Господарський суд міста Києва закрив провадження у справі про банкрутство Сергія Тищенка – бенефіціара збанкрутілого Фортуна-банку.

Це рішення означає, що стягнення коштів з Сергія Тищенка буде проводитись кредиторами у повному обсязі поза межами процедури банкрутства.

Про це повідомляє пресслужба юридичної фірми «Ілляшев та Партнери», яка представляє інтереси низки кредиторів ексбанкіра.

Загальний розмір кредиторської заборгованості перевищує 1 млрд грн.

Сергій Тищенко – перша в Україні фізична особа, за заявою якої було відкрито провадження у справі про банкрутство. Відповідне провадження Господарський суд міста Києва відкрив у 2019 році, тим самим запровадивши мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Однак постанову суду першої інстанції про введення у справі процедури реалізації майна та призначення керуючого реалізацією було оскаржено до Північного апеляційного господарського суду. При апеляційному розгляді справи було встановлено, що на момент відкриття справи про банкрутство Сергій Тищенко перебував у шлюбі, який був зареєстрований у 2016 році на території Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії.

Сергій Тищенко, всупереч вимогам Кодексу України з процедур банкрутства, не відобразив інформацію про дружину у декларації про майновий стан і приховав це від суду, що послужило однією з підстав для повернення справи на стадію реструктуризації боргів.

Апеляційний суд визнав доводи кредиторів обґрунтованими, скасував постанову про введення процедури реалізації майна та призначення керуючого реалізацією. Цією ж постановою Північний апеляційний господарський суд направив справу до суду першої інстанції для подальшого розгляду на стадії реструктуризації боргів та призначив новим керуючим реструктуризацією партнера юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Євгена Соловйова.

За клопотанням керуючого реструктуризацією Господарським судом міста Києва було витребувано у Сергія Тищенка та інших осіб ряд документів щодо його майна та активів для перевірки повноти та достовірності даних декларації боржника, отримання вичерпної інформації про його майновий стан.

В юрфірмі вважають, що у Сергія Тищенка, який не мав змоги надати суду витребувані документи, залишився єдиний вихід – звернутися до Господарського суду міста Києва із клопотанням про закриття справи про своє банкрутство. «Ми не дозволили Сергію Тищенку погодити реструктуризацію боргу на невигідних для кредиторів умовах, в т.ч. шляхом списання частини боргів. Тепер кредитори можуть вимагати стягнення боргів у повному обсязі», – зазначив партнер «Ілляшев та Партнери» Євген Соловйов.

Відомо, що проти Сергія Тищенка було відкрито справу про банкрутство на території Великобританії та Північної Ірландії. Наразі активи Тищенка та його ексдружини заарештовані Високим судом Лондона.

Високий суд Лондона також схвалив арешт Сергія Тищенка, власника збанкрутілого українського Фортуна-банку та групи компаній «Фактор».

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у березні 2020 року повідомив про припинення АТ «Фортуна-банк» як юридичної особи.

В січні 2017 року Нацбанк остаточно зрозумів, що Фортуна-банк не виконав вимоги до капіталу на початок року, і визнав його неплатоспроможним. Близько двох сотень заможних клієнтів банку «втратили» понад півмільярда гривень вкладів.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *