В очікуванні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, США продовжують тримати руку на пульсі. Американська розвідка стверджує, що Кремль вже вирішив розв’язати війну, і навіть назвала ймовірні терміни – 15-16 лютого. У зв’язку з цим президент США Джо Байден провів переговори спочатку з російським президентом Володимиром Путіним, потім – з президентом України Володимиром Зеленським. До цього він також поспілкувався із лідерами деяких країн ЄС та НАТО. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 

Байден та європейські лідери

 
Увечері у п’ятницю, 11 лютого, Байден провів переговори з лідерами низки країн Євросоюзу та НАТО. За даними західних ЗМІ, американський президент повідомив, що вторгненню російських військ передуватимуть ракетні удари та кібератаки. А саме вторгнення, за його словами, має розпочатися 16 лютого.
 
Американська сторона, за інформацією ЗМІ, надала європейським союзникам безліч подробиць щодо підготовки вторгнення. У тому числі були описані конкретні маршрути та завдання російських військ.
 
У бесіді, яка тривала майже півтори години, взяли участь прем’єр-міністр Канади, лідери Великої Британії, Франції, Німеччини, Італії, Польщі та Румунії, а також генсек НАТО та голова Єврокомісії.
 
Сторони, здебільшого, обговорювали санкції, які будуть введені щодо Москви у разі атаки, та домовилися найближчими днями подвоїти дипломатичні зусилля у напрямку деескалації. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що заходи у відповідь у разі вторгнення будуть спрямовані проти фінансового та енергетичного секторів Росії.
 
Водночас, як написало видання Politico із посиланням на свої високопоставлені джерела, у Європі зі скептицизмом поставилися до інформації Байдена. “У ЄС, як і раніше, відмовляються вірити в це. Це буде така помилка… Війна дорого коштує”, – процитувала газета одного зі своїх співрозмовників.
 

Байден та Путін

 
Того ж вечора прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що російській стороні надійшло “писемне звернення” про телефонні переговори з Вашингтоном.
 
Тим часом у МЗС Росії прокоментували інформацію західних ЗМІ про вторгнення, назвавши ці повідомлення фейковими і заявивши, що “проти Москви ведеться скоординована інформаційна атака, націлена на підрив та дискредитацію справедливих вимог Росії щодо забезпечення гарантій безпеки, а також виправдання західних геополітичних устремлінь та військового освоєння території України”.
 
Увечері 12 лютого Байден та Путін говорили телефоном трохи більше години. А за кілька годин до того Вашингтон наказав евакуювати з України співробітників посольства США.
 
Як повідомила прес-служба Білого дому, Байден “чітко дав зрозуміти, що якщо Росія зробить нове вторгнення в Україну, США разом зі своїми союзниками та партнерами відреагують рішуче і застосують проти Росії швидкі та серйозні санкції”.
 
Американський президент вкотре заявив, що російське вторгнення викличе “масові людські страждання” та “послабить авторитет” Росії. Байден підкреслив, що хоча США, як і раніше, готові йти шляхом дипломатії при повній координації з союзниками та партнерами, вони однаково готові і до інших сценаріїв.
 
Офіційного повідомлення від Кремля за підсумками переговорів наразі не було.
 

Макрон та Путін

 
На сайті Кремля було повідомлення про телефонні переговори з президентом Франції Еммануелем Макроном, які відбулися 12 лютого, незадовго до телефонної розмови Путіна з Байденом.
 
За інформацією, Путін “знов звернув увагу на відсутність змістовної реакції США та НАТО на відомі російські ініціативи”. Крім того, він підкреслив “небажання провідних західних країн підштовхнути київську владу до виконання Мінських домовленостей”.
 
Дані розвідки про російське вторгнення Путін назвав “провокаційними спекуляціями” з метою “накачати” Україну “сучасними озброєннями” та створити передумови “для можливих агресивних дій українських силовиків на Донбасі”.
 
Прес-служба французького президента повідомила, що сторони “обговорили шляхи просування виконання Мінських угод та продовжили обговорення умов безпеки та стабільності в Європі”.
 
Макрон, за даними його прес-служби, “передав співрозмовнику побоювання своїх європейських партнерів та союзників. Він сказав президенту Путіну, що щирий діалог не сумісний із ескалацією”.
 

Байден та Зеленський

 
Увечері в неділю, 13 лютого, відбулася телефонна розмова Байдена із Зеленським.
Як повідомила прес-служба українського президента, Зеленський запросив Байдена найближчими днями відвідати Україну.
 
“Переконаний, що ваш приїзд до Києва найближчими днями, вирішальними для стабілізації ситуації, буде потужним сигналом і сприятиме деескалації”, – заявив український президент.
 
За словами Зеленського, Київ усвідомлює всі поточні ризики та готовий до будь-якого розвитку ситуації. “Зупинимо будь-яку ескалацію у бік України. Столиця України, Київ, інші міста нашої держави – Харків та Львів, Дніпро та Одеса – у безпеці та під надійним захистом”, – запевнив глава держави.
 
Він також висловив сподівання, що підтримка Сполучених Штатів та інших країн допоможе запобігти поширенню панічних настроїв.
 
Прес-служба Білого дому повідомила, що в ході розмови з українським колегою Байден “чітко дав зрозуміти, що США разом зі своїми союзниками та партнерами дадуть відповідь швидко і рішуче на будь-яку подальшу російську агресію проти України”. Обидва лідери при цьому “погодилися з важливістю продовження дипломатії та стримування у відповідь на нарощування Росією військової сили біля кордонів України”.
 

Шольц у Києві та Москві

 
Новий канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідає Київ у понеділок, 14 лютого. У ході візиту він зустрінеться із Зеленським. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав цей візит “надзвичайно важливим”.
 
“У нас немає якихось надто завищених очікувань, але це буде перша тривала предметна розмова між канцлером Німеччини та президентом України, де вони справді синхронізують свої позиції, з якими канцлер поїде до Москви”, – повідомив глава українського МЗС.
 
В Офісі президента України висловили сподівання, що візит Шольца буде “змістовним”, а Берлін продовжить грати одну із ключових ролей у процесі мирного врегулювання.
 
У вівторок, 15 лютого, Шольц летить до Москви для зустрічі з Путіним, під час якої, як очікується, канцлер попередить його про всю тяжкість економічних наслідків у разі повномасштабного вторгнення.
 

Реакція Києва

 
Зеленський на брифінгу 12 лютого знову заявив, що найкращим другом ворога була б паніка в Україні, а в інформаційному просторі зараз надто багато новин про можливе вторгнення.
 
“Ми розуміємо, що ризики є. Якщо є інформація про 100-відсоткове вторгнення 16 числа, то давайте нам цю інформацію. Ми отримуємо інформацію від нашої розвідки”, – сказав він і додав, що Україна бере до уваги дані американської розвідки та інших партнерів.
 
“Але ми повинні чітко їх аналізувати та готуватися до будь-яких ризиків”, – наголосив президент.
 
“Ми отримуємо інформацію з багатьох джерел. У нас теж є розвідка. Я не думаю, що вона працює гірше за розвідку інших держав”, – додав Зеленський.
 
Повідомлення про можливе вторгнення, за його словами, можуть провокувати паніку в країні та ніяк не допомагають Україні.
 
Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Україна не має наміру віддавати свої території.
 
“Вони знають, що ми воюватимемо за своє… Наші чоловіки та жінки захищатимуть нашу країну, сил і засобів сьогодні достатньо”, – додав Данілов.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/4447056-perehovory-schodo-ukrainy-holovne-za-vykhidni

Від Admini4