Суд у Києві відмовив прокуратурі у клопотанні про арешт колишнього президента України Петра Порошенка, якого підозрюють у державній зраді. Його відпустили із суду під особисті зобов’язання. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 
 
Рішення суду не задовольнило ні Порошенка, ні ДБР
 
19 січня Печерський районний суд Києва призначив так звані особисті зобов’язання як запобіжний захід для п’ятого президента України Петра Порошенка у “вугільній справі”.
 
Так суддя Олексій Соколов відмовився задовольнити клопотання прокуратури, яка просила взяти Порошенка під варту з можливістю звільнення під заставу мільярд гривень.
 
Як розповів адвокат Ігор Головань, Порошенку заборонено до 19 березня залишати межі України. Він має здати для зберігання паспорт чи інші документи, що дають право про виїзд закордон.
 
Крім того, політик зобов’язаний прибути в суд, до прокурора і слідчого на будь-яку вимогу, відлучатися з Києва і Київської області він може тільки за відповідного дозволу.
 
Адвокати екс-президента подаватимуть апеляцію на цей запобіжний захід. Незгодні із цим рішенням також у Державному бюро розслідувань.
 
“Вважаємо, що рішення суду про обрання запобіжного заходу п’ятому президенту України є таким, що не забезпечить належної поведінки підозрюваного Петра Порошенка, а тому сторона обвинувачення має всі підстави для його апеляційного оскарження”, – заявили у відомстві.
 
А Порошенко вважає, що обмеження на своє пересування Україною та закордон прийнято, щоб перешкодити його політичній роботі.
 
“Я запрошений як мінімум на три закордонних візити. Вилучення паспорта і заборона виїзду з Києва перешкоджають моїй політичній діяльності”, – сказав Порошенко у залі суду і згодом повторив цю тезу перед багатотисячним мітингом прихильників біля будівлі суду.
 
 
У чому звинувачують колишнього президента
 
Після звільнення з посади президента стосовно Порошенка було відкрито кілька кримінальних справ, вле жодна не закінчилася судовим вироком. Про останню кримінальну справу повідомили 18 грудня 2021 року.
 
Слідчі Державного бюро розслідувань спробували вручити Порошенку повістку про допит у справі про незаконне постачання вугілля із самопроголошених так званих “ЛДНР” у 2014-2015 роках. Але Порошенко проігнорував вимоги працівників Бюро і поїхав на автомобілі, а потім вилетів закордон.
 
У партії Європейська солідарність, яку він очолює, тоді повідомили, що Порошенко вирушив у заздалегідь заплановане дипломатичне турне в Туреччину і Польщу. Пізніше ДБР повідомило, що Порошенка запідозрили у державній зраді.
 
Кримінальна справа розслідується “з питинь організації злочинної схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям “ЛНР” та “ДНР” групою громадян України на загальну суму близько 1,5 млрд грн, уточнили тоді у ДБР.
 
“На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від Росії та терористичних організацій”, – заявили у ДБР і зазначили, що це підірвало економічну безпеку України.
 
Слідство стверджує, що Порошенко з використанням своїх повноважень розірвав контракт на постачання вугілля з ПАР і “на вимогу представників Росії” сприяв підписанню контрактів на постачання вугілля з Донбасу.
 
Формально договір уклали з підприємствами за київською адресою. Але, як наполягає обвинувачення, готівка за вугілля йшла ватажкам сепаратистів і так Порошенко брав участь у фінансуванні терористичних організацій.
 
Адвокати Порошенка і він сам категорично заперечують звинувачення. З їхніх слів, президент тільки дав доручення налагодити постачання вугілля та не вникав у деталі.
 
Крім того, як кажуть у колишнього президента, контракт дав шахтарям роботу – і вони не приєдналися до збройних формувань так званих “ЛДНР”. Зрештою, у всій цій схемі адвокати не бачать самого факту злочину за інкримінованою Порошенкові статтею – він діяв на благо своєї країни, а не на шкоду.
 
Він також є підозрюваним у кримінальній справі про перевищення влади під час призначення Сергія Семочка заступником голови Служби зовнішньої розвідки України.
 
Політик також проходить як свідок у справах про призначення суддів, переміщення картин через кордон, інцидент з українськими кораблями в Керченській протоці, передачу земельної ділянки і за іншими справами.
 
Державне бюро розслідувань України заявляло, що загалом відкрило 13 справ, у яких фігурує колишній президент.
 
6 січня Печерський районний суд Києва арештував усе майно й активи Порошенка. А екс-президент тоді заявив, що повернеться 17 січня, щоб прийти в суд.
 
В аеропорту Жуляни, куди Порошенко прилетів у понеділок, слідчі ДБР на паспортному контролі спробували вручити йому повістку в суд, але він відмовився взяти її, пройшов паспортний контроль і виступив на мітингу прихильників.
 
“Коли вони відкрили справу про державну зраду – це перетин “червоних ліній”. Це виклик усім нам і п’яти рокам – з 2014-го по 2019-й, коли ми з вам будували державу”, – сказав він мітингувальникам.
 
На суд Порошенко прибув самостійно. 17 січня близько п’ятої вечора суд пішов на ухвалення рішення, і об 11 годині стало відомо, що оголошення відбудеться 19 січня. Весь цей час біля суду мітингували кілька тисяч прихильників Порошенка.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4438826-sud-vidpustyv-poroshenka-ale-bez-pasportiv

Від Admini4