https://www.rbc.ua/static/img/_/i/_illyustrativnoe_gettyimages_1228987534_5b1a3ee8325022e034eb016ecdab6815_1300x820.jpg

Цієї ночі Росія масовано атакувала “Шахедами” енергосистему Сумської області, внаслідок чого в обласному центрі та ще в декількох районів зникло світло, а об'єкти критичної інфраструктури довелося переводити на резервне живлення.

Що відомо про наслідки атаки на Суми та область і яка наразі там ситуація – читайте в матеріалі РБК-Україна нижче.

Під час підготовки матеріалу використовувалися: дані Сумської ОВА, начальника Сумської МВА Олексія Дрозденка, “Укренерго”, КП “Електроавтотранс”, КП “Міськводоканал”, командувача Повітряних сил ЗСУ Миколи Олещука.

Зміст

  • Під ударом енергетика: де немає світла
  • Ситуація з водопостачанням
  • Що з транспортом 
  • Передісторія: чим атакували росіяни, як спрацювала ППО

Під ударом енергетика: де немає світла

Як повідомили в Сумській ОВА, ворог завдав удару по енергетичним об'єктам регіону. Внаслідок атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів. Через що об'єкти критичної інфраструктури довелося переводити на резервне живлення. 

"Водопостачання та лікарні будуть забезпечені резервним живленням в повному обсязі. Також, в місті розгортаються пункти незламності", – проінформували в ОВА.

За даними "Укренерго", росіяни пошкодили високовольтний об'єкт. Аварійно-відновлювальні роботи розпочались одразу після відбою тривоги. Тож енергетики обіцяють, що поетапно будуть подавати світло для споживачів. 

"Завдяки злагодженим та професійним діям аварійних служб, енергетиків, вночі електропостачання у постраждалих районах, та частково у місті Суми було відновлено. Роботи тривають", – кажуть у Сумській ОВА.

(Оновлено 10:23). Міненерго кажуть, що зараз у Сумській області без напруги понад 90 населених пунктів

Як повідомили у відомстві, через атаку одномоментно було знеструмлено понад 400 тисяч абонентів у м. Суми та населених пунктах області. Також знеструмлювалися споживачі й у Харківській області.

"Станом на ранок споживачів частково заживили. У Сумській області залишається без напруги 91 населений пункт", – йдеться в повідомленні.

Ситуація з водопостачанням

Наразі у Сумах тимчасово відсутнє водопостачання будинків мікрорайонів: Хіммістечка та Басів, вулиць Харківської, Сергія Табали, Холодноярської бригади (СКД), Української Народної Республіки (Катерини Зеленко), Староріченської (Генерала Чеснова), Миру, Богуна, проспекту Свободи та прилеглих до них вулиць.

Станом на 08:30 водозабори міста працюють у звичайному режимі. Окрім Пришибського водозабору, роботу якого комунальники відновлюють через проблеми в енергосистемі внаслідок атаки.  

 КП "Міськводоканал" своєю чергою нагадав мешканцям Сум про актуальну потребу завжди мати достатній запас води для першочергових потреб. Телефони диспетчерської служби: 050 407-81-10, 067 548-21-12.

Що з транспортом 

КП "Електроавтотранс" інформує, що у зв'язку зі станом енергосистеми міста, на лінії працюють лише тролейбуси з автономним ходом. Втім, фахівці роблять усе, аби поліпшити ситуацію.

Передісторія: чим атакували росіяни, як спрацювала ППО

Нагадаємо, що цієї ночі в низці областей України лунала тривога, під час якої в Сумах пролунали гучні вибухи. Як попередили у Повітряних силах ЗСУ, російська армія вчергове вирішила запустити дрони-камікадзе по Україні. Ворог обрав північний напрямок, застосувавши 13 “Шахедів”.

“У ніч на 6 травня 2024 року російські окупанти атакували з північного напрямку 13-ма ударними БПЛА типу Shahed-131/136 (район пусків – Курська обл. – РФ.)”, – написав командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

Загалом, за словами Олещука, силам ППО вдалося збити 12 дронів – всі вони були знищені в Сумській області, але не обійшлося без пошкоджень.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *