https://www.rbc.ua/static/img/g/e/gettyimages_1300332835_cae64942c10bb9daa913808c9717aee1_1300x820.jpg

Європейський союз має розробити сучасну версію “плану Маршалла” США часів Другої світової війни, але цього разу необхідно спрямувати зусилля на відновлення України та Молдови.

Про це заявила президент Молдови Майя Санду на щорічній бюджетній конференції ЄС у Брюсселі, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Euractive.

"Подібно до того, як після Другої світової війни Західній Європі був запропонований економічний рятувальний круг у вигляді американського "плану Маршалла", Молдова та Україна потребують чітко сфокусованого еквівалента 21-го століття від Європейського союзу", – сказала Санду.

Підписаний колишнім президентом США Гаррі Труменом у 1948 році "план Маршалла" – названий на честь тодішнього держсекретаря Джорджа Маршалла – надав мільярди доларів економічної допомоги європейським країнам, спустошеним Другою світовою війною.

"План Маршалла" був розроблений і втілений, щоб показати виснаженому війною континенту, що капіталізм і демократія є кращим шляхом, ніж будь-що, запропоноване комунізмом. Сьогоднішня сучасна версія такого плану також повинна запропонувати подібну надію тим з нас, хто прагне до членства в ЄС", зазначила президент Молдови.

На її думку, бюджет ЄС повинен не тільки фінансувати критичні зелені, цифрові та інфраструктурні проєкти, а й бути спрямованим на "захист цінностей", які перебувають під загрозою з боку "сил з похмурим баченням" європейського континенту.

"Нам також потрібно інвестувати в порятунок життів, відновлення миру та захист свободи в ключові моменти історії", – додала Санду.

Водночас вона висловила оптимізм щодо здатності Європи протистояти викликам безпеці, спричиненим агресією Росії проти України.

Вступ Молдови до ЄС

Нагадаємо, Європейська рада 14 грудня 2023 року на саміті у Брюсселі підтримала початок переговорів щодо вступу України та Молдови до ЄС.

24 грудня 2023 року Мая Санду запропонувала парламенту організувати в Молдові референдум про вступ до Євросоюзу. Вона заявила, що його можна буде провести восени 2024 року, коли мають відбутися президентські вибори.

Парламент на засіданні 28 грудня дозволив проводити республіканські референдуми в один день з парламентськими, президентськими та місцевими виборами.

За словами, президента Молдови Майї Санду, референдум про вступ Молдови до Європейського союзу є конституційним і може відбутися 20 жовтня.

Вступ України до ЄС

Зазначимо, що фактично переговори про вступ України до ЄС наразі не розпочалися – нині триває скринінг українського законодавства на відповідність вимогам Євросоюзу, а також триває формування переговорної рамки.

Раніше у березні Єврокомісія схвалила переговорну рамку для України щодо вступу до ЄС.

У середині квітня віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що рішення про затвердження переговорної рамки та перша міжурядова конференція, яка дасть старт переговорного процесу щодо вступу України до ЄС, очікується у другій половині червня.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *