Російські урядники їдуть за кордон! Щоправда, їдуть до України, щоб “керувати” тимчасово окупованими територіями.

Історія дещо повторюється: після захоплення Донбасу у 2014 році туди теж вирушив «політичний десант» з різного рівня чиновників, менеджерів, управлінців. Насправді, роль таких гастролерів проста: освоювати кошти з москви і красти те, що ще залишилося на місцях. Ну і звичайно передавати данину з награбованого своїм кураторам: олігархам, впливовим особам із ФСБ та ГРУ, військовим чи представникам путінської адміністрації. Відділ розслідувань каналу «Ранок Лютого» розбирався, кого відправили керувати захопленими українськими регіонами та інтереси яких представляють російські ставленики.

Інтереси Олексія Мордашова

18 липня 2022 року «головою уряду» Запорізької області призначили Антона Кольцова. До цього про нього було відомо небагато: родом із Череповця, у 2012-2016 роках працював на «Сєвєрсталі» начальником управління, а потім став не мало не багато директором з охорони праці. Тут варто відзначити, що основним акціонером “Сєвєрсталі” є російський мільярдер Олексій Мордашов.

Коротка довідка: Олексій Мордашов – російський олігарх, власник 77% ПАТ «Сєвєрсталь». У лютому 2021 року через зростання вартості акцій «Сєвєрсталі» статки Мордашова досягли 32 млрд доларів США і він став найбагатшою людиною в росії.

Олексій Мордашов та Путін.

У 2017-2022 роках Антон Кольцов очолював уряд Вологодської області, балотувався від «Єдиної Росії». До речі, не секрет, що практично всі ключові посади у Вологодській області обіймають вихідці із «Сєвєрсталі». Таким чином пан Мордашов контролює державні структури та органи у цьому регіоні. З призначенням Кольцова гауляйтером Запорізької області контроль за цим промисловим регіоном опинився в руках російського металургійного магната.

Інтереси Мордашова на промисловий південь України проглядаються досить давно. Як мінімум, відомо про його протистояння з українським олігархом Рінатом Ахметовим. 2005 року інтереси двох великих бізнесменів перетнулися навколо приватизації металургійного гіганта України – підприємства «Криворіжсталь». Незважаючи на те, що Мордашов через підконтрольні ЗМІ вів досить брудну піар-компанію – переміг тоді Рінат Ахметов.

Більше того, 2019-го завдяки санкціям Ахметов остаточно видавив Олексія Мордашова з українського ринку.. 21 березня 2019 року президент України Петро Порошенко затвердив список санкцій фізичних та юридичних осіб. У ньому опинилася і Сєвєрсталь. Активи компанії було заблоковано, обмежено право користуватися та розпоряджатися майном.

Кадри Сергія Кирієнка

Глава внутрішньополітичного блоку кремля Сергій Кирієнко за час війни зумів наблизитися до президента володимира путіна та розширити сферу своїх повноважень. Тепер він займається самопроголошеними «ДНР» та «ЛНР», а також зайнятими російськими військами територіями Херсонської та Запорізької областей України. Останніми місяцями Сергій Кирієнко почав дедалі частіше з’являтися на публічних заходах (хоча раніше тягою до них не відрізнявся). Він виголосив промову на відкритті пам’ятника «бабусі з прапором» у Маріуполі, виступав на форумах студентів та школярів, приїхав до Херсона у військовій формі та закривав фінал конкурсу «Лідери Росії», який він займається особисто.

«Хоч конкурс у нас не за посади, високі призначення вже отримали понад 350 осіб, переможців, фіналістів. У тому числі троє керівників регіонів російської федерації. 11 заступників губернаторів, шість заступників федеральних міністрів, заступники керівників найбільших державних та приватних корпорацій, ректорів вузів, головних лікарів» – Сергій Кирієнко про конкурс “Лідери росії”.

Сергій Кирієнко на суперфіналі Лідерів Росії.

Варто припустити, що більшість російських ставлеників на захоплених територіях — кар’єристи, які розуміють, що на Донбасі вони зможуть проявити себе і таким чином створити трамплін для подальшого просування в рф, наприклад, на посаду губернатора, федеральне міністерство або переїхати з регіону до москви. Якщо подивитися на російський «кадровий десант» у Донецькій області, то це переважно середні та великі регіональні чиновники. Але, на перший погляд, випадкових управлінців об’єднує одне — зв’язок з адміністрацією президента рф.

“Прем’єром” “ДНР” став фіналіст конкурсу “Лідери росії”, 36-річний голова департаменту Мінпромторгу Віталій Хоценко. За збігом родом він з України, народився у Дніпрі, але здобув освіту та будував кар’єру в росії. Навчався в МДУ та РАНХіГС, так званій «школі губернаторів».

Своїми завданнями на посаді «прем’єра» «ДНР» Віталій Хоценко називає уніфікацію законодавства республіки з російською, відновлення житлового фонду, запуск та відновлення підприємств. Більше того, виступаючи на ПМЕФ, він повідомив, що Росія вкладе за два роки в розвиток «ДНР» «понад 2 трлн рублів». За його словами, зараз уряд оперує “бюджетом розвитку близько 100-150 млрд рублів”. До речі, це можна порівняти, наприклад, з доходами Ленінградської області або Дагестану в 2020 році і більше доходів Чечні. Таким чином кремль, фінансуючи «ДНР» та «ЛНР», здійснюватиме і контроль за грошовими потоками та економічними ресурсами, використовуючи «свої кадри».

Крім цього Кирієнко займається ще одним «донбаським проєктом» — так званим шефством російських регіонів над різними населеними пунктами. Наприклад, москва взяла «шефство» над Донецьком та Луганськом, Санкт-Петербург – над Маріуполем, Хабаровський край – над Дебальцевим, а Новосибірська область – над Біловодським районом у Луганській області.

Ще один призначенець, який пов’язаний з путінською адміністрацією Олександр Костомаров. Він став першим заступником керівника адміністрації голови ДНР. 2012 року очолював адміністрацію губернатора Архангельської області, потім керував управлінням внутрішньої політики Підмосков’я.

Його називають людиною, близькою до глави управління президента з внутрішньої політики Андрія Ярина: «Костомарова направляли туди, де новий губернатор міг посваритися зі старими елітами. При цьому він має відмінні стосунки і з Олександром Харичевим, керівником управління із забезпечення діяльності Держради». – цитує співрозмовника “Комерсант”. Олександр Костомаров добре ладнає і з силовиками, тож це свого роду компроміс: він може працювати як за силовою лінією, так і за ідеологічною.

Цікаво, що дружина Олександра Костомарова — одна із найзаможніших чиновницьких дружин росії. Згідно з декларацією, її річні доходи останніми роками коливаються від 150 до майже 200 млн рублів. Яким бізнесом вона займається, невідомо.

«Прем’єр-міністр» із ФСБ

Трохи раніше, 4 липня, окупанти на Херсонщині оголосили про формування так званого «уряду». Головою кабінету міністрів регіону було призначено колишнього (хоча, як відомо, колишніх не буває) співробітника ФСБ. 51-річний Сергій Єлісєєв у 1998 році закінчив Академію Федеральної служби безпеки. У 1993-2005 роках проходив службу в органах ФСБ. До цього він також працював заступником голови уряду Калінінградської області.

Сергій Єлісєєв. Фото: Віталій Невар / ТАРС

Варто зазначити, що «віджали» російські ФСБшники владу у раніше призначеного окупантами Володимира Сальдо. Довгі роки він очолював проросійські партії у Херсоні, а після захоплення міста – перекинувся на бік окупантів, став так званим «головою адміністрації». Чи йдеться про боротьбу горезвісних «веж кремля» до кінця не зрозуміло, але призначення гауляйтерів на окупованих територіях затверджувалося в АП, особисто Сергієм Кирієнком. Незважаючи на це, силовики з ФСБ змогли здійснити призначення свого «прем’єр-міністра», взявши таким чином під контроль захоплений регіон. Цікаво, що після призначення фсбшника Єлісєєва, в українських джерелах з’явилася інформація, що Володимира Сальдо отруїли і він перебуває у лікарні у тяжкому стані. При цьому низка ЗМІ заявила, що до отруєння причетні співробітники ФСБ.

Є інформація, що в той день, коли йому стало погано, Сальдо пив презентований з москви коньяк. Називають навіть вартість пляшки – 2,5 тисячі доларів. Нібито він випив і йому одразу стало погано», – розповів радник чинного керівника Херсонської облдержадміністрації Сергій Хлань.

Цікаво, що до Херсонської області Сергій Єлісєєв приїхав не один, разом із ним у так званий «уряд» було призначено ще кількох громадян росії. Один з них – Володимир Беспалов, раніше він працював заступником міністра все в тій же області Калінінграда, під керівництвом Єлісєєва.

Призначення цілої «зв’язки» ФСБшників до окупаційного уряду Херсонської області відбувається на тлі постійних чуток навколо можливого проведення так званого референдуму. Можливо, саме з цим пов’язане силове зміцнення влади на захоплених територіях. Крім того, все більше інформації з’являється і про контрнаступ української армії, що готується, багато військових експертів говорять про те, що контратака з півдня, у напрямку на Херсон, виглядає найбільш логічним розвитком подій.

Варто зазначити і той факт, що з 2014 по 2016 рік Єлісєєв був помічником, а потім заступником голови міста Вологди, а отже, працював разом і має зв’язок з Антоном Кольцовим, російським ставлеником у Запорізькій області, про який ми писали вище.

Варто додати, що протягом квітня та травня на території тимчасово окупованої частини Луганської та Донецької областей відзначено роботу групи Максима Шугалея, який є одним із головних політтехнологів “кухаря путіна” Євгена Пригожина. Завдання нового політтехнолога – підготовка до можливого “референдуму”. Максим Шугалей працював політтехнологом на Мадагаскарі, в країнах Африки, а також активно виконує завдання зі збору та аналізу інформації в країнах Близького Сходу. У 2019 році Шугалей був заарештований у Лівії та звинувачений у шпигунській діяльності, його помістили до в’язниці “Мітігґа” у Тріполі, де він пробув більше року і надалі був звільнений.

Правозахисник Павло Лисянський припускає, що на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей Шугалей та його група проводить збір та аналіз інформації про ставлення місцевих жителів до рф, щоб потім підготувати обґрунтування та соціологічні дані, які обґрунтують для кремля необхідність проведення “референдуму” з анексії територій України. За його словами, Шугалей виконує доручення Пригожина щодо виконання наказу російського президента володимира путіна про збір інформації про соціально-економічну та політичну ситуацію в ОРДЛО, тому що президент рф хоче перестрахуватися. У березні та квітні подібну діяльність за допомогою соціологічного опитування проводили люди Кирієнка, але влада рф вирішила ще раз усе перевірити.

Пригожин.

Наразі інтереси Пригожина також сфокусовані на Донбасі, але окрім військових питань, пов’язаних із відправкою до південно-східних регіонів України найманців, вирішив ще замкнути на собі політичні питання на окупованих територіях.

Джерело: Матриця Свободи

от Admini4

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *