Україна вимагає від Росії протягом 48 годин дати роз’яснення щодо військової діяльності біля кордонів та у тимчасово окупованому Криму. Про це у п’ятницю, 11 лютого, у Twitter написав глава МЗС Дмитро Кулеба.
 
“Ми офіційно застосували механізм зменшення небезпеки, згідно з розділом III Віденського документу, і звернулися до Російської Федерації із запитом надати детальні роз’яснення щодо військової діяльності в районах, що прилягають до території України та в тимчасово окупованому Криму”, – написав міністр.
 
Він пояснив, що означають положення Віденського документа.
 
“Згідно з положеннями Віденського документа, РФ має надати точні райони проведення військової діяльності, повідомити про дату її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість військових формувань; також типи озброєнь та військової техніки, що беруть у ній участь”, – пише глава МЗС.
 
У разі відмови РФ дати відповідь або надання недостатньої інформації Україна ініціює позачергову зустріч країн-учасниць ОБСЄ.
 
“Росія має 48 годин на відповідь. У разі її відсутності або надання недостатньої або неналежної інформації Україна звернеться до РФ та інших держав-учасниць Віденського документа про скликання надзвичайної зустрічі, на якій РФ повинна буде надати роз’яснення”, – додав Кулеба.
 
Глава МЗС додав, що Україна продовжить використовувати усі дипломатичні можливості задля безпеки країни.
 
Як відомо, російські війська беруть участь у масштабних навчаннях у Білорусі. А днями РФ перекрила акваторії Чорного та Азовського морів для проведення навчань. За даними Держприкордонслужби України, блокаду в Азовському морі скасували.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4446535-ukraina-vymahaie-vid-rf-poiasnen-schodo-navchan

Від Admini4