Фахівці кіберпідрозділу Служби безпеки України припинили діяльність зловмисників, які налагодили виготовлення і збут фальшивих перепусток центральних органів влади та силових структур України, які надають право пересуватися в коменданстьку годину.

Під час проведення санкціонованого обшуку, вилучено підробні службові документи найвищої якості: посвідчення та перепустки на спецтранспорт Офісу Президента України, Верховної Ради України, Офісу Генерального прокурора, СБУ, Державного бюро розслідувань та МВС.

Зловмисники заробляли на збуті одного документа кілька сотень доларів США, вартість «липового» документа залежала від строку дії та силового відомства. Встановлено, що замовлення надходили в тому числі з прифронтових районів Донецької, Харківської та Херсонської областей, тож виключно вчасне припинення збуту спецперепусток запобігло їх використанню російськими диверсантами.

Досудовим розслідуванням встановлено, що конвеєр з виготовлення підробок організував фаховий веб-дизайнер, який використовував спеціалізовану техніку та професійне друкарське обладнання. Збут документів зловмисники здійснювали через Телеграм та мережу Даркнет, а грошові кошти від замовників приймали на криптогаманці та банківські картки, зареєстровані на підставних осіб, що забезпечувало їм повну анонімність. Майже повну.

В приміщенні, де функціонував «друкарський цех» та в помешканнях ділків слідчі вилучили:

  • значну партію фальшивих перепусток і посвідчень (зловмисник намагався збути понад 2000 спецперепусток;
  • офісну техніку та засоби зв’язку, які містили доказову базу;
  • банківські платіжні картки, на які надходила оплата за підробки.

Наразі слідчими вирішується питання щодо повідомлення організатору про підозру за ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення тривають.

Заходи із викриття та документування злочину проводили співробітники Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Святошинської окружної прокуратури м. Києва.

Примітка: відповідно до українського законодавства, особа не може вважатися винною у вчиненні злочину до набуття законної сили вироком суду.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *