https://www.rbc.ua/static/img/2/_/2_rbc_itogi_ukr_11_2023_daa3dbd761d7e4e0cc454b3837fa1f1f_1300x820.jpg

Учора, 19 квітня 2024 року, росіяни вдарили по населених пунктах Дніпропетровської області. А українські війська збили ворожий бомбардувальник Ту-22М3.

РБК-Україна зібрало головні новини за 19 квітня.

Війна Росії проти України: останні новини

  • Третя штурмова показала, як знищила росіян за допомогою термобаричного боєприпасу.
  • ЗСУ ракетним ударом по Луганську ліквідували російського комбрига.
  • Нідерланди виділили понад 200 млн доларів на ППО та снаряди для України.
  • Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку.
  • Шпигував для ФСБ у Миколаєві. Суд виніс вирок черговому зраднику.

Російський Ту-22М3 було збито за допомогою С-200, – Буданов

Українські захисники збили російський бомбардувальник Ту-22М3 за допомогою ЗРК С-200.

Як пише видання, в ексклюзивній розмові начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, заявив, що російський бомбардувальник був збитий зенітно-ракетним комплексом дальнього радіуса дії С-200.

До цього джерела РБК-Україна повідомляли, що для знищення бомбардувальника використали комплекс С-200, який модифікували спеціалісти ГУР. Але на той час офіційних підтверджень цієї інформації не було.

Більш детально про Ту-22М3 можете дізнатися у матеріалі РБК-Україна.

Жертви та багато поранених, розбиті будинки: що відомо про удари по Дніпру та області

Росіяни завдали удару по населених пунктах Дніпропетровської області, під обстрілом опинився й обласний центр.

Глава Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомляв, що внаслідок ударів росіян загинуло 8 людей, ще 34 особи отримали поранення.

Росіяни били по залізничній інфраструктурі, серед постраждалих і жертв є співробітники УЗ. Детальніше про наслідки атаки – у матеріалі РБК-Україна.

Словаки зібрали майже 2 млн євро на снаряди для українських військових

Громадяни Словаччини змогли зібрати близько 2 мільйонів євро на закупівлю снарядів для України в рамках ініціативи Чехії. Це вдалося зробити за кілька днів.

Влада Словаччини відмовилася приєднуватися до ініціативи чеського уряду щодо боєприпасів для України, але, попри це, словаки вирішили збирати гроші самостійно.

"Коли я дізнався про ініціативу чеського уряду, я був дуже радий почути, що шукаються всі способи допомогти Україні захиститися від агресора, бо іншого шляху немає", – заявив один з організаторів збору коштів на снаряди 99-річний журналіст Отто Сімко, який пережив Голокост.

Він також наголосив, що російських окупантів необхідно вигнати з України, щоб можна було говорити про мир на справедливих умовах.

Варто зауважити, що Словаччина перестала надавати Україні військову допомогу після того, як парламентські вибори в країні виграла проросійська партія на чолі з Робертом Фіцо – він пізніше став прем'єром.

Братислава продовжує передавати лише гуманітарну допомогу та бере участь у розмінуванні української землі.

Виходячи з такої позиції уряд Словаччини розкритикував ініціативу Чехії, яка знайшла близько мільйона боєприпасів для України і шукає для закупівлі кошти серед союзників.

Союзники допоможуть з ППО і не лише. Столтенберг підбив підсумки Ради Україна-НАТО

Союзники по НАТО погодилися допомогти Україні у посиленні протиповітряної оборони. Анонси постачання можуть бути найближчим часом.

За словами генсека, президент України Володимир Зеленський, який взяв участь у засіданні Ради, поінформував союзників про ситуацію на полі бою та необхідність посилити українську протиповітряну оборону.

"Міністри оборони країн НАТО погодилися посилити і надати подальшу військову підтримку, включаючи посилення протиповітряної оборони. НАТО склала список існуючих можливостей по всьому Альянсу, і є системи, які можуть бути надані Україні. Тому я очікую нових заяв про можливості у сфері протиповітряної оборони для України найближчим часом", – розповів Столтенберг.

Він привітав рішення Німеччини передати Україні додаткову систему ППО Patriot. Як зазначив генсек, на додаток до Patriot союзники можуть передати і зенітний ракетний комплекс SAMP-T.

"Багато союзників, які не мають доступних систем, звернулися з пропозицією надати фінансову підтримку для їх придбання для України. Ми також співпрацюємо з промисловістю для нарощування виробництва та ремонту систем, щоб зробити їх оперативними та готовими до використання", – підкреслив генсек.

Пентагон готує до відправки в Україну артилерію і засоби ППО, – Politico

США готуються швидко затвердити новий пакет військової допомоги для України, оскільки Конгрес скоро схвалить закон про підтримку України.

Видання Politico пише, що йдеться про артилерію і засоби протиповітряної оборони. Інші джерела видання вказують, що адміністрація президента Джо Байдена ще не ухвалила остаточного рішення про те, наскільки великим буде транш військової допомоги і що в ньому буде.

"Але чиновники Міністерства оборони працюють над створенням пакета американського обладнання, яке можна буде швидко пройти через бюрократичний процес, щойно закон буде ухвалено та підписано президентом", – пише Politico.

У матеріалі зазначено, що частина американського озброєння вже розміщена на складах по всій Європі і може бути негайно перевезена в Україну. Деяка техніка може потрапити в Україну за лічені дні, а іншій можуть знадобитися тижні.

Прем'єр Франції: Україна протримається у війні з Росією, але є умова

Україна продовжуватиме стримувати російську агресію. Але умовою цього є продовження допомоги з боку країн Заходу.

"Якщо ми їх підтримуватимемо, вони продовжуватимуть триматися", – вважає глава французького уряду Габріель Атталь.

Він попередив, що у випадку, якщо Україна програє війну з Росією, то це "коштуватиме французам непомірно дорого".

Прем'єр уточнив, що перемога Кремля може призвести до продовольчої інфляції та імміграції, це прямо торкнеться населення Франції.

Зеленський приїхав у Донецьку область і перевірив будівництво фортифікацій

Президент України Володимир Зеленський прибув у Донецьку область. Він відвідав поранених українських захисників та перевірив будівництво фортифікацій.

Зеленський відвідав військових, які проходять лікування в медичній роті 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Президент поспілкувався з бійцями та відзначив державними нагородами.

Також Зеленський провів нараду з безпеки та захисту людей у Донецькій області. Президент заслухав доповіді голови Донецької ОВА Вадима Філашкіна, генерала Юрія Содоля, керівників управлінь СБУ та Нацполіції.

Глава держави також оглянув будівництво фортифікацій.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *