомогу ми відповіли лише зарозумілістю, невіглаством і пасивністю, підсумовує оглядач Times.
 
11:03 У 2022 році статки найбагатших росіян скоротилися на 32 мільярди доларів, підрахувало агентство Bloomberg. Російська агресія щодо України може ще більше вплинути на цю тенденцію, зазначило видання.
 
10:38 МЗС України рекомендувало українцям негайно покинути Росію та утриматися від будь-яких поїздок до цієї країни.
 
“Наголошуємо, що нехтування цими рекомендаціями значно ускладнить забезпечення належного захисту українських громадян у Російській Федерації”, – повідомили у міністерстві.
 
Там додали, що у разі виникнення обставин, які потребують негайного консульського реагування, громадяни України можуть звернутися до посольства України, а також до консульств у Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі та Новосибірську.
 
10:16 МЗС України закликає міжнародне співтовариство до жорсткої реакції на рішення Радфеду РФ щодо використання російських військ за кордоном.
 
9:58 У Росію з Донбасу в’їхали понад 96 тисяч людей, заявив вчора глави МНС РФ Олександр Чупріян. За його словами, їх ухвалили 12 суб’єктів федерації.
 
8:37 Те, що відбувається в самопроголошених”ЛДНР”, не потрапляє під визначення геноциду, заявив генсек ООН Антоніу Гутерреш.
 
“Геноцид – це злочин, який має чітке визначення, і використовувати [це визначення] слід відповідно до міжнародного права. Я думаю, це не той випадок”, – сказав Гутерреш, коментуючи звинувачення Росії на адресу України.
 
Він додав, що ООН не вважатиме миротворцями російських військовослужбовців, якщо вони увійдуть до ЛДНР.
 
“Коли війська однієї країни входять на територію іншої країни без її згоди, вони не об’єктивні миротворці. Вони взагалі не миротворці”, – наголосив генсек ООН.
 
Гутереш закликав Росію повністю дотримуватися Статуту ООН: “Принципи Статуту ООН – це не меню a la carte. Їх не можна застосовувати вибірково. Держави-члени ООН прийняли їх усі і повинні дотримуватися їх усі”.
 
8:15 У Петербурзі на мосту невідомі вивісили банер “Ні – війні”.
 
David Frenkel
 
7:24 Росія має зброю, “якій немає рівної у світі”, заявив Путін у привітанні з 23 лютого.

 

“Надалі розвиватимемо перспективні системи озброєння, включаючи гіперзвукові та засновані на нових фізичних принципах, розширюватимемо застосування передових цифрових технологій та елементів штучного інтелекту”, – сказав він.
 
Путін зазначив, що міжнародна ситуація складається “непросто”. Серед основних складнощів він назвав “розхитування системи контролю над озброєннями” та “військову активність блоку НАТО”.
 
6:11 Опитані журналістами газети New York Times експерти вважають, що американські санкції не зможуть зупинити Путіна. Принаймні, ті санкції, які оголошені на цей момент.
 
Російський уряд витратив роки, розбудовуючи бюджет та фінанси, щоб економіка країни могла протистояти майбутнім санкціям. Зусиллям уряду сприяли високі ринкові ціни на нафту та газ, зазначає видання.
 
“Тепер у Росії відносно низький зовнішній борг, і вона менше залежить від кредитів від іноземних організацій, ніж до 2014 року. І що найважливіше, валютні резерви країни становлять 631 млрд. доларів. А це – четверті за величиною валютні резерви у світі”, – пише газета
 
Серйозний економічний спад міг би похитнути позицію Володимира Путіна. Але навряд чи Сполучені Штати та їхні європейські союзники зважаться на найжорсткіші варіанти санкцій, оскільки так вони завдадуть істотних збитків економіці своїх країн, роблять висновок автори статті.
 
3:11 Україна має два плани, щоб зупинити російське вторгнення, заявив Кулеба на брифінгу за підсумками зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.
 
Він зазначив, що насамперед Україна має намір скористатися дипломатією.
 
“У нас два плани. План А: скористатися всіма дипломатичними способами, щоб зупинити ескалацію. План Б: боротися за кожен дюйм нашої землі, у кожному місті, у кожному селі. Боротися до нашої перемоги”, – сказав Кулеба.
 
Також глава українського МЗС зазначив, що влада не планує проводити евакуацію великих міст. “Щодо наших планів евакуювати Маріуполь чи Харків. Ні, ми не маємо таких планів”, – сказав він.
 
2:20 Байден зазначає, що Росія може розпочати військовий наступ на Україну, зокрема з боку Білорусі.
 
“Ми досі віримо, що Росія готується піти набагато глибше на початку величезної військової атаки проти України. Сподіваюся, я помиляюся в цьому. Сподіваюся, ми помиляємось щодо цього, але Росія вже посилила цю загрозу проти решти української території, зокрема проти головних міст та столиці – міста Києва”, – наголосив Байден.
 
За його словами, біля кордонів України зосереджено понад 150 тисяч російських військових.
 
“Російські сили зберігають сили в Білорусі для атаки на Україну з півночі, включаючи військову авіацію та наступальні ракетні системи”, – зазначив Байден.
 
Також президент США наголосив, що Росія переміщає сили ближче до українсько-російського кордону.
 
Крім того, за його словами, кораблі Військово-морського флоту РФ маневрують у водах Чорного моря на півдні України, зокрема десантні кораблі, ракетні крейсери та підводні човни.
 
“Росія перемістила запаси крові та медичне обладнання на позиції на кордоні. Вам не потрібна кров, якщо ви не плануєте розпочати війну”, – наголосив Байден.
 
1:31 Росія не зупинятиметься на Донбасі і може перейти в подальший наступ територією України, заявили представники української розвідки під час наради в Офісі президента, пише УП з посиланням на джерела.
 
Насамперед, у зоні ризику перебувають Харків, Херсон та Київ, як сказали представники розвідки, сказав співрозмовник видання.
 
Як сказано у повідомленні, на нараді прозвучала інформація про ймовірне погіршення ситуації на Донбасі у найближчі два дні.
 
Учасники зустрічі також обговорили запровадження надзвичайного стану у прикордонних з РФ областях. Остаточне рішення, за даними ЗМІ, вирішили ухвалити за підсумками подій ночі на 23 лютого в районі проведення ООС.

 

22 лютого

22:58 Президент Володимир Зеленський видав указ про призов резервістів у особливий період. Про це він сказав у відеозверненні до української нації. Глава держави наголосив, що “йдеться виключно про громадян, віднесених до оперативного резерву”.
 
“Резервісти мають підвищити готовність української армії до всіх можливих змін в оперативній обстановці”, – сказав Зеленський і додав, що найближчим часом також будуть проведені навчальні збори резервістів системи тероборони.
 
Президент наголосив, що “на сьогодні немає потреби у загальній мобілізації”.
 
“Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування”, – резюмував Зеленський.
 

22:22 Сайт російської державної корпорації розвитку ВЕБ.РФ перестав працювати після того, як США та Великобританія ввели санкції проти цієї організації.

При відкритті сайту висвічується таке повідомлення: “Помилка запиту до бази даних. Будь ласка, спробуйте пізніше”.

21:53 Байден оголосив про нові санкції проти Росії через визнання самопроголошених “ДНР” та “ЛНР”. США введуть санкції щодо російських еліт, банку ВЕБ та російського суверенного боргу.

Вашингтон працює з Берліном над тим, щоб не було запущено проект Північний потік-2, також повідомив Байден. При цьому президент США визнав, що санкції проти Росії вдарять по США, але пообіцяв вжити заходів для захисту американської економіки.

“Росія заплатить ще вищу ціну, якщо продовжить свою агресію, включаючи додаткові санкції”, – звернувся з Білого дому Байден.

Він заявив, що визнанням “ЛДНР” президент РФ створює обґрунтування для захоплення більшої території.

“Якщо ви слухали його промову вчора, він створює обґрунтування для того, щоб піти значно далі. Це початок вторгнення Росії в Україну. Ми єдині у нашій підтримці України. Ми єдині у протистоянні агресії Росії”, – зазначив Байден.

“Ми введемо санкції проти російських еліт та членів сімей. Ми вводимо блокуючі санкції проти двох великих російських банків – ВЕБу та їхнього військового банку”, – сказав Байден, не уточнивши, що про який фінансовий інститут йдеться у другому випадку.

“Ми відрізаємо російську державу від фінансування Заходу. Вона більше не зможе позичати гроші на Заході та торгувати своїм боргом на наших ринках чи ринках Європи”, – заявив президент США.

Обмежувальні заходи набирають чинності у вівторок, у середу почнуть діяти санкції проти російських еліт.

20:39 Що пише західна преса – в огляді Путін хоче війни.
 
20:36 Глава МЗС Італії заявив, що ЄС працює над ініціативою проведення зустрічі глав МЗС Євросоюзу у Києві.
 
20:22 Українська криза показала, що ЄС дуже залежить від російського газу, заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
 
20:10 ООН вважає, що Мінські угоди є і мають бути використані для деескалації.
 
19:48 Боррель заявив, що Євросоюз готовий продовжити діалог із Росією, але не в “умовах військової загрози”.
 
19:46 Військова колона із понад 100 вантажівок із солдатами помічена на шляху до українського кордону в Білгородській області РФ, повідомляє Reuters.
 
19:43 Глава МЗС Франції скасував зустріч із Лавровим 25 лютого.
 
19:32 Росія найближчим часом евакуює персонал посольства з України, заявляє МЗС РФ.
 
19:31 США розглядають визнання ЛДНР як початок російського вторгнення в Україну. Про це заявив заступник помічника президента США з питань нацбезпеки Джон Файнер в ефірі CNN.
 
“Так, ми вважаємо, що це початок вторгнення”, – сказав Файнер, додавши, що США на цьому фоні вже почали застосовувати заходи у відповідь.
 
“Вторгнення є вторгнення, і саме це і відбувається. Але Росія вторглася в Україну ще у 2014 році”, – наголосив Файнер.
 
Росія своїми діями значно скоротила можливості дипломатичного врегулювання ситуації, зазначив він.

 
19:27 Боррель повідомив, що під санкції Євросоюзу потрапить 351 депутат Держдуми РФ та ще 27 фізосіб та юрособ. Новий пакет санкцій сильно вдарить по Росії, наголосив голова європейської дипломатії.
 
19:20 Країни ЄС домовилися щодо пакету санкцій проти Росії, заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан.
 
18:39 Путін у відповідь на питання, як далеко можуть зайти російські війська, відповів, що “не сказав, що наші війська підуть на Донбас прямо зараз”.
 
18:38 Російський президент назвав найкращим вирішенням питання відмову України від вступу в НАТО.
 
18:31 Путін: “Спірні питання щодо кордонів мають бути вирішені під час переговорів між Києвом і т.зв.”ЛНР” і т.зв.”ДНР”. Росія визнала т.зв.”республіки” в тих кордонах, які зазначені в їхніх конституціях”.
 
Вони співпадають із кордонами Донецької та Луганської областей.
 
18:29 Путін: “Мінських угод наразі не існує, ми визнали т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР”.
 
18:28 Путін: “Все було зведено нанівець, тому Мінські домовленості було вбито ще задовго до вчорашнього визнання т.зв.”республік”.
 
18:27 Байден переніс звернення на годину раніше – 20:00 за часом Києва.
 
18:14 Столтенберг: “Росія продовжує планувати вторгнення в Україну”.
 
18:13 Генсек НАТО Єнс Столтенберг: “Наразі найнебезпечніший момент у сфері безпеки. У нас понад 100 літаків у стані підвищеної готовності”.
 
18:07 Радфед РФ дав дозвіл Путіну на використання Збройних сил за кордоном.
 
17:57 Україна зосередила на кордонах з т.зв.”Л/ДНР” 60-тисячне військове угруповання з важкою технікою, повідомив заступник міністра оборони РФ Панков.
 
17:56 Байден виступить о 21:00 за часом Києва.
 
17:49 Путін підписав закон Про ратифікацію Договору про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу між Російською Федерацією та т.зв.”Донецькою Народною Республікою”.
 
17:48 “Ситуація на Донбасі загострюється, ми маємо взяти жителів під захист”, – заявив заступник міністра оборони РФ Панков.
 
17:25 Найближчим часом США введуть “істотні додаткові санкції” щодо РФ, повідомляє заступник держсекретаря.
 
17:22 За підсумками зустрічі міністрів країн G7 глава МЗС Канади заявила, що члени групи єдині у рішучості підтримати Україну і запровадити санкції проти Росії.
 
17:17 Глава МЗС Британії підписала перший пакет санкцій проти Росії.
 
16:40 Уряд Нідерландів викликав посла Росії через ситуацію в Україні.
 
16:32 У Росії не повідомляли про зміну планів щодо зустрічі Лаврова і Блінкена, заявили в МЗС РФ.
 
16:30 Представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що питання кордонів т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР” – “справа майбутнього”.
 
16:28 Спецпризначенці США залишили Україну, їхньою останньою місією був супровід американських дипломатів до Польщі, повідомляє телеканал CNN.
 
16:22 Правитель Білорусі Олександр Лукашенко звернувся до українського народу і керівництва країни: “Давайте зробимо так, щоб ми завжди жили у мирі і злагоді”.
 
16:16 У Верховну Раду внесли проект постанови про розрив дипломатичних відносин із Росією.
 
16:15 США визначають останні кроки Росії щодо України як “початок російського вторгнення”, заявляє представник Білого дому.
 
16:12 МЗС Британії: “Разом із партнерами ми ізолюємо Росію від глобальної економіки. Якщо Росія не піде на деескалацію, ми закриємо їй доступ до ринку суверенних боргів”.

15:26 Що у Росії зараз говорять про дотримання мінських угод – у матеріалі Більше не актуальні.

15:13 Східний комітет німецької економіки скасував заплановану зустріч представників бізнесу ФРН із Путіним, повідомляє Reuters.

15:10 Дмитро Медведєв: “Ласкаво просимо у новий світ, де скоро європейці платитимуть дві тисячі євро за газ”.

15:08 Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до Росії відкликати визнання “ДНР” та “ЛНР”.

15:06 Ватажок “ДНР” Денис Пушилін заявив, що може звернутися за воєнною допомогою до Росії.

14:58 Джонсон: “Британія продовжить військову підтримку України”.

14:56 Великобританія запроваджує санкції проти: Банк Россия, Промсвязьбанк, Генбанк, Черноморский банк развития и реконструкции, Индустриальный сберегательный банк.

Передбачається заморожування їхніх активів.

14:52 Джонсон заявив, що сподівається, що Путін “відступить від краю прірви”.

14:48 Мінськ із повагою ставиться до рішення Росії визнати “ЛДНР”, заявили у МЗС Білорусі.

14:48 Великобританія запроваджує санкції проти п’яти російських банків та накладе персональні санкції проти Геннадія Тимченка та братів Ротенбергів, яких вважають наближеними до Кремля олігархами.

14:38 Прем’єр Британії каже, що на території ЛДНР є російські військові, і це є вторгненням.

14:32 Путін на переговорах із азербайджанським колегою Ільхамом Алієвим запевнив, що не планує відновити РФ у межах Російської імперії. “Це абсолютно не відповідає дійсності”, – сказав він.

14:30 Пєсков заявив, що йому нічого не відомо про те, що вночі в “ЛДНР” нібито було введено російські миротворчі сили. “Ні, я не можу цю інформацію підтвердити, мені про це нічого не відомо”, – сказав він, відповідаючи на відповідне запитання.

14:28 Євросоюз заявив, що санкції проти Росії можуть торкнутися банків, які фінансують діяльність на території “ЛДНР”, включаючи “військову”.

14:27 Єврокомісія розробила проект санкцій проти близько 350 депутатів Держдуми, які схвалили визнання “ДНР” та “ЛНР”. Про це пише журнал Der Spiegel із посиланням на джерела.

Майно парламентарів у ЄС буде заарештовано, а гроші на рахунках заморожено. Самим депутатам заборонять в’їзд до Євросоюзу.

Очікується, що загалом під санкції підпадуть кілька сотень російських громадян та компаній.

Про розробку таких заходів раніше повідомляло агентство Reuters. За даними обох ЗМІ, у рамках санкцій ЄС може заборонити торгівлю російськими держоблігаціями, а також імпорт та експорт товарів із територій, підконтрольних сепаратистам.

Ці території також не будуть включені до угоди ЄС та України щодо вільної торгівлі.

14:24 Рада Федерації Росії одноголосно схвалила договір про визнання “ДНР” та “ЛНР”, а також угоду про дружбу та співпрацю з ними.

14:15 Заступник голови МЗС РФ Андрій Руденко: “Росія поки що не збирається вводити війська в “ДНР” і “ЛНР”.

13:53 Голова Держдуми В’ячеслав Володін заявив, що законодавчий орган планує розпочати міжпарламентську роботу із “ЛДНР” найближчим часом.

13:47 Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що мінські угоди вже не стоять на порядку денному.

13:30 ООН вивозить частину своїх співробітників та їхні сім’ї з України на тлі зростаючих побоювань повномасштабного вторгнення Росії. Організація при цьому має намір і надалі активно працювати в Україні, особливо на сході країни, заявила речник ООН Алессандра Велуччі.

13:27 “ДНР” та “ЛНР” будуть визнані “в тих межах, в яких вони себе проголошували”, заявив на брифінгу з журналістами прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков. На додаткові питання, у тому числі про те, чи ці кордони включають Маріуполь, він не відповів.

При цьому заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко сказав, що Росія визнає “ДНР” та “ЛНР” у межах, у яких вони “реалізують свої владні повноваження”.

13:23 Генконсульство РФ у Львові тимчасово перестало приймати громадян. Про це повідомляє прес-служба диппредставництва РФ.
 
Причинами призупинення роботи у Львові в російському генконсульстві назвали “складну епідеміологічну ситуацію” та “тимчасову оптимізацію штату” за аналогією до урядів західних країн. Документи видаватимуть без запису у понеділок з 14:00 до 17:00.
 
Крім того, у генконсульстві РФ кажуть, що з незалежних від них причин у них повністю відключено телефонний зв’язок. За необхідності рекомендують звертатися у консульський відділ посольства Росії у Києві.

 
13:15 Чехія готується до низки сценаріїв, зокрема до можливого призупинення енергоносіїв з Росії та притоку біженців з України. Про це заявив чеський прем’єр-міністр Петр Фіала. З слів політика, Заходу потрібно об’єднатися та бути готовими до жорстких санкцій.
 
13:13 Міністерство закордонних справ відкликає тимчасового повіреного у справах України в РФ Василя Покотила для консультацій.

 
13:09 Сертифікацію Північного потоку-2 буде зупинено, Мінекономіки ФРН отримало відповідні вказівки, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. 
 
12:52 Визнання Росією т.зв.”Л/ДНР” є неприйнятним, заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.
 
“Ми закликаємо сторони керуватися здоровим глуздом і дотримуватися міжнародного права”, – сказав Ердоган.
 
12:35 МЗС РФ випустило офіційну заяву із приводу визнання т.зв.”Л/ДНР”. У дипвідомстві відзначили, що визнання т.зв.”республік” було “єдиним кроком” у зв’язку із “геноцидом, який Київ влаштував на Донбасі”. МЗС закликало інші країни наслідувати приклад Росії.
 
У заяві також зазначається, що визнання т.зв.”республік” було прийнято “з урахуванням вільного волевиявлення мешканців Донбасу, на основі положень Статуту ООН, Декларації 1970 року про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин між державами, Заключного акту НБСЄ, інших основних міжнародних документів”.
 
12:23 Держдума Росії одразу у трьох читаннях ратифікувала договори про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу з т.зв.”Л/ДНР”.
 
12:19 Зеленський пообіцяв розглянути пропозицію МЗС щодо припинення дипломатичних відносин із Росією. Він також повідомив, що якщо станеться повномасштабне вторгнення Росії в Україну, в країні запровадять воєнний стан.
 
“До мене надійшов запит від Міністерства закордонних справ, щоб я розглянув питання розриву дипломатичних відносин між Україною та РФ. Я зараз, одразу після нашої прес-конференції, буду дивитися та опрацьовувати це питання, і не тільки це питання, а наші дієві кроки з ескалації зі сторони РФ”, – розповів він на прес-конференції у Києві.
 
Зеленський заявив, що визнання т.зв.”Л/ДНР” є підставою для подальшої агресії проти України.
 
На його думку, антиросійські санкції мають містити повну зупинку Північного потоку-2.
 
12:09 Лавров заявив, що під час ухвалення такого рішення Росія керувалася тим, що Київ “розтоптав” Мінські домовленості, веде войовничу риторику і “давно як не репрезентує інтереси всього населення України”.
 
Він нагадав, що Росія та т.зв.”республіки” підписали договори про дружбу, у яких РФ гарантувала забезпечення безпеки партнерів. Щодо санкцій, які Захід обіцяє Росії за це, то Росія до них вже звикла, вважає Лавров.
 
12:04 Росія продовжить безперебійне постачання газу, включаючи скраплений природний газ, на світові ринки, сказав Путін у вітанні до учасників і гостей VI Газового саміту Форуму країн-експортерів.
 
З його слів, важливо, щоб “енергоперехід не перетворювався на засіб політичних інтересів”.
 
11:55 Росія зробить “все, що потрібно” для захисту т.зв.”ЛДНР”, заявив заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко. Хоча зазначив, що про розміщення російських військових баз у т.зв.”республіках” поки що “розмови не було”.
 
11:47 Найбільша у Європарламенті фракція Європейської народної партії закликала Росію “припинити всі агресивні дії та вивести військову техніку” із Криму й Донбасу.
 
Фракція закликала Євросоюз негайно запровадити нові антиросійські санкції, щоб можна було “поступово виключити Росію із європейської економіки”.
 
У фракції переконані, що Україна “не може виграти війну тільки за допомогою європейських санкцій”, і тому їй потрібно надати “повний обсяг військової підтримки” з боку партнерів НАТО та ЄС.
 
“Геополітичні канікули ЄС закінчилися. У зіткненні з війною у Європі подальше функціонування зовнішньої та безпекової політики стало важливою та екзистенційною необхідністю для захисту нашого суверенітету і нашого способу життя”, – наполягає член Європарламенту і глава ЄНП Манфред Вебер.
 
Депутат Європарламенту і заступник глави ЄНП Раса Юкнявічене заявила, що український народ “справедливо намагається захистити свою країну” і має право жити у свободі й мирі.
 
“Путін вирішив відвернутися від дипломатії та підтвердив свою роль найбільшого агресора Європи. Європа має виступити проти нього на стороні жертви. Це моральний та історичний обов’язок Європи”, – відзначила вона.
 
11:33 Джонсон заявив, що Путін пошкодує, що визнав т.зв.”Л/ДНР”. Він додав, що пакет санкцій, який планує запровадити Велика Британія, буде першим із “шквалу санкцій”. Прем’єр-міністр уточнив, що обмеження буде направлено проти осіб, які “підтримують російський військовий агрегат”.
 
“Я думаю, що трагедія нинішньої ситуації у тому, що президент Путін оточив себе радниками-однодумцями, які твердять йому, що Україна – неповноцінна країна. І я думаю, він виявить, що серйозно прорахувався”, – заявив прем’єр, слова якого наводить британський телеканал Sky News.
 
Британський прем’єр уточнив, що додаткові антиросійські заходи будуть, якщо буде повномасштабне вторгнення в Україну. Він додав, що Велика Британія і надалі надаватиме Україні економічну допомогу.
 
“Якщо Володимир Путін і далі йтиме шляхом насильства, агресії, повномасштабного вторгнення, якщо він оточить Київ, що він, виглядає, пропонує зробити, якщо він захопить столицю України, то буде вкрай життєво важливим, щоб ці зусилля, це завоювання іншої європейської країни не мали успіху і щоб Путін зазнав невдачі”, – сказав Джонсон.
 
11:25 22 лютого гривня на відкритті обвалилася до позначок 29,13 грн за долар, але наразі її рух не розширюється, каже керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.
 
Аналітик на своїй сторінці у Facebook пише, що наразі ринок під пресингом продавців.
 
“НБУ активно заливає ринок доларом, щоб збити ажіотаж. Це йому вдається, внаслідок чого гривня трохи відійшла від максимумів. Настрої здебільшого песимістичні, ризики ескалації залишаються, і це відображається у стрімких покупках на відкритті і різкому спаді пропозиції”, – написав Шевчишин.
 
Аналітик відзначає, що новини змінюються щогодини, і це впливає на ринок і настрої гравців. Нерезиденти активно виходять із гривні, також підключилися локальні інвестори, які оцінюють сформовані ризики і гнітюче тло новин.
 
“Поки що, ймовірно, що долар встановив максимум дня, і подальше його зростання залежатиме виключно від новин, що надходитимуть”, – підсумував він.
 
11:20 22 лютого європейські фондові біржі на початку торгів почали падати близько 3% на тлі загострення навколо України.
 
Крім того, ціна ф’ючерсів на газ у Європі зросла на 10%. Вперше з вересня 2014 року ціна нафти марки Brent перевищила 99 доларів за барель.
 
Британський FTSE 100 показав зниження на 1,27%, французький CAC 40 – на 1,94%, німецький DAX – на 2,29%.
 
11:09 На засіданні Радбезу ООН постпред України в ООН Сергій Кислиця показав, що Росія слово за словом повторила своє рішення 2008 року про визнання “незалежності” територій Грузії і т.зв.”Л/ДНР” – у 2022 році.
 
“Слово в слово скопіювали. Жодної творчості”, – сказав Кислиця та продемонстрував членам Радбезу ООН однакові частини тексту, які надалі виділено в обох заявах.
 
“Копіювальний апарат гарно працює”, – додав Кислиця та поставив питання: “Хто буде наступним? Це відкрите питання”.
 
 
 
10:57 У т.зв.”Л/ДНР” “ратифікували” договір про дружбу і взаємодопомогу із Росією.
 
10:25 Під час виступу на засіданні Радбезу ООН постпред Росії при ООН Василь Небензя заявив, що визнання самопроголошених т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР” не означає вихід із Мінських угод, пише Інтерфакс.
 
“Я хочу нагадати вам, коли Мінських угод було досягнуто, т.зв.”ЛНР” і т.зв.”ДНР” вже проголосили свою “незалежність”. Той факт, що Росія сьогодні визнала їхню “незалежність”, не змінює складу сторін Мінських угод, адже Росія не є стороною Мінських угод”, – заявив Небензя.
 
Російський дипломат пригрозив, що тепер обстріли “можуть мати особливо небезпечні наслідки”, адже “функції підтримки миру” у т.зв.”Л/ДНР” виконуватиме Росія.
 
10:22 Посольство Австралії у Львові закривається. Країна закликала своїх громадян терміново залишити Україну.
 
10:10 Загиблими напередодні бійцями ЗСУ виявилися десантники 95-ї десантно-штурмової бригади Ігор Демидчук і Олександр Стельмах.
 
9:40 Кулеба закликав світову спільноту оперативно відреагувати на визнання РФ “незалежності” т.зв.”Л/ДНР”, бо від цього залежатиме, якою далі буде ситуація.
 
9:20 Блінкен заявив, що ситуація в Україні залишається непередбачуваною та здатна “погіршитися без попередження”.
 
Він відзначив, що війська РФ “продовжують наближатися до українського кордону, і це схоже на плани почати вторгнення будь-якої миті”.
 
9:03 Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова сказала, що перш ніж обговорювати, у яких кордонах РФ визнає т.зв.”Л/ДНР”, потрібно ратифікувати договір про дружбу.
 
9:01 Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що Кремль визнав не самопроголошену т.зв.”Л/ДНР”, а власну агресію проти України.
 
“Ми зберігаємо впевненість і спокій. Ми готові і здатні захистити себе і свій суверенітет. Світ не може мовчати. ​​Санкції? Ще одна цеглина в стіні? Нова Берлінська стіна?” – написав Резніков.
 
8:59 Глава МЗС Казахстану Мухтар Тлеуберді: “Мушу запевнити, що питання про визнання Казахстаном Донецької та Луганської т.зв.”народних республік” не стоїть”.
 
8:22 Канада запровадить економічні санкції проти Росії, заявила міністр закордонних справ країни Мелані Жолі.
 
“Канада разом із партнерами і союзниками жорстко реагуватиме на цю відверту зневагу міжнародним правом. З огляду на ці дії ми готуємося накласти економічні санкції, які відрізнятимуться від раніше підготовлених для реагування на вірогідне подальше військове вторгнення Росії в Україну”, – зазначила Жолі.
 
7:41 Японія планує приєднатися до санкцій США щодо Росії, якщо вторгнення РФ в Україну станеться. Країна планує обмежити експорт передових технологій в РФ, зокрема напівпровідників, технологій, пов’язаних зі штучним інтелектом і робототехнікою.
 
Токіо також вивчає можливість посилити обмеження для російських банків.
 
7:20 Працівники посольства США в Україні, які тимчасово переїхали у Львів, ночуватимуть у Польщі, розповів Блінкен.
 
6:32 На відкритті ранкових торгів Індекс Московської біржі знизився на 3,62% – до 2927,03. Курс долара і курс євро зростає.
 
6:12 Постпред Китаю при ООН Чжан Цзюнь закликав усі зацікавлені сторони продовжити діалог для мирного вирішення кризи навколо України.
 
5:55 У ніч на вівторок, 22 лютого, світові ціни на нафту оновили максимум за 8 років на тлі визнання Путіним т.зв.”Л/ДНР”.
 
Зокрема, вартість ф’ючерса на нафту марки Brent із постачанням у квітні 2022 року на лондонській біржі ICE зросла на 2,19% – до 97,48 долара за барель. Востаннє ціни на Brent перевищували 97 доларів у вересні 2014 року.
 
Станом на 3:38 за часом Києва вартість Brent зросла на 2,34%, так Brent торгується на рівні 97,62 долара за барель.
 
А вартість ф’ючерса на нафту марки WTI із постачанням у квітні 2022 року піднялася на 3,41% – до 93,29 долара за барель.
 
04:59 Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Ді Карло на засіданні Ради Безпеки організації заявила, що в ООН жалкують про рішення Росії визнати “ЛДНР” і під приводом нібито “миротворчої місії” відправити на схід України свої війська.
 
“Ми закликаємо усі відповідні сторони зосередити свої зусилля на негайному припиненні ворожих дій. Громадянські особи та цивільна інфраструктура мають бути захищені, слід уникати дій та заяв, які можуть погіршити ситуацію”, – сказала вона у ході виступу.

 
04:52 Президент Польщі Анджей Дуда провів телефонні переговори з українським лідером Володимиром Зеленським, під час яких запевнив співрозмовника у підтримці України.
 
“Я щойно говорив із президентом України Володимиром Зеленським. Я запевнив його, що Україна має повну та міжпартійну підтримку у боротьбі з агресією Кремля в Польщі. І що непорушність кордонів є для нас однією з основоположних норм міжнародного права. А стосовно Росії? Жорсткі санкції ЄС і НАТО!” – йдеться у повідомленні.

 
03:44 Президент США Джо Байден підписав указ про введення санкцій щодо “ЛДНР” через визнання “республік” Росією. Текст документа оприлюднила прес-служба Білого дому.
 
“Дії президента Путіна суперечать зобов’язанням Росії щодо Мінських угод, спростовують заявлену Росією відданість дипломатії та підривають суверенітет та територіальну цілісність України”, – йдеться у ньому.

 
02:15 Президент Володимир Зеленський виступив зі зверненням, у якому заявив, що визнання Росією “ЛДНР” є порушенням суверенітету та територіальної цілісності України, і наголосив, що “Україна нікому нічого не віддасть”.
 
 
00:35 Засідання Ради безпеки ООН щодо України вже заплановане. Воно відбудеться 22 лютого о 04:00 за Києвом.
 
00:24 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна вимагає скликати засідання Ради безпеки ООН.
 
“Україна вимагає скликати засідання Ради безпеки ООН у зв’язку з протиправними діями Російської Федерації. Відповідне звернення вже передано до Ради безпеки”, – йдеться у повідомленні.
 
23:34 Оприлюднено тексти указів президента РФ Володимира Путіна про визнання “незалежності” так званих “ДНР” та “ЛНР”.
 
 
22:56 Уряд Великобританії у вівторок, 22 лютого, оголосить про запровадження нових санкцій проти Росії у зв’язку із визнанням “ЛДНР”, повідомляє агентство Reuters.
 
22:53 Президент Грузії Саломе Зурабішвілі засудила визнання Росією “ЛДНР”. За її словами, повторюється “сценарій, що спричинив окупацію 20 відсотків грузинської території”.
 

 
22:51 Визнання “ЛДНР” може супроводжуватися введенням туди російських військових, і Захід інтерпретуватиме це багато в чому як вторгнення, тому США, швидше за все, дадуть відповідь істотними санкціями, сказав РБК колишній старший радник американського санкційного відомства OFAC Браян О’Тул.
 
Серед цих заходів, напевно, будуть блокувальні санкції проти певних російських банків і повна заборона для американців на угоди з російським держборгом, вважає він.
 
Визнання незалежності “ЛДНР” йде врозріз із попередньою російською лінією з питання територіальної цілісності України, каже старший науковий співробітник дослідницької корпорації RAND Самуель Чарап.
 
“Навіть із політичного погляду мета мінського процесу – повернення Донбасу Україні на вигідних Росії умовах. Я не розумію, як з російської точки зору визнання його незалежності вирішить питання майбутнього України та її геополітичного статусу”, – сказав він.
 
Експерт додав, що такий крок створить головний біль російському МЗС, оскільки необхідно буде пояснити, як це відповідає резолюції Ради безпеки ООН, у якій міститься текст мінського комплексу заходів, тим більше, що російське МЗС апелювало до того, що Київ, не виконуючи угоди, порушує резолюцію РБ ООН.
 
Чарап зазначив, що визнання ЛДНР не кінець ескалації, а початок нової фази, продовженням якої може стати військовий конфлікт.
 
22:44 МЗС ФРН закликало Москву скасувати рішення про визнання “республік”.

 
22:42 Євросоюз засудив визнання Путіним “ЛДНР”. Голови Єврокомісії та Євроради Урсула фон дер Ляєн та Шарль Мішель у спільній заяві пообіцяли ввести санкції.
 
“Цей крок є кричущим порушенням міжнародного права, а також мінських угод. Союз відреагує санкціями проти тих, хто причетний до цього незаконного акту”, – йдеться у зверненні.
 
Урсула фон дер Ляєн, Шарль Мішель, а також голова європейської дипломатії Жозеп Боррель також випустили заяву у Twitter, в якій обіцяли відреагувати “єдністю, твердістю та рішучістю на знак солідарності з Україною”.
 
22:37 У Вашингтоні заявили, що чекали на заяву про визнання “ЛДНР” і готові негайно відреагувати. Як повідомляється, Байден незабаром видасть указ, який забороняє американцям інвестувати в “республіки” та мати торговельні зв’язки з місцевими компаніями.

 
22:31 Зеленський звернеться до українців.
 
22:28 Росія визнає “ЛДНР” у межах, які зараз фактично встановлені, заявив заступник голови комітету Радфеду РФ у міжнародних справах Андрій Клімов.
 
22:21 Хусіти в Ємені підтримують визнання “ДНР” та “ЛНР”, пишуть російські ЗМІ.
 
22:19 Президент Сербії Олександр Вучич назвав рішення Путіна щодо Донбасу таким, що “повністю змінює світовий порядок”. “Але 85 відсотків сербів будуть на боці Росії”, – заявив він.
 
22:16 Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав визнання республік “актом агресії проти України”, закликав терміново провести саміт ЄС і запровадити санкції.

 
22:13 Прем’єр-міністр Великої Британії заявив, що визнання Росією “ЛДНР” порушує міжнародне право.
 
“Це погане знамення і дуже недобрий сигнал”, – сказав він.

 
22:09 Латвія закликала Євросоюз негайно запровадити санкції проти Росії.
 
22:07 Ендрю Вуд, колишній посол Британії у Москві, каже, що з погляду міжнародного права ніхто не визнає цього кроку Росії. Проте, очевидно, каже він, що мінські угоди більше не працюватимуть.
 
“Якими будуть подальші кроки, мені важко сказати… Можливо, це спроба Путіна знайти якийсь зручний вихід із ситуації, що склалася. Є можливість того, що Росія спробує зробити з Донецька і Луганська якусь подобу Придністров’я. Але я в цьому дуже сумніваюся”, – цитує його BBC News.
 
Введення санкцій залежатиме від того, як уряди західних країн інтерпретують відкриту появу російських військових на територіях так званих “ЛДНР”, каже дипломат.
 
“Це можна інтерпретувати як вторгнення, тому що, згідно з міжнародним правом, вони перетнуть кордон з Україною. Є прихильники такого, жорсткого підходу. Франція та Німеччина дотримуються м’якшої стратегії”, – сказав він.
 
22:03 Засідання РНБО розпочалося із запізненням.
 
22:01 РІА Новости показало донеччан, які скандують “Росія!”. Здається, журналістів там більше, ніж мітингувальників.
 

 
21:58 Зеленський повідомив, що обговорив останні події із Байденом, планує розмову з Джонсоном.
 
21:57 Обидві палати російського парламенту закріплять рішення Путіна щодо визнання “ЛДНР” на засіданні завтра, повідомив віце-спікер Держдуми Петро Толстой.
 
21:55 Президент Сирії Башар Асад заявив про готовність визнати ЛДНР, пише агентство РІА Новости.
 
21:51 Глави Єврокомісії та Євроради назвали визнання Росією незалежності “ЛДНР” порушенням міжнародного права та територіальної цілісності України.
 
21:35 Путін не бачить іншого виходу, крім як “негайно визнати” незалежність “ЛДНР”.
 
“У зв’язку з цим вважаю за необхідне ухвалити давно назріле рішення – визнати суверенітет “ДНР” і “ЛНР” і підписати з ними договір про дружбу та взаємодопомогу”, – заявив Путін.
 
Він також вимагає від Києва припинити бойові дії.
 
І відразу телеканал Россия 24 показує церемонію підписання указів Путіним про визнання “ЛДНР”.
 

 
21:34 Росія зробила все, щоб зберегти територіальну цілісність України, стверджує Путін.
 
21:33 Виступ Путіна триває вже майже годину. Нічого нового не сказав.
 

 
21:26 Україна слугуватиме плацдармом для нападу НАТО на Росію, стверджує Путін.
 

 
21:21 Путін розповів, що у 2000 році запитав у президента США Білла Клінтона, як Америка поставиться до того, щоб Росію прийняти в НАТО. Якою була відповідь, з слів російського президента, зараз очевидно.
 
21:18 Територію України можуть використовувати країни НАТО, і це створює загрозу для Росії, стверджує Путін.
 
21:13 Путін не хоче, щоб в Україні з’явилася ядерна зброя. “Це реальна небезпека”, – заявив він.
 
Раніше Зеленський заявив, що Україна може вийти з Будапештського меморандуму, який гарантував їй безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї. Але він не говорив про те, що Київ має намір мати власну бомбу.

 
21:08 Україну загнали під зовнішнє керування, вважає Путін.
 
21:05 Російський президент розповідає, як в Україні подорожчала комуналка.
 
21:04 Путін продовжує історичний екскурс. Наразі говорить про Майдан і про те, що він, з його слів, не допоміг стати Україні демократичною. 
 

20:57 Росія завжди співпрацювала з Україною із відкритим інтересом, заявив Путін.
 
20:56 У 1989 році КПРС ухвалила “фатальний документ”, у якому наголошувалося право національних республік на самовизначення, зокрема на власне громадянство, каже Путін. Цей документ, власне, вирішив розпад СРСР, продовжує він.
 
“Розпад історичної Росії під назвою СРСР – на їхній совісті”, – заявив російський президент про комуністів.
 
20:55 Якщо Путін вирішить визнати незалежність т.зв.”Л/ДНР”, то Євросоюз запровадить санкції, заявив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель за підсумками Ради Євросоюзу у Брюсселі.
 
“Ми закликаємо президента Путіна поважати міжнародне право і Мінські угоди і очікуємо, що він не визнає незалежність Луганської та Донецької областей. Ми готові відреагувати сильним і єдиним фронтом, якщо він вирішить це зробити”, – застеріг Боррель.
 
Коли його запитали, чи міститиме ця реакція санкції, глава дипломатії ЄС відповів: “Якщо буде анексія, то будуть санкції. Якщо буде визнання, то я внесу санкції на розгляд міністрів, і вони вирішуватимуть”.
 
Він додав, що має на увазі процедуру ухвалення санкцій – їх затверджують міністри всіх країн Євросоюзу одностайно.

 
20:49 Путін погрожував показати Україні “справжню декомунізацію”.
 
20:48 Російський президент знову заявив, що Ленін і його соратники створили сучасну Україну шляхом відторгнення територій від Росії.
 
20:40 Путін почав звернення щодо Донбасу.
 
 

 
20:36 Адміністрація Байдена обговорювала з урядом України можливий від’їзд Зеленського із Києва у разі ескалації, повідомляє NBC News.
 
20:23 Рішення про визнання т.зв.”Л/ДНР” автоматично означатиме, що Росія вважає т.зв.”незалежними республіками” всю територію Луганської та Донецької областей у межах початку 2014 року, зазначає Медуза.
 
У “конституціях” обох т.зв.”республік” написано, що їхні кордони “залишаються незмінними” з моменту утворення – тобто з “референдумів” 2014 року, коли там вирішили, що вони “рівні” областям, хоча фактично це не так.
 
У 2019 році обидві т.зв.”республіки” ухвалили “закони” про кордони, у яких містяться однакові положення:
 
  • кордони з Україною відповідають кордонам колишніх областей у її складі
  • “непорушність кордонів” має бути забезпечена, зокрема, військовою силою
 
20:14 Франція скликає засідання з безпеки ООН через ситуацію в Україні, повідомляють ЗМІ і посилаються на Єлисейський палац.
 
20:13 ОБСЄ розцінюватиме визнання Росією незалежності т.зв.”Л/ДНР” як порушення Мінських угод. Про це заявив чинний глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау.
 
Європейський Союз займе однозначну, сповнену єдності позицію, вважає Рау.
 
20:10 Макрон і Шольц заявили Путіну, що розчаровані його наміром визнати незалежність т.зв.”Л/ДНР”, повідомив Кремль. Водночас, зазначили у Кремлі, Макрон і Шольці “позначили, що є готовність до продовження контактів”.
 
20:08 Міністри закордонних справ країн Балтії – Естонії, Латвії та Литви – мають намір здійснити спільний візит у Київ.
 
Під час поїздки, яку заплановано на середу-п’ятницю, глави дипломатичних відомств трьох країн ЄС та НАТО хочуть висловити свою солідарність і підтримку Україні. Про це у понеділок у Twitter написав міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.
 

 
 
20:06 21 лютого під час торгів Індекс Московської біржі на мінімумі опустився до позначки 2910,49 пункту, так він впав на 14,2%. Це найбільший обвал на російському ринку з 13 листопада 2008 року, повідомляє РБК і посилається на дані торгів.
 
Індекс РТС під час торгів падав на 17,3%. Схожі значення фіксували 6 жовтня 2008 року.
 
Серед лідерів падіння – акції НЛМК, Магнита, Інтер РАТ, Аерофлоту, Сбербанку і Роснефти. Вони втратили від 8 до 18%.
 
20:02 Путін заявив Шольцю та Макрону, що збирається підписати указ про визнання незалежності т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР”, повідомляє Кремль.
 
20:00 ООН закликає всі залучені сторони утриматися від кроків, які можуть підірвати територіальну цілісність України або виконання Мінських угод.
 
“Наша позиція колишня – ООН повністю підтримує незалежність і територіальну цілісність України у рамках міжнародно визнаних кордонів”, – заявив на брифінгу офіційний представник генсека ООН Стефан Дюжаррик.
 
19:56 Російські ЗМІ повідомляють, що на стоянці представництва так званої “ЛНР” у СЦКК у центрі Луганська підірвано автомобіль. Внаслідок вибуху отримали поранення керівник представництва і водій.
 
19:54 Міноборони Росії показало кадри, зняті, за даними ФСБ РФ, на місці запобігання нібито порушенням держкордону диверсійної групи з території України. Машини дуже обгоріли і розпізнавальних знаків на них не видно.
 
19:53 За останній місяць в Україну прибуло 49 літаків з військовою допомогою від міжнародних партнерів, повідомив перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко.
 
Він відзначив, що українське питання було головною темою Мюнхенської конференції з безпеки. “Міжнародна конференція з безпеки цього разу була повністю присвячена Україні. Відчувалася безпрецедентна підтримка”, – сказав Корнієнко.
 
Він також зазначив, що всередині України активно розвивається мережа територіальної оборони. На це місцеві ради по всій країні виділили понад 300 млн грн і, зі слів Корнієнка, ця цифра поступово зростає.
 
Серед основних законів, які мають бути ухвалені Верховною Радою, перший віце-спікер парламенту назвав ініціативи, пов’язані з підтримкою економіки, виділенням додаткових коштів на ЗСУ і розвитком територіальної оборони. 
 
19:49 Президент України Володимир Зеленський заявив, що у зв’язку із заявами, які прозвучали на засіданні Ради безпеки РФ, він мав термінові консультації з Макроном і Шольцем і скликав засідання РНБО. Воно почнеться о 20:00.

 

19:43 Посольство США в Україні заявило, що останні дії Росії щодо України нагадують сценарій, який у 2008 році Москва реалізовувала щодо Грузії.
 
“Виконання Росією прозорих, банальних сюжетів для виправдання вторгнення могло видаватися смішним, якби вони не були такими руйнівними і небезпечними. Підставні операції, дезінформація, а тепер їхні власні проксі “просять” про захист. Все це прямо за сценарієм Грузії, і світ більше не обдурити”, – йдеться у повідомленні. 
 

 

19:39 Внаслідок обстрілу Зайцевого на Донеччині загинуло двоє українських військових, повідомляє сайт Національної поліції.
 
19:36 Канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонній розмові із Путіним засудив плани визнання незалежності т.зв.”Л/ДНР”. Він вважає, що вони суперечать Мінським угодам, повідомив кабмін ФРН. 
 
19:21 Найближчим часом очікується звернення Путіна. Говоритиме про визнання т.зв.”Л/ДНР”.
 
Російський президент підпише договір про дружбу, кордон і військову допомогу із самопроголошеними т.зв.”республіками”, повідомив головред Эха Москвы Олексій Венедиктов.
 
“Завтра Дума і Радфед одразу приймуть закони про дружбу і кордон із т.зв.”Л/ДНР”, а також про військову взаємодопомогу – і президент підпише їх”, – написав він на своєму каналі.
 
19:11 Лавров мав телефонну розмову із главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок.
 
19:07 Країни ЄС досі не домовилися, які санкції буде запроваджено проти Росії, якщо вона визнає т.зв.”Л/ДНР”, повідомляє Bloomberg і посилається на джерела.
 
19:01 Засідання Радбезу Росії, яке транслювало російське телебачення, могло бути записане заздалегідь. Користувачі звернули увагу на годинник на руці Шойгу, який показував час на кілька годин від того, який був часом прямої трансляції.
 
 
18:46 Британський міністр оборони, коли сьогодні виступав у парламенті, також висловив упевненість, що Путін все ще має твердий намір здійснити вторгнення в Україну, і назвав це серйозною причиною для занепокоєння.
 
Обіцянку Москви вивести російські війська з Білорусі після закінчення спільних військових навчань, зі слів Воллеса, не було виконано: “Тепер навчання продовжено на невизначений термін”
 
Заявам російського керівництва із приводу того, що жодного вторгнення не планується, Бен Воллес аж ніяк не вірить.
 
“Ми бачили, як втілюється в життя ця російська схема, і це дає нам серйозні підстави для занепокоєння, що президент Путін все ще має намір здійснити вторгнення”.
 
18:30 Перед депутатами британського парламенту виступив міністр оборони країни Бен Воллес, який розповів, зокрема, про чисельність російських військ.
 
З його слів, вздовж кордону України з Росією та Білоруссю зосереджено 110 сухопутних батальйонно-тактичних груп, а з Чорного моря їх можуть підтримати дві групи морських піхотинців і дев’ять бойових суден, які оснащено крилатими ракетами.
 
18:19 Байден проводить зустріч із командою з нацбезпеки США щодо ситуації в Україні.
 
18:12 З 18 лютого майже 45 тисяч осіб виїхали з т.зв.”ЛНР” у Росію, з них понад 11 тисяч – діти, оголосили у квазіреспубліці.
 
18:06 Журналіст британської газети Guardian Шон Вокер, який висвітлює події навколо України, вважає, що значимість сьогоднішнього засідання Ради безпеки Росії – не менша, ніж знаменитої Мюнхенської промови Путіна і рішень про анексію Криму, які було ухвалено у 2014 році.
 
У своєму Twitter він називає ці три події “публічними заходами, які стали головними поворотними моментами путінської ери”. Але водночас ставить питання: “Я щось пропустив?”
 

 

17:55 Російський ринок акцій впав за підсумками основних торгів понеділка на 10,5% на рекордних обсягах, свідчать дані Мосбіржі. Причиною стали заяви про визнання т.зв.”Л/ДНР”.
 
17:49 Кулеба попросив негайно почати консультації у Раді Безпеки ООН щодо ситуації в Україні на основі Будапештського меморандуму.
 
Згідно з цим документом, який у 1994 році підписали Україна, Росія, США та Велика Британія, Київ відмовляється від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки.
 
Після того як відбулася анексія Криму і на Донбасі почалася війна, Україна неодноразово намагалася провести передбачені меморандумом консультації, але ці спроби поки що були безуспішними.
 
Кулеба заявив, що консультації мають відбутися із приводу “невідкладних дій щодо зниження напруженості і практичних кроків гарантування безпеки України”.
 

 

 
17:47 Багато користувачів, які стежили за перебігом засідання Ради безпеки РФ, відзначили дивну, на їхню думку, нерішучість глави російської Служби зовнішньої розвідки Сергія Наришкіна, коли він відповідав на питання Путіна про т.зв.”Л/ДНР”. 
 

 

 
17:28 Путін за підсумками засідання Ради безпеки заявив, що рішення про питання визнання т.зв.”Л/ДНР” буде ухвалено сьогодні.
 
17:27 На засіданні Ради безпеки РФ глава Росгвардії Віктор Золотов заявив: “У нас немає кордону з Україною, є кордон з американцями. Нам потрібно визнавати т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР”.
 
17:25 На засіданні Ради безпеки РФ Лавров заявив, що Росія “надішле сильний сигнал “русскому миру”, визнавши квазіреспубліки на сході України.
 
“Ми не можемо дивитися, як усі ці 8 років знущаються з наших громадян. У випадку з Україною йде атака на слов’ян, на все російське”, – заявив він.
 
 
 
17:22 Представник Євросоюзу в ООН Олаф Скуґ заявив, що визнання незалежності т.зв.”Л/ДНР” буде “надміру неправильним кроком”.
 
17:17 На засіданні Ради безпеки Росії прем’єр-міністр РФ Михайло Мішустін заявив, що вже багато місяців готується до можливої ​​реакції на визнання т.зв.”Л/ДНР”.
 
“Вважаю за необхідне довести нашу позицію до США, якщо жодних зрушень не буде, визнати т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР”, – оголосив він.
 
16:51 Заступник глави Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що єдиний вихід – визнання т.зв.”Л/ДНР”.
 
“На цей момент там проживає близько 800 тисяч наших громадян. Це наші з вами люди, які не тільки говорять російською, а громадяни нашої країни. Наскільки я знаю, переважна більшість нашої країни визнання т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР” підтримали б”, – сказав він на Радбезі.
 
16:42 У Росії новий страх – ядерна зброя в Україні. На засіданні Радбезу Росії міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна має значно більше можливостей у плані ядерної зброї, ніж мають Іран і КНДР.
 
“Плани України повернути собі статус ядерної країни є небезпечними. З часів СРСР Україна мала умови для створення ядерної зброї, були фахівці і технології”, – сказав він.
 
16:34 Директор Федеральної служби безпеки РФ Олександр Бортников на засіданні Ради безпеки Росії оголосив, що сьогодні в ніч “дві диверсійні групи” вийшли з української території Луганської області і Маріуполя. Внаслідок бою групи було знищено, одного з військовослужбовців України захоплено в полон, оголосив Бортников.
 
16:14 Путін: “Американська сторона запевнила мене, що щодо прийняття України в НАТО можливий мораторій”.
 
16:13 Зустріч Лаврова із Блінкеном запланована на 24 лютого у Женеві.
 
16:01 Путін оголосив про загрозу, що Україна “почне відвойовувати Крим, адже вони не визнають його входження до складу РФ, тоді як НАТО долучиться до цих подій”.
 
15:59 З слів російського президента, питання визнання т.зв.”Л/ДНР” “тісно пов’язані із глобальними проблемами забезпечення безпеки у світі і в Європі зокрема”.
 
15:56 Путін на засіданні Ради безпеки РФ заявив, що Київ “раніше провів дві каральні операції проти Донбасу, зараз схоже на початок третьої”.
 
15:53 ​​Російський президент почав велике засідання Ради безпеки РФ з обговорення ситуації на Донбасі.
 
15:48 Кулеба заперечує, що Київ атакує Донбас, відсилає диверсантів і обстрілює території РФ або КПП на російському кордоні.
 
15:42 Ватажок т.зв.”ЛНР” попросив вивчити можливість укласти договір про співпрацю з Росією, включаючи оборону.
 
15:36 Ватажки т.зв.”Л/ДНР” Денис Пушилін і Леонід Пасічник звернулися до президента Росії із проханням визнати самопроголошені т.зв.”республіки”.
 
Пушилін звідзначив, що жителі т.зв.”ДНР” почуваються росіянами за духом, тому головна мета – інтеграція в РФ.
 
15:16 Глава СКР РФ Олександр Бастрикін доручив розслідувати “знищення прикордонного пункту” у Ростовській області.
 
15:06 Посол США Джон Салліван заявив, що зустріч Байдена і Путіна можлива, якщо Росія не вторгнеться в Україну, але, з його слів, все свідчить про підготовку нападу.
 
14:59 Українські військові кажуть, що російські заяви про прикордонну диверсію – фейк.
 
14:50 Російські військові і прикордонники запобігли порушенню держкордону РФ диверсійно-розвідувальною групою з території України, заявило Міноборони Росії.
 
Під час бойових зіткнень для екстреної евакуації “диверсантів” з території України через кордон з Росією увійшли дві бойові машини ЗСУ, стверджує російське відомство.
 
Там заявили, що знищено п’ятьох диверсантів, які нібито проривалися з території України в РФ.
 
14:23 Україна запропонувала новий формат переговорів з питань деескалації.
 
“Ми вважаємо, що найбільш оптимальним форматом для ведення дискусії щодо деескалації та формування нових гарантій безпеки є проведення саміту у форматі п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН плюс Україна, Німеччина і Туреччина”, – сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі із главами МЗС ЕС.
 
14:00 Українські військові заперечують інформацію про обстріл російського прикордонного пункту у Ростовській області і заявляють, що перебувають на своїх позиціях і не проводять жодних наступальних дій на Донбасі.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4449684-vtorhnennia-rosii-v-ukrainu-onlain

от Admini4