https://www.rbc.ua/static/img/_/d/_donald_gettyimages_a0f809397e3095bc32138286e9701a4f_1300x820.jpg

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск запропонував відновити польську Комісію з розслідування російського впливу. Причиною став інцидент з польським суддею Томашом Шмідтом і ризик зростання у країні шпигунства на користь Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Очільник уряду зазначив, що на порядку денному стоїть питання відновлення роботи або створення відповідного органу, який буде більш ефективно розслідувати російський вплив на польську політику.

"В нас є комісія (з питань російського впливу. -ред.), але існують конституційні застереження щодо її роботи", – сказав Туск журналістам після зустрічі з питань безпеки, під час якої обговорювалася шпигунська загроза з боку Росії та Білорусі.

Однією з головних причин цієї пропозиції став інцидент з суддею Варшавського адміністративного суду Томашем Шмідтом, який мав доступ до польських військових таємниць і нещодавно попросив притулку в Білорусі.

Туск попросив підготувати рекомендації щодо відновлення роботи Комісії Томаша Семоняка – члена кабінету міністрів, відповідального за координацію польських спецслужб.

"У нас немає сумнівів… що пан Шмідт служить іноземній державі, іноземним службам", – сказав Семоняк в інтерв'ю приватному телеканалу TVN24, підкресливши той факт, що суддя виступав на білоруському та російському телебаченні з нападками на польський уряд.

"Ви бачите з послідовності подій, як швидко він опинився на російському державному телебаченні … що це спланована операція, яка сьогодні, перш за все, набула пропагандистського виміру", – сказав він.

Комісія з розслідування російського впливу була сформована у 2023 році попереднім націоналістичним урядом Польщі "Право і Справедливість" (PiS). Однак група "Громадянська коаліція" Туска засудила діяльність органу, назвавши його "інструментом полювання на відьом" проти нього, адже вона може забороняти політикам обіймати посади.

Комісія також зіткнулася з опозицією з боку Європейського Союзу і наразі не функціонує.

Проросійські агенти в Польщі

Останнім часом у Польщі активізувалася велика кількість проросійських агентів і шпигунів. Це пов'язано з тим, що країна є головним розподільчим центром для поставок західної зброї в Україну.

Нещодавно суддя Варшавського адміністративного суду Томаш Шмідт попросив притулку в Білорусі. Суддя заявив, що зазнав політичних переслідувань у Польщі та що він подав у відставку з посади судді на знак протесту проти політики, яка, за його словами, втягує країну в конфлікт з Білоруссю і Росією.

У червні Шмідт мав виносити рішення у справах про надання допуску до інформації, що становить таємницю НАТО і Європейського Союзу. Прокуратура розслідує, чи був він шпигуном.

Тим часом польські прикордонники затримали на кордоні з Білоруссю дезертира з армії РФ. Варшава намагається з'ясувати, чи справді цей чоловік був дезертиром, який втік від війни, чи він мав виконати якесь завдання для російських служб.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *