Авіаносець Військово-морських сил США USS Gerald R. Ford вирушив у першу повноцінну місію після низки невдач та технічних проблем.

Формально корабель перебуває на озброєнні американської армії з 2019 року, однак він постійно стикався з технічними проблемами. Для допрацювання Gerald Ford витратили 3 млрд доларів.

Військовий корабель буде проводити операції у водах Європи. Це перший “повнометражний круїз” для Gerald R. Ford, бо у 2022 році авіаносець провів коротке оперативне розгортання в Атлантиці, однак у ВМС його назвали стрес-тестом для перевірки загальних можливостей корабля.

Під час першої повноцінної операції авіаносець нарешті може зайняти місце попередника USS George HW Bush. Останні 8 років цей корабель мав круїз у різних країнах Європи та Близького Сходу.

Капітан ВМС США Брайан Меткалф, голова офісу авіаційної програми Ford заявив, що перша місія триватиме щонайменше 6 місяців. Перед тим 6 квітня авіаносна ударна група успішно завершила комплексні тренування, що є завершальним етапом перед початком оперативної місії. Особлива увага на навчання приділяється стрес-тесту кораблів. Авіаносна група складається з таких кораблів і авіації:

– ракетний крейсер USS Normandy;

– ракетні есмінці USS Ramage, USS McFaul, USS Thomas Hudner;

– винищувальна ескадрилья літаків VFA-31 з винищувачами F/A-18E Super Hornet;

– винищувальна ескадрилья літаків VFA-37 з літаками F/A-18E Hornet та Super Hornet;

– винищувальна ескадрилья літаків VFA-87 з літаками F/A-18E Super Hornet;

– ескадрилья літаків для радіоелектронної боротьби VAQ 142 з літаками EA-18G Growler;

– ескадрилья літаків матеріально-технічного забезпечення флоту VRC-40 з E-2 Hawkeye;

– вертольотна бойова ескадрилья HSC 9 з HM-60S Seahawk.

“Наша присутність у морі протягом усього розгортання дасть впевненість нашим союзникам і партнерам у тому, що морські шляхи залишатимуться відкритими, а наші спільні операції продемонструють нашу відданість сумісності та морській стабільності”, — контрадмірал ВМС Грег Хаффман, командувач авіаносної ударної групи.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *