https://www.rbc.ua/static/img/_/f/_facebook_com_securserukraine_e7d8ba55cfc682fe542a179d209e60ce_1300x820.jpg

Правоохоронці затримали у Києві проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб. Тепер їм загрожує до 7 років тюрми.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу СБУ.

"Служба безпеки ліквідувала у Києві ботоферми, які проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки. У ході комплексних заходів затримано двох організаторів, які масово поширювали дезінформацію про війну в Україні та намагались штучно дискредитувати Сили оборони", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для цього хакери створювали фейкові акаунти у соцмережах та месенджерах, зокрема від імені Голови Служби безпеки та начальника ГУР МО.

Аби створити видимість "справжніх" сторінок, на цих акаунтах перепощували офіційні дописи від СБУ та ГУР. Втім, в особистих повідомленнях зловмисники виманювали у людей гроші та пропонували свою "допомогу". 

Ботоферми у соцмережах

Як зауважують у відомстві, вони реєстрували фейкові сторінки українців з різних регіонів як у Facebook, Twitter, Instagram і Tik-Tok, так і в російських "Однокласниках" та "Вконтакте". Загалом потужності ботоферми дозволяли її організаторам щодня генерувати понад 1 тисячу фейкових акаунтів.

Для їхнього адміністрування фігуранти встановили у власних помешканнях спеціалізовані програмно-апаратні комплекси.

Зловмисники координували свої дії з представниками російської розвідки, від яких отримували "методички" для проведення підривної діяльності.

У такий спосіб ворог сподівався розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні та зашкодити іміджу нашої держави на міжнародній арені.

Обшуки та оголошення підозри

Під час обшуків в помешканнях організаторів ботоферм виявлено:

  • ⁠спеціалізоване обладнання для «вирощування» вигаданих інтернет-адрес;
  • сім-карти мобільних операторів, на які реєстрували підконтрольні акаунти.

Також у зловмисників вилучено незареєстровану вогнепальну зброю з боєприпасами до неї та бойові гранати.

Слідчі  повідомили обом затриманим про підозру. Вони перебувають під вартою.

Зловмисникам загрожує до 7 років тюрми.

 

 

 

 

 

 

 

 Фото:затримання та вилучені докази у двох проросійських хакерів у їх роботі на РФ (t.me/SBUkr)

СБУ ліквідовує проросійські ботоферми

Нагадаємо, СБУ ліквідувала мережу ботоферм у 9 областях України із аудиторією майже 200 тисяч користувачів. Вони поширювали дезінформацію для розхитування суспільно-політичної ситуації.

До цього повідомлялось, що у Кропивницькому ліквідували ботоферму, яка поширювала фейки про Сили оборони з 3 тисяч акаунтів.

Також було ліквідовано масштабну ботоферму, яка займалася поширенням дезінформації, дискредитувала українських бійців та закликала “донатити” для росіян.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *