https://www.rbc.ua/static/img/_/v/_vlk_chergi_dokumenti_foto_suspilne_lviv__1__fc37152318c143443aeee0e963ad1f7d_1300x820.jpg

Члени військово-лікарської комісії тепер не зможуть на власний розсуд приймати рішення щодо придатності чи непридатності військовозобов'язаного. Відтепер вони повинні керуватися чіткими нормами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони України.

Сьогодні, 4 травня, набули чинності зміни до положення про військово-лікарську експертизу у ЗСУ відповідно до наказу міністра оборони України №402. Цими змінами було скасовано статус "обмежено придатний", а також оновлено перелік хвороб, з якими можуть або не можуть мобілізувати.

"Фактично скасовано індивідуальну оцінку придатності. Тепер члени ВЛК не зможуть приймати рішення на власний розсуд, а будуть керуватися лише чіткими нормами. Це дозволить унеможливити корупційні прояви", – пояснили в департаменті Міноборони.

В департаменті зазначили, що ступінь придатності до військової служби буде встановлюватися ВЛК відповідно до розкладу хвороб, пояснення до цього розкладу та таблиці додаткових вимог до стану здоровʼя.

Оновлення ВЛК в Україні

Нагадаємо, 4 травня набув чинності ухвалений Верховною радою закон, який скасував статус “обмежено придатного” до служби в армії. Закон також зобов'язує всіх військовозобов'язаних, які мали цей статус, повторно пройти ВЛК протягом 9 місяців.

Однак директор департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони України Оксана Сухорукова наголосила, що українцям не потрібно самостійно йти проходити ВЛК. За її словами, на проходження комісії військовозобов'язаного має відправити ТЦК.

Більше про нововведення в мобілізації в Україні – читайте в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *