У війні на території України бере участь велика кількість вихідців із Центральної Азії. Місцеві ЗМІ повідомляють, що вони є мігрантами, які пішли на військову службу за контрактом, щоб отримати громадянство Росії.

Зазначається, що повідомлення отримано від юриста з Росії, який побажав зберегти своє ім’я в таємниці.

«Ті, хто хотів отримати громадянство, отримували його одразу спеціальними указами та вирушали до України з російськими військами», — повідомляє юрист.

Росія відправляє в Україну мігрантів-контрактників, обіцяючи громадянство

Про це пише правозахисниця, вислана з Росії за підробку документів, Валентина Чупик, яка позбавлена в’їзду до Росії терміном на 30 років. Вона розповіла, що кілька громадян Росії киргизького походження звернулися до неї після отримання повісток із військкоматів: «Влада вимагала від них підписати угоду стати контрактником в армії. Якщо вони відмовляться її підписувати, влада погрожує позбавити їх громадянства», — заявляє Чупик.

Також, під загрозою позбавлення громадянства опинилися ті уродженці Киргизстану, які вже відслужили в киргизькій армії, перш ніж стати громадянами Росії, але за російськими законами все одно повинні пройти срочну службу, – каже Валентина Чупик.

“Погляньте на хлопців, які взяті в полон на сході України! Серед них мало солдатів зі слов’янською зовнішністю. На мій погляд, уряд Росії просто використовує трудових мігрантів як «гарматне м’ясо». Це робиться для того, щоб було менше галасу, щоб матері російських солдатів не здіймали галасу, отримавши «Вантаж-200». Їх можуть активно наймати як Міністерство оборони Росії, так і приватні військові компанії”, – пише Валентина Чупик.

На думку правозахисників, незаконна кампанія з вербування людей із Росії та країн Центральної Азії для участі у війні в Україні ведеться за наказом уряду.

Джерело – білоруський ресурс “В Бресте”

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *