https://www.rbc.ua/static/img/2/0/2024_04_18_12_40_46_800d8b66b6dfa12a5c1da763d28487b2_1300x820.jpg

Росія може запустити Запорізьку АЕС восени поточного року виключно за власним рішенням, і жодних погоджень при цьому від МАГАТЕ їй не знадобиться.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна “Афера із запуском Запорізької АЕС росіянами: яка ймовірність і що може статися”.

"МАГАТЕ у цьому випадку ні до чого. Якби станцію запускала Україна, то треба було б надати інспекції Агентства докази дотримання вимог режиму гарантій (нерозповсюдження ядерної зброї – ред.). Для Росії це не потрібно. Росія є ядерною державою і має ядерну зброю, ці проблеми її не стосуються", – сказав в коментарі РБК-Україна колишній головний інженер ЧАЕС Микола Штейнберг.

Єдине, що необхідно зробити РФ, – видати ліцензію на експлуатацію станції компанії, яка була створена для експлуатації станції – "Експлуатаційна організація Запорізької АЕС".

Станцію можна запустити на короткий час – від кількох годин до кількох днів, вважає експерт, оскільки ливарна робота ЗАЕС, після того, як було знищено Каховське водосховище, практично неможлива – недостатньо охолоджувальної води для конденсаторів турбін.

"За відсутності води говорити про тривалу роботу станції просто неможливо", – зазначив Штейнберг.

За його словами, необхідності додаткової електроенергії для забезпечення споживачів у РФ немає, тому ЗАЕС можуть запустити щоб просто "показати, що вони все можуть, якщо захочуть".

При цьому, на думку глави Антикризового експертного ядерного центру України Ольги Кошарної, з боку РФ вже ведеться активна робота щодо відновлення ліній електропередач від ЗАЕС на окуповані території, які були пошкоджені раніше. Це може свідчити, що план із запуску станції поступово почав реалізовуватися.

Крім того, переведення днями 4-го енергоблока ЗАЕС у режим холодного зупину теж можна вважати підготовкою до запуску станції. Зараз, зазначила Кошарна, напевно, його спробують привести в безпечніший стан для роботи. У "гарячому" режимі енергоблок перебував довше за допустиму норму – практично з серпня минулого року. При тому, що максимальний термін перебування у такому стані блоку становить 100 годин протягом року.

Окупація Росією Запорізької АЕС 

Нагадаємо, що 9 квітня російські загарбники зімітували так звану “атаку дронів” на Запорізьку АЕС і в цьому намагалися звинуватити Україну. Своєю чергою ГУР МО попередило, що РФ запустила нову хвилю провокацій на станції з метою дискредитації українських військових.

Крім того, МАГАТЕ нещодавно проінформувало, що окупанти вперше з 2022 року перевели всі шість енергоблоків у стан “холодного зупину”. Після чого у Генштабі ЗСУ також попередили про можливі провокації ворога на ЗАЕС.

Додамо, що днями відбулося засідання Радбезу ООН, на якому обговорили ситуацію окупованій атомній станції, зокрема гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про зростання ризику для ЗАЕС через обстріли.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський звернув увагу, що Росія знищила майже всю теплову електрогенерацію України, тож, за його словами, не виключена загроза для українських атомних станцій.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *