https://www.rbc.ua/static/img/_/s/_shepps_ministr_oboroni_velikobritaniyi_gettyimages_1239206865_70c5e978ed7e7c2a359fdee8af52af99_1300x820.jpg

Північноатлантичний альянс має збільшити свої витрати на оборону для країн-членів до 2,5% ВВП.

Про це заявив міністр оборони Великобританії Грант Шаппс, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

"Зараз ми говоримо, що, на нашу думку, цей показник має становити 2,5 відсотка. Ми вважаємо, що в більш небезпечному світі це має сенс", – заявив він.

Наразі очікується, що країни НАТО витрачатимуть на оборону 2% свого ВВП, і 18 членів НАТО наразі виконують цю вимогу. Німеччина вперше досягла цього показника в поточному році.

Водночас колишній президент США і нинішній кандидат Дональд Трамп заявив, що не стане захищати країни, які не досягли цієї мети, у разі нападу на них, що спричинило в Європі запеклі дебати з приводу витрат на оборону.

Шаппс стверджував, що буде "реальна різниця", якщо інші члени НАТО досягнуть запропонованого Великою Британією нового цільового показника.

"Я буду доводити це, і я знаю, що прем'єр-міністр (Великої Британії Ріші Сунак, – ред.) твердо переконаний у цьому, коли ми поїдемо на саміт з нагоди 75-річчя НАТО, що відбудеться у Вашингтоні", – заявив міністр.

Збільшення витрат НАТО

Російська агресія в Україні та побоювання за безпеку країн НАТО підштовхнули західні держави до значного збільшення військових бюджетів.

У Європі звучать заклики до масштабних змін. Глава Європейської ради Шарль Мішель заявив про необхідність переходу Євросоюзу до режиму “військової економіки” через потенційну загрозу з боку Росії.

Польща, яка межує з Україною та Білоруссю, не втрачає часу. Президент Анджей Дуда звернувся до лідерів НАТО із пропозицією збільшити витрати на оборону з 2 до 3% ВВП.

Норвегія, розташована поблизу стратегічно важливого моря, також подвоїть свої військові витрати протягом наступних 12 років.

Ці заходи ілюструють зростаюче занепокоєння Заходу діями Росії та рішучість країн захистити свою безпеку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *