Велика Британія продовжує нарощувати свою допомогу Україні – фінансову, військову та моральну. Лондон анонсував нові поставки зброї, готує чергові санкції проти Росії та матеріальну допомогу Києву. А британський міністр оборони під час спілкування з військовослужбовцями не посоромився у висловлюваннях, нагадавши Кремлю історію з Кримом та Миколою I. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 

“Злетів із котушок”

 
В очікуванні повномасштабного вторгнення Росії в Україну міністр оборони Великої Британії Бен Воллес провів зустріч із чинними військовослужбовцями, під час якої заявив, що президент Росії Володимир Путін “остаточно злетів із котушок”.
 
“Це буде напружений час для армії, – сказав він. – На жаль, зараз ми маємо зайнятого опонента в особі Путіна, який остаточно злетів з котушок”.
 
Міністр оборони, колишній офіцер шотландської гвардії, нагадав, що його полк “надрав дупу царю Миколі I в 1853 році в Криму” і “завжди може зробити це знову”.
 
“Цар Микола I припустився тієї ж помилки, що й Путін… У нього не було ні друзів, ні союзів”, – додав він.
 
 
 

Більше санкцій

 
Коментарі Воллеса прозвучали після того, як міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що Путін, “ймовірно”, планує захоплення Києва.
 
Вона також попередила Росію, що під час розгляду подальших західних санкцій підуть усі можливі заходи.
 
Після підписання Путіним указу про визнання так званих “ДНР” та “ЛНР” Велика Британія перша запровадила санкції проти Росії, причому прем’єр Борис Джонсон попередив, що це лише “перший транш”.
 
Джерела в уряді говорять про “другу фазу” британських санкцій проти Росії, які можуть включати енергетичні та оборонні компанії, а також додаткові заходи щодо олігархів та банків. Російські олігархи в Лондоні – окрема тема, яка є болісною для країни.
 
З метою обговорень “другої фази” антиросійських санкцій на Даунінг-стріт сьогодні має відбутися зустріч за круглим столом за участю регулюючих органів та фінансових установ.
 
Депутати-консерватори входять до тих, хто вимагає посилення санкцій проти Росії, оскільки уряд зіткнувся з критикою за те, що він не зайшов досить далеко в початкових заходах, оголошених 22 лютого.
 
Проте Трасс виступила на захист “дуже серйозного пакету заходів” Великої Британії і заявила, що ці заходи “завдадуть болю” Путіну, його режиму та російській економіці.
 
“Вони націлені на ключових олігархів, і ми чітко розуміємо, що російський уряд не зможе збільшити суверенний борг, – сказала глава МЗС про нинішній набір санкцій. – Він націлений на ключові російські банки, які фінансують армію та діяльність російського уряду”.
 
“Але ми солідарні з нашими міжнародними союзниками в тому, що ми посилюватимемо санкції, що будуть ще жорсткіші санкції щодо ключових олігархів, ключових організацій у Росії, обмеження доступу Росії до фінансових ринків, якщо буде повномасштабне вторгнення в Україну, чого я боюся сказати… ми дуже очікуємо”, – додала вона.
 
Раніше сьогодні тіньовий міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі заявив, що лейбористи стурбовані “занадто тісним зв’язком між російськими олігархами” та пожертвуваннями Консервативної партії, і закликав “повернути два мільйони фунтів стерлінгів”.
 
Своєю чергою, Трасс зазначила, що всі пожертвування Консервативної партії надходять від людей, включених до списку виборців у Великій Британії, тому “ці пожертвування належним чином декларуються”.
 
Лейборист Леммі також закликав уряд посилити санкції проти соратників Путіна. “Ми знаємо, що в Лондоні є брудні російські гроші, – сказав він. – І ми знаємо, що хоча Володимиру Путіну може бути наплювати на свій народ, він дійсно переживає про гроші, і пов’язані з ним багаті люди повинні відчувати тиск”.
 
На думку Леммі, введені санкції щодо трьох олігархів “занадто незначні і надто запізнілі”.
 
 

Більше зброї для України

 
Тим часом Джонсон заявив, що в Україну буде відправлено більше британської зброї.
 
“У світлі все більш загрозливої ​​поведінки з боку Росії та відповідно до нашої попередньої підтримки, Велика Британія найближчим часом надасть додатковий пакет військової підтримки Україні”, – заявив прем’єр напередодні у Палаті громад.
 
Він додав, що це буде і летальна допомога у вигляді оборонної зброї та нелетальна допомога.
 
Трасс розповіла Sky News, що спусковим гачком для нових санкцій проти Москви стане “повномасштабне вторгнення” в Україну.
 
“На жаль, російські війська оточують Україну, тому ми точно не знаємо, де це станеться, – сказала вона. – Але ми дізнаємося про це, коли побачимо і негайно відреагуємо”.
 
Глава МЗС попередила, що Київ входить до можливих цілей Путіна для захоплення.
 
“Ми думаємо, що це, швидше за все, входить до його планів, – сказала вона. – Це одна з причин, через яку ми порадили британським громадянам покинути країну, поки що доступні комерційні рейси, тому що ситуація викликає крайню тривогу”.
 
Сьогодні Трасс також оголосила, що Велика Британія “гарантує кредити на суму до 500 мільйонів доларів, щоб допомогти Україні протистояти економічним наслідкам дій Росії”.
 
У грудні Лондон збільшив обсяг фінансової підтримки, доступної Україні від UK Export Finance (UKEF), до 3,5 мільярдів фунтів стерлінгів. Також країна підписала новий договір щодо підвищення військово-морського потенціалу України.
 
Нагадаємо, місяць тому Велика Британія передала Україні партію одних із найкращих у світі легких протитанкових ракет. Докладніше про це – в матеріалі Які ПТРК Британія дала Україні.
А за поставкою зброї Лондон відправив в Україну інструкторів для навчання військовослужбовців ЗСУ. Про це у статті Елітні бійці прибули до України.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4450506-naderemo-dupu-u-londoni-pryhrozyly-putinu

Від Admini4