https://www.rbc.ua/static/img/j/a/janet_yellen__dzhanet_ellen_gettyimages_1243965164_576b5a23d6bae79cdd46550cfe1ab70d_1300x820.jpg

Сполучені Штати спільно з іншими країнами “Великої сімки” вивчають одночасно кілька варіантів передачі Україні заморожених активів РФ.

Про це заявила міністр фінансів США Джанет Єллен, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Я дійсно боюся, що Росія починає бачити ознаки того, що США та наші союзники втомлюються або їм стає все важче знайти способи підтримати Україну, і це дає їм надію, що вони зможуть пережити нас і чекати, доки наша рішучість звалиться", – заявила Міністр фінансів США.

Єллен також зазначила, що обговорюється низка можливих варіантів – від повної конфіскації активів до використання їх як застави, зазначивши, що Вашингтон "дуже підтримує" нещодавні кроки Євросоюзу щодо відокремлення відсоткових доходів від замороженого тіла активів.

Високопоставлений представник Казначейства США заявив, що жодного варіанта не було виключено з розгляду, але зазначив, що Україна також не матиме можливості отримати всю суму відразу.

На думку Єллен, однією з найбільш перспективних пропозицій є передача країнами G7 відсотків від доходів заморожених російських активів Україні для використання як застава за кредитами, або облігаціями, випущеними для допомоги Україні.

Єллен також сказала, що західні чиновники оцінюють ризики, пов'язані з будь-яким таким кроком, включаючи російські загрози "відплати", але висловила впевненість, що їхній вплив можна пом'якшити.

Передача заморожених активів РФ Україні

Останнім часом країни G7 розділилися у думках щодо того, що робити із замороженими російськими активами. Так, наприкінці 2023 року низка джерел повідомляла, що Сполучені Штати запропонували країнам G7 конфіскувати заморожені активи РФ у розмірі 300 млрд доларів на користь України. Ініціативу хотіли погодити до 24 лютого 2024 року.

Пізніше посли Євросоюзу досягли згоди щодо використання прибутку від заморожених російських активів. Також повідомлялося, що представники країн ЄС та США своїм рішенням дозволили переказати доходи від активів РФ на окремий рахунок.

Крім того, 12 квітня США запропонували залучити десятки мільярдів євро як позику для України, яка була б забезпечена майбутнім прибутком від російських державних активів, заморожених західними країнами.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *