Президент Франції Еммануель Макрон прибув до Китаю з державним візитом, де проведе переговори з головою КНР Сі Цзіньпіном. Очікується, що однією із ключових тем під час діалогу політиків стане війна РФ проти України.

Офіційний Париж сподівається відмовити Сі від підтримки країни-агресора Росії і, як наслідок, змінити правила гри, схиливши Пекін до потенційного діалогу щодо умов припинення бойових дій. Про це повідомляє The Guardian.

З самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Китай намагався позиціонувати себе як такого, що прагне до мирного врегулювання конфлікту. Однак серед західних політиків недавній візит Сі до російського диктатора Володимира Путіна викликав занепокоєння. Під час свого китайського турне Макрон має намір наголосити на позиції ЄС щодо небезпеки підтримки РФ і, як наслідок, ескалації війни.

Також у Франції розглядають Китай як єдину країну, здатну відкрити канали зв’язку для всіх сторін та чинити ефективний дипломатичний тиск на Путіна. Водночас Макрон хоче твердо стояти на своєму у питанні про війну в Україні, займаючи при цьому прагматичну позицію, яку називають “іншим шляхом”, на відміну від прямо конфронтаційного тону, який часто звучить у США.

Зі свого боку Politico пише, що французький лідер переслідує, зокрема, власну вигоду від візиту до Китаю. Макрон хоче розіграти “особисту карту” зі своїм китайським колегою після того, як минулого року на нього спрямували шквал критики за багатогодинні безплідні телефонні розмови з диктатором Путіним.

Співрозмовник видання з Єлисейського палацу на умовах анонімності похвалився, що кількість світових лідерів, які могли б провести поглиблену дискусію з Сі, можна перерахувати на пальцях однієї руки. Проте з огляду на невдалі спроби Макрона відігравати центральну роль у врегулюванні конфліктів, таких як припинення війни в Україні чи порятунок ядерної угоди з Іраном, західні політики мають сумніви в тому, що ця поїздка принесе серйозні результати.

До речі, напередодні візиту до Пекіна французький лідер провів телефонні переговори із президентом США Джо Байденом. Як повідомляє видання Reutersполітики домовилися про залучення Китаю для прискорення закінчення війни в Україні.

Єлисейський палац заявив, що Макрон і Байден сподіваються, що Китай зможе зробити свій внесок у зусилля щодо врегулювання російської агресії проти України.

“Два лідери заявили про свою спільну готовність залучити Китай для прискорення закінчення війни в Україні та взяти участь у побудові міцного миру”, – йдеться в заяві офісу Макрона.

Нагадаємо, головний воєнний злочинець Росії Володимир Путін затвердив нову Концепцію зовнішньої політики РФ та намагається створити так звану антизахідну коаліцію. До цієї антизахідної концепції Кремль намагався залучити зокрема Китай, проте лідер Сі Цзіньпін не захотів вступати у відкритий геополітичний конфлікт РФ із Заходом.

До речі, у Китаї допустили можливість зустрічі чи телефонної розмови свого лідера Сі Цзіньпіна із президентом України Володимиром Зеленським. Відповідне питання обговорили Київ та Пекін.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз наполягає на переговорах китайського лідера Сі Цзіньпіна із президентом України Володимиром Зеленським. Дипломати ЄС докладають зусиль для проведення розмови, вважаючи, що Китай має взаємодіяти у питанні врегулювання війни не лише з РФ, а й з Україною.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *