Таку суму становить розрахунок за судові витрати, що через суд вимагають від Миколи Левчука.

Після засідання по апеляції по авторському праву архітектора Миколи Левчука, забудовник виставив архітекторові розрахунок за судові витрати, повідомляє ініціатива «Збережи Квіти України».

Це звичайна практика, коли сторона, що виграла, вимагає від опонентів відшкодування судових витрат. Проте 300 тисяч гривень — величезна сума для однієї людини.

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Скандал довкола «Квітів України» розгорівся влітку 2021 року. Тоді будівлю обгородили парканом і почали готувати до реконструкції для створення у приміщенні коворкінгу.

У липні 2021 року будівельники почали зносити модерністичний фасад навчально-методичного павільйону, але пробули там лише кілька годин. На місце прибули активісти, які зруйнували паркан і зупинили роботи.

Згодом Шевченківський районний суд Києва заборонив власнику будівлі «Квіти України» демонтаж на час судового процесу щодо порушення немайнових авторських прав архітектора.

Департамент охорони культурної спадщини будівлю «Квіти України» до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва, а Міністерство культури та інформаційної політики — до реєстру державних пам’яток. Це заборонило її повне або часткове знесення і перебудову.

У грудні 2022 року Окружний адміністративний суд міста Києв позбавив будівлю «Квіти України», що на вулиці Січових Стрільців, 49 у Києві, охоронного статусу.

У березні 2023 року Апеляційний суд не задовольнив апеляцію по авторському праву архітектора будівлі «Квіти України».

ПОПРИ ТИСК АРХІТЕКТОР ІДЕ ДО ВЕРХОВНОГО СУДУ

На 10 квітня 2023 призначено засідання, на якому забудовник вимагає у архітектора Миколи Левчука 300 тисяч грн відшкодування своїх судових витрат.

«Забудовник очевидно махнув рукою і вирішив йти перевіреним шляхом — таки „роздягнути“ архітектора, сподіваючись, що той зламається, і не наважиться піти до Верховного Суду, — зазначають в ініціативі „Квіти України“. — Перші два суди забудовник виграв традиційними методами — навалою сміховинних аргументів та непідтвердженими „доказами“. Але Верховний Суд — зовсім інша історія, ці методи там не спрацюють».

Що стосується названої суми у 300 тисяч гривень, активісти пояснюють, що рішення про остаточну суму на власний розсуд ухвалюватиме колегія суддів, яка винесла попереднє рішення на користь забудовника. Вони домагатимуться зниження суми відшкодування.

Також спільнота «Збережи Квіти України» бере на себе зобов’язання зібрати необхідні кошти. Як тільки суд затвердить суму, відкриють цільовий збір, аби дати можливість архітектору продовжити боротьбу.

Архітектор Микола Левчук готується до розгляду справи у Верховному Суді. Фото: Збережи Квіти України

Далі архітектор Микола Левчук іде до Верховного Суду. «Цей кейс є унікальною справою, яка має значення для формування подальшої правозастосовчої практики. І відповідатиме на одне важливе питання — „Чи є в українських архітекторів права на свої твори?“, — зазначають активісти. — Наразі, справа по авторському праву — найпотужніший важіль для порятунку Квітів, бо апеляція по скасованому статусу пам’ятки ще дуже не скоро».

Будівлю «Квіти України» спорудили ще у 1983-1985 роках. Вона слугувала платформою розповсюдження рослин, майданчиком експериментальної флористики, центром навчання та дозвілля містян.

За даними розслідування «Слідство інфо», яке було опубліковане у серпні 2021 року, співвласником будівлі «Квіти України» є Олексій Пишний, який має два російських паспорти. Також він кілька років вів бізнес у росії.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *