Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте у середу, 2 лютого, обговорив питання безпеки та санкції проти Росії.
 
“Більшість часу ми сьогодні присвятили саме питанням безпеки в Україні, безпеці на наших кордонах, а також безпеці, що впливає на економіку нашої держави. Також докладно обговорили ті чи інші можливі санкції з боку Європейського Союзу, з боку Нідерландів у разі ескалації”, – сказав Зеленський.
 
Він нагадав, що лідер Нідерландів відвідував Україну востаннє 17 років тому.
 
Зеленський повідомив, що Україна та Нідерланди планують запровадити спільну програму з будівництва 48 реабілітаційних центрів для військових і ветеранів.
 
Глава держави пояснив мету постачання зброї Україні.
 
“Оскільки це не перший рік війни і не перший рік ескалації, окупації. Тому говорити, що ми бачимо в цьому ті чи інші тактичні кроки з нашого боку, я вважаю несправедливо. Ми вже давно фундаментально розуміємо, що робити і що нам потрібно, щоб захищати нашу Батьківщину”, – сказав Зеленський.
 
Він зазначив, що в Україну постачається зброя для захисту.
 
“Я не готовий сьогодні публічно говорити про що і з якою країною ми домовляємось і що отримуємо. Для нас важливо, що вся ця зброя – це захист. Ми думаємо тільки про мир, про деокупацію території”, – сказав Зеленський.
 
При цьому він сподівається на вирішення конфлікту лише дипломатичним шляхом.
 
“Ми говоримо, про те, що більше ми не віддамо жодної ділянки нашої землі. Ми не віддамо наші території, яка б ціна цієї справи не була”, – наголосив Зеленський.
 
Водночас влада готує перелік того, що потрібно українській армії.
 
“У нас підготовлений не лише план, а й окремий лист перелік того, що потрібно для нашої армії. Учора ми вирішили про збільшення професійної армії ще на 100 тисяч осіб протягом 2-3 років, я вважаю, що ми це зробимо швидше, збільшимо нашу професійну контрактну армію”, – наголосив Зеленський.
 
Крім того, президент наголосив на важливості стримування РФ від подальшої агресії на рівні дипломатичних кроків.
 
“Це дуже важливі зрозумілі кроки. Це питання саме стримування. Окрім дипломатичних кроків, які проводимо не лише ми, а й лідери європейських держав. Вони і спілкуються з Росією у тих чи інших форматах. І готують саме той перелік важливих санкцій”, – резюмував Зеленський.
 
Своєю чергою, Рютте вважає, що єдине рішення щодо деескалації на сході України – це дипломатія та діалог.
 
“Всі зусилля мають бути застосовані, щоб розрядити ескалацію та напругу. Я вважаю, що єдине рішення щодо деескалації – це дипломатія та діалог, який має продовжуватися між Росією та США, Росією та НАТО та між країнами нормандського формату: Україною, Німеччиною та Францією” , – сказав він.
 
За його словами, якщо дипломатія не призведе до деескалації, то подальша агресія призведе до серйозних наслідків.
 
Рютте нагадав, що країни Європи готують санкції на випадок ескалації з боку Росії.
 
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте пригрозив Росії серйозними наслідками
 
“Сподіваюся, що діалог дасть вирішення. Якщо ні тоді Нідерланди, абсолютно чітко кажуть, що подальша агресія РФ проти України матиме серйозні наслідки. У Європі ми працюємо у партнерстві зі США для того, щоб підготувати потужний пакет санкцій”, – сказав він.
 
Нагадаємо, напередодні питання безпеки України Зеленський обговорив із прем’єрами Польщі та Великої Британії.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4443300-zelenskyi-ta-ruitte-obhovoryly-bezpeku-ukrainy

Від Admini4