https://www.rbc.ua/static/img/0/1/01_efda54f74820301c8b8b3143abf4cdeb_1300x820.jpg

Курс гривні до долара зараз залежить від попиту та пропозиції на ринку. Але Національний банк своїм втручанням забезпечує курсову стійкість та відсутність різких коливань.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його інтерв’ю “Ми Україна”.

Він нагадав, що НБУ ніколи не дає прогнозів щодо курсу. "Ми відповідаємо за курсову стійкість, ми бачимо що валютний ринок після переходу від фіксованого курсу до "керованої гнучкості" функціонує, дедалі більше орієнтуючись на попити пропозицію. Це саме те чого ми прагнули. Ми бачимо коливання, ми бачимо що ці коливання пов'язані в першу чергу із факторами, які існували до війни, сезонність. Ми бачимо що ці коливання на сьогоднішній день не створюють якогось  небезпечного тиску", – сказав він.

Пишний підтвердив що НБУ буде присутній на ринку і буде і далі забезпечувати курсову стійкість, але при цьому забезпечуючи ринку можливість реагувати як на зовнішні, так і на внутрішні фактори.

"Ми, бачимо що ми попри війну повертаємося до нормальності, яка до певної міри модифікована з огляду на ризики і обставини, пов'язані з війною", – повідомив голова НБУ.

За його словами, НБУ планує повернутися до інфляційного таргетування та гнучкого курсу, коли будуть умови.

"Моє повідомлення населенню: ситуація доволі контрольована, ризики залишаються, та й власне ми все це прекрасно розуміємо, нам на голову з вами падають такі самі бомби, як і решті українців, які знаходяться тут і зараз під час цієї війни. Тому нам не потрібно говорити про ризики, ми їх розуміємо  усвідомлюємо, але наше завдання і Національного банку – забезпечити безумовне за будь-яких умов, як написано зараз в нашій стратегії, виконання нашого мандату: це курсова та цінова стабільність. Поки що мені здається нам це вдається", – сказав Пишний.

 

Нагадаємо, НБУ з жовтня минулого року перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. До цього з початку війни НБУ тримав фіксований курс.

Спочатку курс впав до 36 грн/долар, але поті офіційний курс долара зростав та досяг максимуму на 22 квітня 2024 року – 39,78 грн/долар. Курс долара знизився за останній тиждень – до 39,39 грн/долар на 6 травня.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *