Глави МЗС України і Німеччини Дмитро Кулеба та Анналена Бербок у понеділок, 17 січня, у Києві, обговорили питання про постачання зброї.
 
 
“Зовнішня політика означає, що ми маємо чітку позицію. Тому те, що було сказано кілька місяців тому, незмінно. Це не залежить від того, куди я їду, оскільки позиція уряду Німеччини щодо постачання зброї з огляду на відповідну політику експорту зброї, відома, і це закріплено також у нашій історії. Ми говорили про це під час нашої розмови”, – сказала Бербок за підсумками переговорів.
 
Вона запевнила, що Німеччина робитиме все, щоб не допустити подальшої ескалації кризи.
 
“Ми робитимемо все для того, щоб не допустити подальшої ескалації цієї кризи, використовувати всі дипломатичні можливості, і найефективніший важіль для цього, для підтримки України”, – сказала Бербок.
 
Вона наголосила, що подальша агресія проти України матиме високу ціну для РФ.
 
Бербок запевнила, що Німеччина зробить все для того, щоб гарантувати безпеку України та Європи.
 
“Ми все зробимо для того, щоб гарантувати безпеку України, щоб гарантувати безпеку в Європі. Тому я особисто працюю, як міністр закордонних справ, майже щодня або навіть щоночі над тим, щоб спільно в різних форматах зустрічалися, і якось переконувати в тому, що потрібні різні формати, аби гарантувати безпеку”, – сказала вона.
 
На її думку, для переговорів у нормандському форматі має бути залучена ОБСЄ. “Ми, як федеральний уряд, робитимемо все, щоб повернулися до столу. Це дуже важко, треба сказати”, – зазначила Бербок.
 
При цьому вона запевнила, що Німеччина не говорить про Україну без України. “Одразу після вступу на посаду ми провели телефонну розмову і тісно погоджуємо наші кроки в НАТО та з Україною. Тому тут був Жозеп Боррель, тому я тут сьогодні”, – сказала вона.
 
Бербок зазначила, що Захід та Росія далекі один від одного у своїх позиціях, проте “жодна країна не має права приписувати іншій країні, в якому напрямку вони мають розвиватися, які підтримувати відносини і які союзи укладати”. “Предметом переговорів ніхто не може зробити суверенність України”, – заявила Бербок.
 
Крім того, глава МЗС Німеччини наголосила, що Німеччина є відповідальною перед Україною.
 
 
“Ми, Німеччина, відповідальні перед вашою країною. Ми завдали великих лих вашій країні, ми пов’язані вічною дружбою та солідарністю з вашою країною”, – сказала Бербок.
 
Своєю чергою, Кулеба заявив, що діалог України та Німеччини щодо постачання зброї продовжиться.
 
“Ми знаємо, де яку зброю ми можемо отримати. Ми чудово знаємо, як її використовувати для захисту – наголошую – виключно захисту території нашої землі, і ми над цим щодня працюємо, і в нас є дуже непогані результати. І наш діалог із Німеччиною щодо цього питання також продовжиться”, – сказав він.
 
При цьому міністр наголосив на бажанні Києва вирішити конфлікт на Донбасі без застосування зброї.
 
“Сьогодні ми обговорили з пані міністром питання постачання зброї в Україну з Німеччини, і я навів аргументи та позицію української сторони. Але перш за все, нам дуже хочеться, щоб спрацював саме дипломатичний трек. І щоб ті зусилля, які ми зараз з Німеччиною прикладаємо для досягнення результату у Нормандському форматі… дали свій результат”, – сказав Кулеба.
 
У ході візиту Бербок також стало відомо, що Німеччина очолить напрямок політики невизнання анексії Криму в рамках Кримської платформи.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4438021-kuleba-ta-berbok-obhovoryly-pytannia-postachannia-zbroi

Від Admini4