Європейське космічне агентство (ESA) припиняє співпрацю з “роскосмосом” за марсіанською програмою ExoMars.

Про це повідомив голова агентства Йозеф Ашбахер.

“Програма, в рамках якої у вересні цього року на Марс повинен був вирушити ровер з науковою апаратурою для пошуку слідів життя, більше не представляється можливою через санкції і з політичної точки зору, – заявив Ашбахер, – додавши, що таке рішення ухвалила рада ESA“.

Запуск апарату планувався з космодрому Байконур, але після початку війни ESA поставило проєкт на паузу, а тепер вирішило відмовитись від нього повністю. Новим партнером замість “роскосмосу”, за словами Ашбахера, стане NASA. Запуск ExoMars доведеться перенести приблизно на 2026 рік.

Глава «роскосмосу» Дмитро Рогозін у відповідь на рішення європейців оголосив, що дасть команду про припинення роботи Європейського маніпулятора ERA, встановленого на російському модулі МКС.

Він також запевнив, що росія зможе полетіти на Марс самостійно без допомоги західних партнерів.

“Так, ми втратимо кілька років, але ми повторимо наш посадковий модуль, забезпечимо його ракетою-носієм “Ангара” і з нового стартового комплексу космодрому Східний проведемо самостійно цю дослідницьку експедицію”, – написав Рогозін у телеграм-каналі.

Летіти на Марс «роскосмосу» доведеться в умовах різкого скорочення фінансування, яке розпочалося з 2022 року і продовжиться у найближчу трирічку.

Після того, як «роскосмос», згідно зі звітністю, провалив близько третини цілей державної космічної програми (30 з 83) у бюджеті-2022 загальний обсяг асигнувань на державну програму «Космічна діяльність росії» було урізано на 40,3 млрд рублів, до 210, 2 млрд.

У бюджет-2023 мінфін заклав подальший секвестр космічного бюджету – на 21,4 млрд рублів.

Джерело: Матриця Свободи.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *