Як повідомляє «Телебачення Торонто», росіяни розгорнули кампанію з дискредитації президента України Володимира Зеленського під назвою «Чорна діра Зеленського». Примітивні фейкові ролики мають переконати аудиторію, що Україна на чолі з президентом – це чорна діра, яка висмоктує західну фінансову допомогу.

У РНБО України стверджують, що кампанія зі зриву фінансової підтримки з боку союзників почалася ще влітку 2022 року. Скоординована російська інформаційна кампанія має на меті вплинути на громадську думку щодо зменшення обсягів фінансової та військової допомоги.

З червня в мережі російських Telegram-каналів циркулюють повідомлення про те, що кошти, виділені Україні з ЄС і США, привласнюються. Трохи пізніше вперше була використана алегорія з чорною дірою, яка дуже сподобалася російським пропагандистам. З жовтня 2022 року агресор почав активно створювати фейки на цю тему.

Виконуючий обов’язки голови Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Шаповалов повідомляє, що через мережу псевдоекспертів поширюються російські фейки. Центр уже ідентифікував близько 400 таких осіб і відстежує їхні заяви. Росія також підтримує свою українську мережу агентів, які поширюють кремлівські наративи про розкрадання, таким чином маючи на меті дискредитувати політичний істеблішмент, щоб викликати внутрішні потрясіння та схилити суспільні настрої. Серед них Гео Лерос, який притягується до кримінальної відповідальності. Центр протидії дезінформації РНБО підготував детальний звіт про зловмисну діяльність РФ і передав його країнам-партнерам.

«Чорна діра» — це масштабна інформаційно-психологічна операція, в якій задіяно тисячі акторів і, яка координується кількома центрами в Російській Федерації“. – сказав Шаповалов.

Схема дезінформаційної кампанії така: спочатку відео з’являється на сумнівному західному ресурсі, а потім російські пропагандистські ЗМІ поширюють цю новину між собою. Фальшиві відео часто позначаються «іконками» відомих іноземних ЗМІ або цифрово змінюють наявні звіти, щоб надати дезінформації достовірності та переконливості. Однак першоджерелом, яке посилається на такі фейкові відео, як правило, є не сам авторитетний канал, а, наприклад, якийсь канал у Telegram. Так само пропагандисти роблять фейкові обкладинки провідних іноземних ЗМІ і навіть фейкові вуличні графіті. Кампанія також поширювала фейкові новини про те, як дружина Зеленського витрачає гроші.

Андрій Шаповалов в інтерв’ю зізнався, що спеціалісти з протидії дезінформації відзначили значну зухвалість російської пропаганди, оскільки ця специфічна кампанія на тему «чорної діри» була спрямована на поширення лише фейкової інформації та контенту.

Джерело.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *