Повернути всіх депортованих українців з Росії можливо лише після перемоги України у війні

Київ, 31 жовтня 2023 року. Від початку повтомаcштабного вторгнення близько 250 тиc. дітей, за даними Уповноваженої Президента з прав дитини, незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій до Російської Федерації та Республіки Білорусь. Їхня доля досі достеменно невідома. Російська влада змінює імена, незаконно усиновлює та мілітаризує депортованих українських дітей. Тема депортації українців до Росії та Білорусі, а також їхнього повернення додому була обговорена під час круглого столу, організованого кампанією Where Are Our People? та PR Army у співпраці з Коаліцією «Україна. П’ята ранку».

Христина Шкудор

Христина Шкудор, адвокаційна менеджерка кампанії  Where are our people?, зазначила на заході, що процес повернення депортованих українців потребує консолідації зусиль всередині України та її всебічної підтримки з боку західних партнерів.

«Важливо визнати, що фінансування української армії та нашої можливості перемогти в цій війні – це прямий зв’язок з поверненням всіх депортованих людей на батьківщину», – наголосила адвокаційниця.

Дар’я Герасимчук

Дар’я Герасимчук, уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, закликала не гаяти час, щоб повернути людей, вивезених російськими окупантами.  

«Репатріація депортованих має бути негайною, ми над цим активно працюємо. Це зусилля – спільне: український уряд, громадські організації та міжнародні ініціативи беруть участь у створенні правового механізму повернення примусово депортованих українців. Поки не буде такого механізму, ми можемо говорити лише про окремі випадки. Якщо ми втратимо час, ми втратимо людей», – сказала Дар’я Герасимчук.

Ірина Суслова

До спецтаборів і «пунктів тимчасового розміщення», в яких утримують депортованих людей, не пускають жодну міжнародну організацію. Ірина Суслова, представниця Уповноваженого з прав дитини, вважає, що кількість пунктів тимчасового перебування в Росії та Білорусі свідчить про системність  та спланованість цього злочину.

«У них [пунктах, – авт.] відбувається ще низка злочинів проти людяності: відбирання українських документів, залякування, маніпуляції, примусова паспортизація, нелегальне усиновлення дітей, перевиховання та ще багато інших речей, про які ми поки не маємо інформації», – додала Ірина Суслова.

Владислав Гаврилов

За російськими даними, понад 800 таборів наразі розташовані в Росії та 10 у Білорусі. «Найважливішим є встановлення адрес цих таборів, а особливо ідентифікація осіб, які там перебувають. Росія та Білорусь перешкоджають цьому процесу, відмовляючись надавати інформацію Україні, приховують місця розташування цих обʼєктів, а також списки депортованих українських громадян, як дорослих, так і дітей, які стали заручниками тоталітарного путінського режиму і не мають змоги повернутися додому», – сказав Владислав Гаврилов, історик-дослідник кампанії Where Are Our People?, запрошений науковець у межах Ініціативи міжнародного співробітництва зі справ дітей при Джорджтаунському університеті (США).

Катерина Рашевська

Водночас Катерина Рашевська, юристка ГО «Регіональний центр прав людини», повідомила: «У 2023 році Росія не лише не припинила, а й активізувала зусилля щодо депортації задля «перевиховання» українських дітей. Для цього використовуються різноманітні програми, які російська влада позиціонує як рекреаційні. Ми задокументували 87 випадків депортації 8 330 українських дітей у літні табори чи санаторії протягом травня-жовтня 2023 року».

Правозахисниця зазначила, що за даними ГО «Регіональний центр прав людини» в Росії розташовано 46 таборів, у тимчасово окупованому Криму – 7, у Білорусі – щонайменше 4. «Уряди цих країн витрачають великі кошти на депортацію українців. Цьогоріч на всі ці програми було виділено не менше 69 млрд рублів. Крім того, з Фонду президентських грантів фінансуються спеціальні програми мілітаризації та патріотичного виховання, як-от «Силы России», «Воин», «Послезавтра». Мінкульт опікується програмою «Мапа 85+4» – екскурсії до Росії з метою швидкого промивання мізків українським дітям», – сказала Катерина Рашевська.

Експертка додала, що у російських таборах і в школах відбувається індоктринація та мілітаризація. Це масове порушення прав українських дітей, передбачених статтями 8, 9, 11, 12, 29 і 30 Конвенції ООН про права дитини, а також відповідних норм міжнародного гуманітарного права.

«Пропаганда служби в збройних силах РФ є окремим воєнним злочином, порушення прав дітей має ознаки дискримінаційного переслідування, як злочину проти людяності. Невиправдана затримка з поверненням українських дітей є окремим міжнародним злочином», – наголосила Катерина Рашевська.

Джейн Алієва

Джейн Алієва, директорка PAYBACK4UKRAINE, засновниця благодійного  фонду «Мама Джейн», повідомила, що її команда з понад тисячі юристів та юридичних компаній з усього світу наразі працює над збором доказів про нелегальне утримання українських дітей в Росії, що фінансуються різними юридичними та фізичними особами.

«Зібрані докази допоможуть нашій справі, яка готується до запуску в декількох юрисдикціях, де знайдені російські активи. Наша мета – забезпечити фінансовими компенсаціями всіх дітей та їх сім’ї, яких РФ, порушуючи всі наявні закони, утримує нелегально, змінює громадянство та перевиховує своєю пропагандою», – сказала Джейн Алієва.

Довідка. Від початку повномасштабного вторгнення в Україну, за даними ООН Російська Федерація депортувала понад 2,8 млн українців з тимчасово окупованих регіонів. За даними сайту Children of War, ідентифіковано 19 546 депортованих дітей до Росії. Тільки 386 неповнолітніх українців вдалося повернути. Наразі перед державою та громадянським сектором стоїть важливе та складне завдання повернути всіх депортованих українців.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *