Рішення президента Росії Володимира Путіна скерувати війська, які він назвав “миротворцями”, на непідконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей не є подальшим вторгненням, а тому не спричинить ширший пакет антиросійських санкцій, заявили в Білому домі. Тим часом Британія вважає, що вторгнення вже почалося і оголосила “перший шквал” економічних санкцій. Корреспондент.net розповідає подробиці.

 

“Поки не покотяться танки”

В адміністрації президента США Джо Байдена вважають, що повноцінне вторгнення Росії в Україну може відбутися будь-якої миті. Однак, зараз це ще не воно, заявив Reuters представник Білого дому.

Інший чиновник заявив журналістам, що Вашингтон продовжуватиме дипломатичні відносини з Москвою доти, “поки не покотяться танки”.

Після заяви Путіна про визнання так званих “ДНР” та “ЛНР” Білий дім заявив, що заборонить американські інвестиції у ці регіони. Про додаткові заходи буде оголошено пізніше у вівторок, 22 лютого. Але ці заходи були відокремлені від ширшого пакету санкцій, які Вашингтон пообіцяв запровадити проти Москви у разі, якщо Росія вторгнеться в Україну.

Перший представник адміністрації заявив Reuters, що відправка російських військ до сепаратистських регіонів не є відступом від того, що Росія вже зробила, і саме тому це не призвело до ширших санкцій.

“Це не нове вторгнення, оскільки це територія, яку вони вже окупували”, – пояснив він.

Чиновник, який виступав перед журналістами, також сказав, що відправка російських військ у непідконтрольні регіони Донбасу не нова.

“Введення російських військ на Донбас само по собі не було новим кроком. Російські війська перебували в регіоні Донбасу протягом останніх восьми років… Зараз вони вирішують зробити це більш відверто і… відкрито”, – сказав він.

 

Продовження переговорів

Чиновник додав, що Сполучені Штати продовжуватимуть вести дипломатичні переговори доти, доки не відбудеться вторгнення.

“Росія продовжує нагнітати цю кризу, яку вона сама і створила. Ми продовжуватимемо займатися дипломатією доти, доки не покотяться танки, але ми не маємо ілюзій щодо того, що може статися далі”, – зазначив він.

У січні Байден спробував уточнити, що саме США вважатимуть вторгненням: “Якщо будь-які, будь-які російські підрозділи переходять кордон України, то це вторгнення”.

Путін у своєму новому указі наказав міністерству оборони Росії ввести війська на територію “ЛНР” та “ДНР” для “підтримання миру”.

Байден рішення Путіна засудив і одразу ж видав указ, який, за словами офіційного представника Білого дому Джен Псакі, “заборонить нові інвестиції, торгівлю та фінансування з боку американських осіб у так званих регіонах “ДНР” та “ЛНР” України”.

Указ також “надасть повноваження накладати санкції на будь-яку особу, яка вирішила діяти в цих районах України”.

“Для зрозумілості: ці заходи є окремими і будуть доповненням до швидких та жорстких економічних заходів, які ми готуємо у координації із союзниками та партнерами, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну”, – додала Псакі.

Представники адміністрації сумніваються в тому, що Байден, який “в принципі” погодився зустрітися з Путіним, якщо Росія не вторгнеться в Україну, доб’ється цього з огляду на дії Москви.

 

Великобританія бачить вторгнення

Вторгнення Росії в Україну вже почалося, тому Великобританія запровадить санкції проти Росії негайно, заявив міністр охорони здоров’я країни Саджід Джавід.

Очевидець Reuters бачив танки та іншу військову техніку, що пересувалася підконтрольним сепаратистам Донецьку після того, як Путін офіційно визнав “республіки” і наказав розмістити російські сили для “підтримання миру”.

“Можна зробити висновок, що вторгнення в Україну почалося, – прокоментував Джавід. – Росіяни, президент Путін, вирішили атакувати суверенітет України та її територіальну цілісність. Ми вводитимемо санкції, як і обіцяли”.

Великобританія пригрозила перекрити російським компаніям доступ до доларів США та британських фунтів стерлінгів, заблокувавши їм можливість залучення капіталу в Лондоні та викривши те, що прем’єр Борис Джонсон називає “російською лялькою” власності та володіння компаніями.

Лондон поки що не уточнив, хто потрапить під санкції, але пообіцяв, що російським олігархам “ніде буде сховатися”. Джонсон говорив, що до об’єктів можуть входити російські банки.

Джавід висловив упевненість, що ці санкції будуть “якнайбільше цілеспрямованими проти людей, які несуть відповідальність за це кричуще порушення міжнародного права”.

У вівторок рано-вранці, о 6:30 за лондонським часом, розпочалося засідання урядового надзвичайного комітету COBRA під головуванням прем’єр-міністра Бориса Джонсона.

Джонсон заявив, що Путін прагне “захоплення та підпорядкування незалежної, суверенної європейської країни” і налаштований на “повномасштабне вторгнення в Україну”.

Британія заявила, що обрушить на Росію “перший шквал” економічних санкцій.

“Він ввів війська, він порушив міжнародне право, він відмовився від Мінських угод і порушив Будапештський меморандум 1994 року, який гарантував, що територіальна цілісність України дотримуватиметься, – сказав британський прем’єр. – Він повністю порушив міжнародне право, і ми негайно запровадимо пакет економічних санкцій, на що, я думаю, чекають його люди”.

За словами Джонсона, санкції “націлені не лише на об’єкти на Донбасі, в Луганську та Донецьку, а й у самій Росії, і будуть максимально жорстко націлені на російські економічні інтереси”.

Джонсон повинен викласти додаткові подробиці про британські санкції у Палаті громад пізніше у вівторок.

 

Лейбористи підтримають

Лейбористи пообіцяли “повну підтримку” нових санкцій Великої Британії проти Росії.

“Це явне порушення міжнародного права та небезпечна ескалація”, – заявив Sky News міністр оборони Джон Хілі.

“Це має бути зустрінуто негайними санкціями. Якщо уряд Великобританії запровадить ці санкції сьогодні вдень у Палаті громад, він отримає повну підтримку лейбористів”, – запевнив міністр.

“Але також важливо, щоб наші санкції та наші дії зараз щодо протидії російській агресії приймалися у єдності із союзниками з НАТО та ЄС”, – додав він.

Депутат-консерватор Тобіас Еллвуд, голова комітету з оборони Палати громад, заявив, що Великобританія “вимагає” перейти до постачання Україні наступальної зброї.

“Ми маємо визнати, що у нас є обов’язок перед нашими українськими друзями, НАТО має нагадати собі, яка його справжня роль – це європейська безпека. Ми не можемо відокремити ситуацію в Україні від сім’ї НАТО і просто спостерігати за тим, що відбувається”.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4449865-vtorhnennia-chy-ni-dumky-ssha-ta-brytanii

Від Admini4