Ситуація з виселенням з Києво-Печерської лаври Української православної церкви, афільованої з Московським патріархатом, зайшла у глухий кут. Духовенство УПЦ МП демонструє, що не піде з монастиря добровільно. Реалістичним виходом із ситуації міг би стати перехід монахів до Православної церкви України.

Про це розповіла релігієзнавиця Людмила Филипович в ефірі всеукраїнського телемарафону.

“Ситуація виглядає патовою. Свою стратегію і план дій має Українська православна церква. Вона не має наміру покидати територію, хоча ми бачимо, що свої речі ця церква вивозить. Тут виникає питання – якщо ви так впевнені у своїй правоті, чому ви схопилися за свої стільці, столи, верстати, навіть двері познімали? Я вже не кажу про ікони і більш цінні речі церковного призначення, предмети утварі. Якась невизначеність – держава не знає, що відбуватиметься далі, і церква ніби на двох стільцях. Ми залишаємося, і разом з тим виїжджаємо”, – зазначила експертка.

На думку Филипович, “ця ситуація сама по собі не розв’язується”.

“Сподіватися на те, що монахи самі підуть з монастиря, що звідти поїде і духовна академія, і управлінська структура, не доводиться. І церква спокійно почувається, тому що прозвучали запевнення від імені і Міністерства культури, і секретаря Ради нацбезпеки й оборони, що вони не будуть використовувати силу. Це, я думаю, головне, щоб там не було створено картинку, як виганяють монахів за межі Лаври”, – наголосила релігієзнавиця.

За її словами, є більш реалістичний план вирішення цієї проблеми:

“Вчора мені здалося, що з’явився проблеск у складній конфліктній ситуації, коли був призначений виконуючим обов’язки новий намісник Лаври архімандрит Авраамій, який раніше був монахом Києво-Печерської лаври, належав до Української православної церкви”

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *