https://www.rbc.ua/static/img/_/t/_tramp_gettyimages_1940861711__1__5ae9394a6fb5eedf55999de1ace7edfc_1300x820.jpg

Кандидат у президенти США Дональд Трамп у разі перемоги на виборах у США розглядає збільшення витрат на оборону країн НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Telegraph.

Дональд Трамп розглядає плани підштовхнути членів НАТО до збільшення видатків на оборону до 3 відсотків ВВП, якщо він виграє другий термін у Білому домі. Це з існуючими загрозами з боку Росії та Китаю.

Трамп уже деякий час розглядає можливість збільшення витрат, але ще більше переконався у цьому після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою минулого місяця.

Дуда раніше стверджував, що 3 відсотки (рівень, якого досягли лише Польща, США та Греція) необхідні для захисту від "наростальних загроз", включаючи початок "прямої конфронтації Росії з НАТО".

Минулого року лише 11 із 32 членів альянсу, включаючи Велику Британію, досягли нинішньої мети. Рештою були США, які на сьогодні є найбільшим донором поряд з Польщею, Грецією, Естонією, Литвою, Фінляндією, Латвією, Угорщиною, Словаччиною та Данією.

Люксембург, який мав найменший бюджет на оборону порівняно з його ВВП, витратив лише 1 відсоток, тоді як Бельгія та Іспанія витратили 1,2 відсотка.

У вівторок Тімо Песонен, високопоставлений представник міністерства оборони ЄС, заявив, що цільовий показник у 3 відсотки вже обговорюється деякими державами-членами за зачиненими дверима.

"Коли союзники по НАТО збільшують свій бюджет хоча б до одного відсотка ВВП, деякі говорять уже про 3 відсотки", – сказав він.

 
Загрози з боку Росії та Китаю

Раніше ми писали, що Росія та Китай зблизилися у співпраці з військових питань. За інформацією Bloomberg Росія може допомагати Китаю з підготовкою нападу на Тайвань.

До речі, командувач армії Фінляндії заявив, що Росія зазнаватиме НАТО гібридними атаками.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *