Зустріч ОБСЄ з ініціативи України через дії Росії може відбутися 15 лютого, повідомив спікер МЗС Олег Ніколенко у понеділок, 14 лютого.

“Не отримавши запитувану інформацію, Дмитро Кулеба вчора доручив направити офіційний запит про застосування наступного елемента механізму Віденського документа – проведення окремої зустрічі ОБСЄ для обговорення посилення та переміщення військ РФ. Така зустріч має відбутися протягом 48 годин, ймовірно, 15 лютого”, – сказав він.

“Протягом передбачених Віденським документом 48 годин РФ не надала відповіді. Не можемо також вважати відповіддю лист Росії, який вона поширила в ОБСЄ через кілька годин після завершення передбаченого Віденським документом терміну. ​​По-перше, він не містить жодної інформації, яку запитує українська сторона, замість цього в ньому РФ намагалася висунути безпідставні звинувачення на адресу України. По-друге, Росія позначила це повідомлення як таке, яке не має відношення до процедури Віденського документа”, – пояснив Ніколенко.

За його словами, у такий спосіб Росія намагається уникнути відповіді на питання щодо своєї військової діяльності поблизу кордонів України, перекладає відповідальність за ескалацію на Україну.

Дипломат додав, що у разі отримання незадовільної інформації під час зустрічі ОБСЄ Кулеба ініціює проведення спільного засідання постійної Ради та Форуму співробітництва з безпеки.

“Не тільки для обговорення ситуації на кордонах України, а й для можливого вироблення рекомендацій та подальших кроків щодо Росії”, – наголосив Ніколенко.

Раніше Україна зажадала від РФ протягом 48 годин дати роз’яснення щодо військової діяльності біля кордонів та у тимчасово окупованому Криму в рамках Віденського документа.

Після того, як Україна не отримала відповіді, у МЗС оголосили про скликання термінової зустрічі з Росією та рештою країн-учасниць Віденського документу.

У Росії, за даними ЗМІ, заявили, що запит України відповідно до Віденського документа ОБСЄ є неприйнятним.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4447095-mzs-nazvalo-mozhlyvi-terminy-zustrichi-obsie-schodo-rosii

Від Admini4