Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні до народу увечері 22 лютого заявив, що підписав указ про призов резервістів в особливий період. Глава держави наголосив, що про загальну мобілізацію не йдеться. Корреспондет.net розповідає подробиці.

 

Підвищити готовність армії

“Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною як верховним головнокомандувачем Збройних сил України видано указ про призов резервістів у особливий період”, – заявив Зеленський.

Глава держави при цьому наголосив, що йдеться виключно про громадян, зарахованих до оперативного резерву.

“Ми маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці. За рішенням головнокомандувача Збройних сил України найближчим часом також буде проведено навчальні збори резервістів системи територіальної оборони”, – сказав президент.

Прес-служба командування Сухопутних військ ЗСУ уточнила, що призову підлягатимуть резервісти від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери, так і рядовий сержантський склад. Призов розпочнеться із сьогоднішнього дня, 23 лютого. Максимальний термін служби – 1 рік.

Резервісти оперативного резерву проходитимуть службу у військових частинах і з тієї спеціальності, у яких проходили службу раніше і підписали договір проходження служби в оперативному резерві.

За призваними резервістами зберігаються робоче місце та середньомісячна заробітна плата.

Резервісти оперативного резерву повинні самостійно з’явитися у свої військові частини або ТЦК та СП, за телефонним дзвінком або отримавши повістку для явки до свого ТЦК. Якщо резервіст з тих чи інших причин не може бути призваний, він повинен особисто надати документи, що підтверджують це.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що призвати планують 36 тисяч резервістів. “Це, в переважній більшості, люди, які пройшли фронт, вони розуміють, про що йдеться, залежно від того, де буде за необхідності їх використання, це питання військових, вони приймають рішення, де використовуватимуться ті чи інші військовослужбовці”, – пояснив він.

 

Що за указ

На сайті президента опубліковано указ про службу у військовому резерві, датований 16 лютого. Йдеться про документ №59/2022, яким вносяться зміни до указу президента від 29 жовтня 2012 року №618.

Згідно з документом, дія Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних сил поширюється також на громадян, які проходять службу у військовому резерві Державної спеціальної служби транспорту.

Президент ухвалив, що “громадяни проходять службу у військовому резерві у добровільному порядку, а в особливий період особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками та станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві, – обов’язково”.

“В особливий період на службу у військовому оперативному резерві в обов’язковому порядку на посади відповідно до їхніх військових звань зараховуються особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками та станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві”, – каже нова версія указу.

Порядок заміщення резервістами військових посад, передбачених штатами військового часу, у разі переведення Збройних сил України, Державної спеціальної служби транспорту на організацію та штати військового часу, а також особливості ведення військового обліку резервістів в органах військового управління, військових частинах, міських (районних) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки встановлюються Генеральним штабом Збройних сил.

Резервістів викликатимуть на службу командири або начальники військових частин спільно з керівниками відповідних територіальних центрів комплектування (ТЦК) та соціальної підтримки (СП).

Командири військових частин та керівники ТЦК та СП інформують роботодавців резервістів, а також районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування про цілі та можливі терміни залучення резервістів до виконання обов’язків у військовому резерві або призову на військову службу.

Документ набув чинності з дня його опублікування 16 лютого. Жодних інших указів на цю тему на сайті президента з того часу не було.

Відповідно до закону про військовий обов’язок та військову службу, громадяни України діляться на такі категорії:

  •     допризовники – особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
  •     призовники – особи, приписані до призовних дільниць;
  •     військовослужбовці – особи, які проходять військову службу;
  •     військовозобов’язані – особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
  •     резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних сил України, інших військових формувань та призначені для їхнього комплектування у мирний час та в особливий період.

Граничний вік перебування на військовій службі, згідно із законом, встановлено для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, з-поміж осіб:

  •     рядового, сержантського та старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу – до 60 років;
  •     вищого офіцерського складу – до 65 років.

 

Новий вид служби

Закон, який дає змогу здійснювати призов на військову службу резервістів без мобілізації в особливий період, президент України підписав у квітні 2021 року. Він передбачає новий вид військової служби – військова служба на призов осіб із числа резервістів в особливий період.

Згідно з документом, у особливий період на новий вид військової служби можуть бути призвані громадяни, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або віднесені до військового оперативного резерву.

За законом із резервістів підлягають призову колишні учасники АТО/ООС, а також колишні військовослужбовці строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, а також інші резервісти (внесені до відповідного Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів).

Ухиляння від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу на призов осіб серед резервістів в особливий період карається позбавленням волі на термін від трьох до п’яти років.

Коментуючи новий закон у квітні минулого року, колишній головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак сказав, що завдяки цьому документу можна у найкоротші терміни за кілька днів наростити зусилля на сотні тисяч військовослужбовців. Ці військові вже підготовлені, вони пройшли війну та мають досвід військової справи, пояснив він.

Минулого місяця народний депутат, член Комітету з питань нацбезпеки та оборони Федір Веніславський заявив, що у разі загострення російської агресії Україна зможе призвати від 300 до 400 тисяч громадян, які мають досвід ведення бойових дій.

Водночас депутат наголосив, що у разі повномасштабного вторгнення уникнути повноцінної мобілізації буде неможливо, проте мобілізуватимуть вузьке коло фахівців, які забезпечують обороноздатність армії.

Напередодні Зеленський заявив, що воєнний стан у країні буде введений лише у разі повномасштабного вторгнення Росії. “Ми віримо в те, що війни не буде, потужної, проти України і не буде широкої ескалації з боку Російської Федерації. Якщо буде – буде запроваджено воєнний стан”, – сказав він.

Нагадаємо, 1 лютого Зеленський підписав указ про реформу армії, згідно з яким українська армія поступово переходитиме до формування на професійній основі. Зокрема припинення призову на строкову військову службу планується з 1 січня 2024 року. Детальніше про це у матеріалі Реформа Збройних Сил.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4450299-pryzov-rezervistiv-scho-pidpysav-zelenskyi

Від Admini4