Договір про гарантії безпеки працюватиме, оскільки його гарантами стануть кілька країн і якщо одна відмовиться його виконувати, це зроблять інші. Про підготовку договору розповів голова офісу президента Андрій Єрмак в інтерв’ю РБК-Україна.
 
“Ця система гарантій – це така служба 911. Коли ви чітко розумієте, що, в які терміни і як відбувається. І всі це розуміють. І у вас є чітке розуміння, що у разі виникнення цієї загрози ви отримуєте. Все це має бути дуже чітко юридично закріплено”, – сказав Єрмак.
 
Він пояснив, що всі міжнародні відносини будуються на нормі римського права “договори мають виконуватися”.
 
“Їхня деградація починається з недотримання цього принципу. Тобто, його треба ретельно оберігати. Тому ми так наполягаємо на юридичних зобов’язаннях, щоб зміна урядів і курсів не могла навести їх перегляду. І щоб взаємна відповідальність гарантів служила додатковим фактором як нашої безпеки, так і Європи загалом”, – каже Єрмак.
 
Також голова ОП зазначив, що навіть якщо якась одна країна-гарант “передумає” виконувати взяті на себе зобов’язання, то інші їх виконують.
 
“І потім, ми самі маємо бути готовими до будь-яких викликів. Це стосується і нашої системи безпеки та оборони, і гарантій, про які ми з вами говоримо, і роботи на дипломатичному рівні. У будь-якому разі, враховуючи уроки Будапештського меморандуму, стрижень нашої безпеки – це потужні збройні сили, це сильна, розгалужена і вбудована у світову економіка. Тобто, навіть найнадійніших гарантій самих по собі ніколи не буде достатньо тих, хто дорогий, завжди захищають охочіше та ефективніше”, – резюмував Єрмак.
 
Зазначимо, що переговори щодо гарантій безпеки Україна веде із США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Туреччиною, Польщею, Італією та іншими країнами.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4475770-op-harantii-bezpeky-tse-sluzhba-911

Від Admini4