Президент Володимир Зеленський вивчить пропозицію МЗС розривати дипломатичні відносини між Україною та Росією. Про це він повідомив на прес-конференції із президентом Естонії Аларом Карісом у Києві у вівторок, 22 лютого.
 
 
“До мене надійшов запит від Міністерства закордонних справ, щоб я розглянув питання розриву дипломатичних відносин між Україною та РФ. Я зараз, одразу після нашої прес-конференції, буду дивитися та опрацьовувати це питання, і не тільки це питання, а наші дієві кроки з ескалації зі сторони РФ”, – сказав Зеленський
 
Президент також заявив, що запровадить військовий стан, якщо буде “потужна війна” проти України.
 
“Щодо воєнного стану, дуже просто – це питання для нас зрозуміле: ми віримо у те, що війни не буде, потужної – проти України і не буде широкої ескалації з боку Російської Федерації. Якщо буде – буде запроваджено воєнний стан”, – сказав він.
 
З його слів, визнання РФ т.зв.”Л/ДНР” є основою подальшої збройної агресії Росії проти України.
 
“Визнанням так званих “Л/ДНР” Росія створює юридичні підстави для збройної агресії проти України, при цьому порушуючи всі двосторонні і багатосторонні зобов’язання – Резолюцію Ради Безпеки ООН щодо України від 17 лютого 2015 року”, – сказав Зеленський.
 
Він додав, що російська агресія навколо України є безпрецедентним викликом для світу загалом. 
 
Крім того, Зеленський заявив, що потрібно невідкладно ввести санкції проти РФ з огляду на визнання “незалежності” самопроголошених т.зв.”ДНР” і т.зв.”ЛНР”.
 
“Європа і світ не можуть допустити повторення тих трагічних помилок, яких було допущено у Грузії у 2008 році. Ми погодилися з необхідністю негайного введення санкцій за черговий акт агресії проти України. Ці санкції повинні включати повну зупинку Північного потоку-2”, – сказав президент.
 
Він закликав інші країни до швидкого запровадження санкцій проти РФ.
 
“Зараз все відбувається дуже швидко, і саме швидка допомога потрібна. Бачите – як Росія, наприклад, визнала т.зв.”Л/ДНР”. Як вона це зробила? Дуже швидко. Реакція має бути такою ж швидкою”, – сказав Зеленський.
 
Президент відзначив, що юридично РФ своїм визнанням незалежності т.зв.”Л/ДНР” вже здійснила акт агресії щодо України.
 
“Санкційна політика – це більш потужна політика, яка справді впливатиме на подальшу ймовірну ескалацію з боку РФ. Не чекати, поки вона (ескалація. – Ред.) буде, тому що вже перші кроки цієї агресії зроблено… Вважаємо, що юридично агресія зроблена”, – наголосив Зеленський.
 
У свою чергу президент Естонії заявив, що РФ має негайно відкликати свої війська з території України.
 
“Росія має припинити провокації, припинити розпалювання конфлікту, який триває вже 8 років. Москва має негайно і беззастережно відкликати свої війська з території України. Ми засуджуємо всі військові і гібридні дії проти України. Незважаючи на дипломатичні зусилля, ми не бачимо сигналів про готовність провести деескалацію. Навпаки – є накопичення російських військ, яке триває, зокрема у Білорусі”, – сказав Каріс.
 
 
 
За ситуацією з визнанням Росією т.зв.”Л/ДНР” стежте в онлайн-трансляції Корреспондент.net.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4449879-zelenskyi-zahovoryv-pro-rozryv-dypvidnosyn-iz-rf

Від Admini4