https://www.rbc.ua/static/img/g/e/gettyimages_2151590403_b36605cde31c99af6cf3db8a867e7196_1300x820.jpg

Росію позбавили можливості демонструвати “військову міць” на парадах. Великі втрати техніки на війні з Україною призвели до відсутності танків у Москві на 9 травня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter.

Як наголошується у зведенні, 9 травня на території Росії відзначається День перемоги у "Великої вітчизняної війни". Головний парад пройшов у Москві під головуванням президента Володимира Путіна після його інавгурації 7 травня. Паради були скасовані у 24 містах, насамперед у регіонах, що межують з Україною, ймовірно через погіршення безпеки. Для порівняння: у 2023 році було скасовано 21 парад.

"Хоча парад у Москві було відновлено і на ньому було представлено дев'ять літаків Су-30СМ та МіГ-29, а також шість штурмовиків Су-25, масштаб московського параду було скорочено, і на ньому було представлено менше сучасної військової техніки порівняно з довоєнними парадами ", – йдеться у повідомленні.

З 30 одиниць, представлених на параді, понад дві третини було отримано з військових академій, молодіжних та ветеранських груп. На параді також були присутні групи внутрішньої безпеки та служби екстреної допомоги. Загалом взяли участь 9 тисяч курсантів, ветеранів та військовослужбовців. Це більше, ніж 8 тисяч 2023 року, але менше, ніж 2021 року (11 тисяч).

За даними британської розвідки, хоча на параді було представлено 61 військову машину, була відсутня важка бронетехніка або гусенична військова техніка. Церемоніальний танк Т-34 часів Другої світової війни, який традиційно розпочинає парад, був єдиним присутнім основним бойовим танком. Це контрастує з московським парадом 2020 року, у якому брало участь 20 основних бойових танків.

"З огляду на значні втрати російського особового складу та техніки внаслідок війни в Україні, Росія позбавлена можливості використовувати паради для демонстрації військової сили", – зазначають у Міноборони Британії.

 

День перемоги

Нагадаємо, в Україні раніше День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років також відзначали 9 травня. Але минулого року були внесені зміни та святковий день перенесли, оскільки саме в цей день перемогу над нацизмом згадує більшість народів світу і саме 8 травня 1945 року набрав чинності акт про беззастережну капітуляцію вермахту.

На території Росії 9 травня є центральним днем офіційного культу “побєдобєсія”.

В Україні ставлення до Дня перемоги зазнало суттєвих змін. Зараз це одне з двох найменш популярних свят.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *