https://www.rbc.ua/static/img/_/m/_mediacenter_org_ua_d3b4bc4b676d3a24333411e677987973_1300x820.jpg

Польські протестувальники можуть знову заблокувати три пункти пропуску на кордоні з Україною. Йдеться про КПП “Краковець”, “Шегині” та “Мостиська”.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Державної прикордонної служби України Андрія Демченка в ефірі телемарафону та Державну митну службу у Telegram.

"На жаль, вчора отримали від польських прикордонників попередню інформацію про те, що сьогодні близько 9 години польські фермери можуть поновити свої дії з блокування руху по напрямку "Краківця" та пункту пропуску "Шегині". По "Краківцю" ці дії можуть тривати десь два дні, а по напрямку пункту пропуску "Шегині" протягом сьогоднішнього дня до завтра до 9:00 ранку", – сказав він.

Речник зазначив, що буде додатково повідомлено, коли польські фермери розпочнуть блокаду.

Митна служба також повідомила, що сьогодні зранку також поляки можуть заблокувати пункт пропуску "Медика-Мостиська".

"Попередньо мітингувальники планують повністю заблокувати рух вантажних транспортних засобів у обох напрямках: вʼїзд та виїзд з України. Попередній обумовлений термін блокування – 1 доба з імовірним продовженням", – йдеться у повідомленні.

Яка ситуація на кордоні

Як розповів Демченко, станом на ранок 18 квітня блокується два напрямки – "Ягодин" і "Рава-Руська". Через ці два пункти пропуску фактично блокується можливість проїзду вантажівок, які слідують з України в Польщу. Така ситуація спостерігається вже певний час.

"По "Ягодину" і "Рава-Руській", якщо говорити напрямок в'їзду в Україну, то пропускається певна кількість вантажівок, але менше по напрямку "Ягодина", хоч це найбільший інфраструктурний напрямок. За минулу добу тут перетнуло 70 вантажівок в бік України. Мають місце й черги. По цих напрямках це десь 570 вантажівок сукупно очікують на можливість проїзду в бік України", – зазначив речник.

Зберігаються черги і на інших напрямках, які були раніше розблоковані. Зокрема, по напрямку "Краківця" та пункту пропуску "Шегині" у чергах стоять близько 800 та 600 вантажівок відповідно.

"Хоч рух тут досить інтенсивний, але через те, що блокуються певні пункти пропуску, то водії і перевізники обирають для себе більш інтенсивно ці напрямки", – додав Демченко.

Передісторія

Варто зазначити, що з кінця минулого року у Польщі блокуються рух вантажівок на кордоні з Україною. У січні ситуацію вдалося тимчасово стабілізувати, але у лютому польські фермери відновили протести та блокаду кордону.

Ситуація загострилася, коли протестувальники висипали українське зерно, яке їхали за кордон.

Нещодавно Україна разом з Польщею та ЄС провела переговори щодо розв'язання зернового питання. За підсумками зустрічі прем'єр України Денис Шмигаль заявив, що Київ має п'ять кроків, спрямованих на вирішення проблеми.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *