Британський мільярдер, глава Virgin Group, філантроп, володар лицарського титулу за особливі підприємницькі заслуги Річард Бренсон висловився з приводу російсько-українського конфлікту. Він розкритикував політику Кремля, підтримав Київ та закликав великий бізнес стати на бік України. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 

“Якого біса?”

У своєму блозі Бренсон пише, що бізнес-лідери всього світу з великою тривогою спостерігають за накопиченням російських військ та техніки на кордоні з Україною. Він нагадав, що це конфлікт, що тліє, протягом багатьох років – з періодичними спалахами, такими як анексія Криму Росією в 2014 році.
 
“Але ніколи в останні роки не було більшого ризику повномасштабної війни на європейській землі – війни, яка, як і багато інших до неї, не є справедливою чи законною метою, – написав бізнесмен. – Зараз кожному з нас важко приховати своє роздратування. Якого біса 2022 року одна країна накопичує танки біля кордонів іншої?”
 
Бренсон розповів, що більшість життя постійно виступає проти несправедливих воєн нашого часу. У березні 1968 року він приєднався до десятків тисяч молодих людей на Трафальгарській площі в Лондоні, які протестували проти війни у ​​В’єтнамі, а 2003-го разом із мільйонами інших людей у ​​всьому світі виходив на вулиці на знак протесту проти вторгнення до Іраку – “безрозсудної” акції, яка дестабілізувала Близький Схід та зробила світ менш безпечним”.
 

Російський бізнес все розуміє, але..

.
Вісім років тому, коли наміри президента Росії Володимира Путіна щодо України стали очевидними для всього світу, Бренсон проводив переговори з російськими та українськими бізнес-лідерами, щоб ті сприяли мирному врегулюванню конфлікту між країнами.
 
“Я пам’ятаю численні зустрічі та дзвінки з лідерами та експертами в галузі політики та бізнесу, і ми стали краще розуміти динаміку сил, які підживлюють цей конфлікт. Ми також невдовзі зрозуміли, що жоден з наших контактів у Росії, які виступали приватно проти військового втручання РФ, не хотів озвучувати свою позицію публічно. Ми склали ділову заяву, яку західні та українські бізнес-лідери були раді підписати, але нам не вдалося отримати жодного російського підпису, тому що їхній страх перед репресіями з боку режиму в Москві був надто великий” , – розповів Бренсон.
 
Але, за словами мільярдера, і тоді, і зараз бізнесмени, з якими він розмовляв, були єдині на думці, що будь-яка війна між Росією та Україною матиме жахливі наслідки.
 
“По-перше, це ще більше ізолює Росію та її президента від решти світу і зруйнує російську економіку. І, звичайно ж, завдасть величезної шкоди та стражданням людям, молодим і старим, які намагаються жити у світі по обидва боки кордону. Як це часто буває, основний удар агресії припаде на громадянське населення. Кривава громадянська війна в Сирії, в якій російські війська та найманці зіграли моторошну роль, є яскравим нагадуванням про те, що поставлено на карту”, – пише Бренсон.
 

Не той конфлікт

 
“Це не той конфлікт, у якому президент Путін може перемогти у довгостроковій перспективі, – вважає мільярдер. – Хоча він, здається, мало переймається тим, що світ думає про його геополітичні амбіції, Путіна має дуже хвилювати, якими будуть перспективи його власної країни в майбутньому”.
 
Він переконаний, що рано чи пізно прості російські громадяни зрозуміють, що заслуговують на краще, особливо якщо ситуація досягне точки, коли неминучий опір українців, які захищають свої будинки, села та міста, “поверне нав’язливий привид невдачі Радянського Союзу в Афганістані та його втрат серед російських синів, братів та батьків”.
 
“Для лідерів бізнесу настав момент зібратися та відстояти суверенітет України. Навіть якщо за це доведеться платити, всі ми повинні ясно дати зрозуміти, що одностороння агресія завжди неприйнятна і що світова ділова спільнота підтримає весь спектр санкцій проти будь-якої країни, яка намагається порушити суверенітет іншої”, – резюмував Бренсон.
 

Втрачають усі

 
Російська агресія вже завдала великих економічних втрат не лише для України та РФ, а й для всього світу. Курси гривні та рубля падають, облігації та акції дешевшають, зате зростає ціна енергоносіїв, стимулюючи і без того жахливу інфляцію у всьому світі. Усі світові ринки реагують на конфлікт.
 
Гривня з початку року ослабла з 27,27 до 28,8 – це максимальна ціна долара за останні сім років. Нацбанк витратив у січні на підтримку курсу півтора мільярда доларів та призупинив щоденний плановий викуп валюти на ринку для поповнення золотовалютних резервів.
 
Зовнішній ринок капіталів України практично закритий. Весь січень стрімко дешевшають єврооблігації, тому зростає відсоток, під який Україна може позичати нові гроші. Інвестори виходять із українських активів.
 
Тим часом, у Росії ситуація схожа: інвестори розпродають цінні папери держави, індекси фондового ринку відкотилися до показників річної давності, падають євробонди, а курс рубля опустився до мінімуму з листопада 2020 року.
 
За даними Forbes, сукупний статок російських мільярдерів через агресію РФ скоротився за останній місяць на 28 мільярдів доларів. Але грошей у країні, як і раніше, багато, торговий баланс зростає завдяки високим цінам на енергоресурси.
 
Експерти сходяться на думці, що жодні економічні втрати не змусять Путіна відмовитися від своїх планів. На такі “дрібниці” він просто не звертає уваги.
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4441915-miliardery-z-namy-brenson-pidtrymav-ukrainu

от Admini4