https://www.rbc.ua/static/img/_/m/_miting_chehiya_gettyimages_1239548832_dccadfe8d920b57c0454a155bd0f7222_1300x820.jpg

Більшість чехів вважають, що до Чехії прибуло більше українських біженців, ніж країна могла прийняти. Понад половина виступають за те, щоб українці в майбутньому повернулися додому.

Водночас жителі країни вважають інтеграцію біженців із України успішною, повідомляє РБК-Україна з посиланням на чеський Центр дослідження громадської думки (CVVM).

У Чехії дослідили ставлення громадськості до прийому біженців із України через два роки війни. Центр дослідження громадської думки Соціологічного інституту Академії наук Чехії опублікував результати опитування, яке провели з кінця січня до початку березня 2024 року.

Виявилося, що 59% чехів вважають, що до Чехії приїхало більше біженців із України, ніж країна може прийняти. Водночас кожен десятий (11%) згоден, щоб дати можливість українцям залишитися в Чехїі на постійне проживання. Але 60% хочуть, щоб країна приймала біженців тимчасово з подальшим поверненням до України.

Влітку 2023 року за те, щоб українські біженці могли залишитися на постійне проживання у Чехії, висловлювалися 9% респондентів, а за прийом до того часу, коли українці зможуть повернутися в свою країну, висловлювалися 64% чехів (навесні 2023 року таку відповідь давали 71% респондентів).  

Зовсім проти прийому біженців 28% опитаних, восени 2023 року та 2022 року таку відповідь давали 26% і 27% відповідно. Хоча на початку війни незгодних було лише 13%.

Розвитком ситуації навколо біженців з України цікавляться 40% опитаних чехів. З літа 2023 року зросла частка людей, які впевнені, що інтеграція українських біженців у чеське суспільство є успішною. Зараз так вважають 55% – на 9% більше, ніж торік.

На думку кожного другого респондента (52%), біженці з України є проблемою в контексті всієї Чехії. Але в своєму місці проживання лише 24% респондентів вважає українців проблемою.

Більшість чехів (87%) зустрічають українських біженців у громадських місцях. П'ята частина опитаних відповіли, що українці є серед їхніх друзів, колег чи однокласників дітей. 

Міністерство внутрішніх справ на початку квітня повідомило, що в Чехії перебувають приблизно 339 тисяч українців, які отримали тимчасовий захист.

Нагадаємо, ми писали, як українці зможуть перейти на спеціальний тип проживання у Чехії. Однією з умов буде економічна незалежність.

Також ми писали, що у Чехії працюють рекордна кількість біженців. Третині людей не вистачає грошей на щоденні витрати.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *