Bihus.Info ідентифікували тих, хто реалізовував операцію зі встановлення прихованих камер у готельні номери, де редакція перебувала 27 грудня 2023 року. Зробити це вдалося завдяки відео з камер безпеки відпочинкового комплексу.

За операцію відповідав Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ. Судячи з відео, до встановлення техніки імовірно залучали і Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ.

Звільнений днями начальник ДЗНД СБУ Роман Семенченко в розмові з Bihus.Info не спростував свою і Департаменту участь в цій операції.

У самому комплексі операція спецслужби тривала 6 діб.

Спершу представники СБУ під легендою замовлення корпоративу для офісних співробітників двічі у період 15-22 грудня 2023 р. прибували в комплекс, щоб детально оглянути номери, в які 27 грудня 2023 р. заселиться редакція Bihus.Info.

Групу, що оглядала заклад, очолював високий худий чоловік, який назвався “Ігорем”. Він залишив адміністрації комплексу номер телефону, який нині вже відключений. Але навіть за короткий час використання цього тимчасового номеру хтось встиг дати йому тег “Ігор СБУ”.

У цьому чоловікові редакція ідентифікувала Кравченка Ігоря Борисовича, співробітника СБУ. Серед телефонних тегів його постійного номеру також є чимало позначок ДЗНД і “М”, що вказує на управління у складі Департаменту захисту національної державності.

Під час попередньої розвідки Ігор Кравченко і його команда також фіксували розташування камер на території і оглядали різні в’їзди.

Потім 26 грудня під легендою власного корпоративу в комплекс прибули три десятки людей на чолі з уже згаданим Кравченком з ДЗНД. Частина з них привезла великі валізи, в яких вірогідно перебувала необхідна для встановлення техніка. Група, з великими валізами, виїхала з комплексу того ж вечора. Тож її величезні сумки неможливо пояснити потребою відвідати кількагодинний корпоратив. Ця група пересувалась на синьому автомобілі Volkswagen Caddy – такі ж використовує оперативно-технічне забезпечення СБУ.

Решта людей на чолі з Ігорем Кравченком з ДЗНД лишилась ночувати до ранку 27 грудня.

Серед них журналісти упізнали Євгена Олександровича Коноваленка, який регулярно заходить всередину ДЗНД. У 2020 році він подавав декларацію як співробітник СБУ (нині декларація видалена з публічної частини реєстру через війну). У відповідь на запитання редакції, хто наказав йому брати участь в операції стеження за журналістами, Коноваленко змовчав.

Ця жінка, імовірно, на ім’я Юлія, з “корпоративу” Ігоря Кравченка теж постійно з’являється під ДЗНД. Редакція помічала її тут три дні поспіль у січні-лютому 2024 р., а коли поставила їй запитання про незаконне шпигунство, жінка зачинилась у кав’ярні.

А в цьому чоловікові вже глядачі Bihus.Info упізнали Тараса Вікторовича Садовника. І за даними джерел, і за даними його телефонних тегів, Садовник не так давно перевівся з СБУ Хмельниччини в Київ, а саме – в ДЗНД. Садовник на дзвінки не відповів.

27 грудня, окрім Bihus.Info, в комплекс заселилися кілька осіб, також пов’язані з Ігорем Кравченком. Як випливає з камер безпеки комплексу – для ведення зовнішнього спостереження за редакцією.

Після виїзду Bihus.Info з комплексу, ввечері 28 грудня, в більшість номерів, де перебувала редакція, заїхала інша група чоловіків. Кімнати для неї бронював якийсь інший “Ігор”. Телефонний номер, з якого він дзвонив, теж виявився “одноразовим” – він також відключений і лише на 2 цифри відрізнявся від тимчасового телефону Ігоря Кравченка.

У цій групі чоловіків, яка очевидно приїжджала забирати приховану техніку, також був щонайменше один з тих, хто раніше відвідував “корпоратив” з Ігорем Кравченком. Окрім частини кімнат, ця група теж побувала і в сауні.

1 січня 2024 р. в комплекс повернулася ще одна, уже третя, група. Вона заїхала в дві кімнати над сауною. Ці кімнати для третьої групи забронював і оплатив ще 28 грудня “Ігор номер 2”. Він намагався орендувати їх на 28 грудня, але не зміг через бронь сторонніми людьми.

Таким чином, редакція вважає, що приховані камери були незаконно встановлені у сауні та щонайменше 8 кімнатах (будинки “Морква”, “Вишеньки”, “Хата 2”, “Хата3”).

Докази встановлення техніки в різних номерах журналісти зафіксували під час власного розслідування. В будинках, оформлених як стилізовані українськи хатинки, приховані камери встановили у вішаки для одягу. Місце під них вирізане і в вішаках, і в стінах.

У сауні камера найімовірніше була встановлена в антресолі. А в інших номерах представники Bihus.Info пригадали девайси у стелі, схожі на пожежну сигналізацію, яких пізніше при огляді приміщень не виявилось.

У письмовому коментарі Bihus.Info СБУ проігнорувала питання про те, чи отримувались ухвали суду на встановлення прихованої техніки в спальні кімнати. А також про те, як матеріали телефонного прослуховування та відео з прихованих камер у спальнях опинились на сайтах-сміттярках.

Там також зазначили, що проведений ними 17 січня 2024 р. огляд комплексу не виявив ознак встановлення прихованої техніки. Того дня СБУ приїжджала в комплекс, аби вилучити сервер, на якому містяться докази щодо тих, хто встановив приховані камери.

В СБУ також не відповіли чітко на запитання, чи існує якесь чинне кримінальне провадження щодо будь-кого із колишніх або нинішніх членів редакційного колективу. Там згадали лише про якесь КП Нацполу за статтею 307 ККУ, в якому “фігурувала одна з операторів Bihus.Info”. Однак СБУ не зазначила ані свою роль в цьому провадженні, ані дати його відкриття і закриття, ані номеру. Операторці Bihus.Info не повідомлялось про підозру, її не викликали на допити в жодному провадженні за статтею 307, їй також наразі не повідомляли про здійснення щодо неї НСРД, як вимагає стаття 253 КПК. Нагадаємо, деякі з опублікованих раніше телефонних розмов, за даними записаних осіб, відбулися понад рік тому. Опубліковані записи вказують, що прослуховували телефони більше, ніж однієї особи.

Звільнений 31 січня 2024 р. керівник Департаменту захисту національної державності Роман Семенченко в розмові з Bihus.Info на прямі запитання про його і ДЗНД участь у операції щодо редакції цю участь не спростовував і рекомендував звертатись за коментарями до Голови або прес-центру.

Джерело

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *