https://www.rbc.ua/static/img/_/e/_ekrana_2024_04_25_v_02_16_43_4b5812ef1561ea298700d0b7fa997581_1300x820.jpg

Великий пакет допомоги США Україні та іншим союзникам, який президент Джо Байден підписав у середу, також дозволяє його адміністрації конфіскувати російські державні активи і використати їх на користь України. Але США навряд чи зроблять це без згоди інших членів Великої сімки та Європейського Союзу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на AP.

У США заморожено 5 мільярдів доларів російського центрального банку.

Конфіскації здійснюватимуться відповідно до положень Закону про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців, який був включений до законопроекту про допомогу Україні.

Новий закон вимагає від президента США та Міністерства фінансів розпочати пошук російських активів у Сполучених Штатах протягом 90 днів і звітувати про це Конгресу протягом 180 днів. Через місяць після цього терміну президенту буде дозволено "арештовувати, конфіскувати, передавати або передавати права" на будь-які російські державні суверенні активи, включаючи будь-які інтереси, в межах юрисдикції США.

Але США хочуть продовжувати консультації з глобальними союзниками та діяти разом, що, швидше за все, сповільнить процес, пише агентство AP.

Радник президента з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив у середу, що це питання буде важливою темою під час зустрічі лідерів країн G7 в Італії в червні, додавши, що "ідеал полягає в тому, щоб ми всі рухалися разом".

Підписаний Байденом закон стверджує, що "будь-які зусилля Сполучених Штатів щодо конфіскації та перепрофілювання російських суверенних активів" повинні здійснюватися разом з міжнародними союзниками, включаючи G7, 27 членів Європейського Союзу та інші країни в рамках скоординованих зусиль.

Міністр фінансів Джанет Єллен заявила, що США навряд чи діятимуть без підтримки союзників з G7.

Ризики для США

Критики закону стверджують, що використання глобальних фінансів проти Росії може зашкодити репутації долара США як домінуючої світової валюти.

Конфіскація російських активів може змусити такі країни, як Китай — найбільший власник казначейських зобов’язань США — визначити, що зберігати свої резерви в доларах США небезпечно.

Позиція ЄС

 

Всього США та їхні союзники заморозили 300 мільярдів доларів російських іноземних активів на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Проте міністри фінансів країн “Великої сімки” на зустрічі у Вашингтоні 17 квітня не змогли дійти згоди щодо шляхів використання заморожених російських активів.

США підтримали ідею повної конфіскації активів і передачі їх Україні. Проте європейські чиновники проти – вони побоюються порушення міжнародного права та дестабілізації фінансових ринків.

Президент Європейського центрального банку Крістін Лагард сказала, що пропозиції США викликають серйозне занепокоєння серед юристів. “Перехід від заморожування активів до їх конфіскації та розпорядження ними — це те, на що потрібно дивитися дуже уважно”, — сказала Лагард.

Вихід із ситуації

Міністри фінансів Великої сімки домовилися продовжувати працювати над можливими варіантами, які мають бути представлені на зустрічі лідерів G7 в Італії у червні.

Європейський Союз уже почав відкладати прибутки, отримані від заморожених активів російського центрального банку. За оцінками блоку, відсотки на ці гроші можуть забезпечувати близько 3 мільярдів євро щороку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *