Велика Британія, яка пишалася тим, що випередила своїх західних союзників у постачанні нових систем зброї в Україну, схоже, готова надіслати Києву ракети дальнього радіуса дії, в яких адміністрація президента США довго відмовляла.

Газета зазначає, що в оголошенні від 2 травня про закупівлю озброєння Міжнародним фондом підтримки України (IFU), заснованим країнами Північної Європи, Міноборони Британії попросило “висловити зацікавленість” у наданні Україні можливості завдавати ударів до 300 км. Міноборони просило дати відповідь протягом трьох днів.

За словами британського чиновника, який відмовився підтвердити тип, терміни або кількість розглянутої зброї, остаточного рішення ухвалено не було.

Однак, WP зазначає, що повідомлення є значним кроком на шляху до того, щоб Британія сама постачала такі боєприпаси, а запитувані характеристики і можливості близько відповідають крилатим ракетам Storm Shadow повітряного базування.

Ракети Storm Shadow можуть бути встановлені на українських винищувачах радянського виробництва і досягати російської території.

Газета зазначає, що Україна давно просила західні країни про ракети більшого радіуса дії, стверджуючи, що така зброя може змінити хід війни, дозволяючи її силам націлюватися на російські командні центри, лінії постачання, боєприпаси та сховища палива у Криму та на контрольованій Росією території на сході України.

Оскільки українське військо готується розпочати великий контрнаступ протягом наступних кількох тижнів, здатність завдати удару далеко за лінією фронту Росії допоможе розчистити шлях для наземного наступу за допомогою танків і піхоти.

WP нагадала, що на початку цього року міністр оборони Олексій Резніков заявив, що “Україна готова надати будь-які гарантії, що ваша зброя не буде задіяна для ударів по території Росії”.

Що відомо про намагання України отримати далекобійні ракети

23 січня, голова комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США республіканець Майкл Маккол заявив, що Сполученим Штатам необхідно відправити в Україну оперативно-тактичні балістичні ракети ATACMS дальнього радіуса дії.

2 лютого голова Міноборони України Олексій Резніков заявив, що Україна не завдаватиме ударів по території Росії із використанням ракет великої дальності, якщо західні союзники передадуть таку зброю Силам оборони.

17 лютого президент Володимир Зеленський заявив про те, що табу щодо постачання далекобійних ракет Україні знімається.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *