Кіберфахівці Служби безпеки України у Києві припинили протиправну діяльність осіб, які причетні до несанкціонованого збуту інформації про громадян України із закритих державних баз даних.

Організував злочинну схему столичний приватний детектив. До «бізнесу» він залучив спільників – працівника органу державної влади та співробітника одного з районних управлінь Національної поліції в м. Києві. Саме вони забезпечували отримання відомостей про громадян України із закритих реєстрів.

Під прикриттям легального бізнесу з надання консультативних послуг з безпеки підприємницької діяльності, ділки створили розгалужену мережу підпільних веб-ресурсів. Для забезпечення анонімності зловмисники підтримували зв’язок через акаунти форумів мережі «Даркнет» та месенджеру «Телеграм».

Тут вони спілкувалися з потенційними клієнтами щодо збору інформації про громадян України.

В ході розслідування задокументовано, що зловмисники також приймали анонімні замовлення щодо даних про військовослужбовців Сил Оборони, правоохоронців та посадових осіб вищих органів влади.

Розрахунки за послуги ділки проводили через криптогаманці.

В ході проведення 4 одночасних обшуків за місцями проживання та роботи зловмисників виявлено та вилучено:

🔍мобільні телефони та комп’ютерну техніку, з якої здійснювалось адміністрування злочинної схеми;

🔍 виготовлені на замовлення витяги з закритих баз даних;

🔍листування із замовниками, в т.ч. стосовно вищих посадових осіб держави.

Наразі учасникам протиправної схеми повідомлено про підозру, зокрема:

– організатору – за ч. 2 ст. 361-2 (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації;

– правоохоронцю за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї);

– третьому фігуранту – працівнику органу держвлади за ч.2 ст. 361-2 та ч.4 ст. 27 ч.3 ст. 362 Кримінального кодексу України.

Наразі перевіряється можлива причетність зловмисників до виконання завдань зі збору інформації в інтересах спецслужб країни-агресора.

Заходи із викриття та документування протиправної діяльності проводили співробітники ГУ СБ України у м. Києві та Київській області спільно зі слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Києві, за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури та сприяння ДВБ Національної поліції України

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *